Avertisment grav venit de la Kiev: Rusia a pregătit „cea mai severă și agresivă destabilizare” a Republicii Moldova

Sambata, 25 Februarie 2023, ora 15:57
9723 citiri
Avertisment grav venit de la Kiev: Rusia a pregătit „cea mai severă și agresivă destabilizare” a Republicii Moldova
Moldova se așteaptă la provocările Rusiei / FOTO Twitter

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak susține că Rusia ar fi pregătit planuri concrete pentru „cea mai severă și agresivă destabilizare” a situației politice din Republica Moldova.

Oficialul ucrainean a declarat, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova, că destabilizarea situației în țară ar putea fi obținută, inclusiv, prin organizarea protestelor antiguvernamentale la Chișinău, precum și prin folosirea regiunii transnistrene în scop militar.

Podoliak susține că enclava transnistreană prezintă un risc continuu atât la adresa securității Republicii Moldova, cât și la cea a Ucrainei, și îndeamnă conducerea de la Chișinău să adopte o atitudine „mai dură” față de partidele și mișcările provocatoare pro-ruse.

„Există planuri absolut concrete pentru cea mai severă destabilizare agresivă a situației politice din Moldova. În consecință, Rusia finanțează acum intens partidele politice pro-ruse din Republica Moldova, astfel încât acestea să iasă la proteste în stradă cu o componentă de escaladare, cu asaltarea clădirilor statului, guvernului, violență față de cetățeni și așa mai departe. Eventual, Rusia intenționează să implice componenta transnistreană. Este clar că acolo e instalat un guvern marionetă rusesc. Apropo, am subliniat mereu, atât înainte de acest război, cât și în timpul războiului, că prezența enclavelor criminale care sunt controlate de Rusia, inclusiv Transnistria, va servi, mai devreme sau mai târziu, drept prilej de a începe invazia Rusiei în cutare sau cutare țară”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Ce urmărește Moscova?

Oficialul ucrainean susține că instabilitatea Republicii Moldova ar fi „extrem de importantă” pentru federația Rusă, or acest lucru va permite, potrivit lui, rezolvarea a două sarcini.

„Prima este de a distrage atenția Europei, în special a părții de sud a Europei, de la evenimentele din Ucraina, adică să încerce să minimizeze, prin conflictul din Moldova, asistența logistică, asistența de transport pentru Ucraina. A doua este încercarea de a crea așa-numitul Front de Sud prin Transnistria în direcția către regiunile de sud ale Ucrainei. Aceasta este o sarcină foarte importantă și mi-aș dori ca Moldova să tolereze mai puțin prezența grupărilor rusești”, a mai declarat Mihailo Podoliak.

În context, consilierul prezidențial de la Kiev a declarat că autoritățile Republicii Moldova ar trebui să dea dovadă de o atitudine mai dură față de partidele și mișcările provocatoare pro-ruse.

„Nu pot da sfaturi, desigur, pentru că este dreptul suveran al conducerii politice a țării de a evalua anumite riscuri care apar din cauza acțiunilor partidelor politice din Republica Moldova. Cu toate acestea, în opinia mea, această atitudine tolerantă față de pro-rusism poate fi extrem de periculoasă pentru Moldova. Țara ar putea aluneca într-un conflict intern fundamental distructiv”, a mai declarat Mihailo Podoliak.

În context, Podoliak a respins acuzațiile Ministerului rus al Apărării potrivit cărora Ucraina pregătește o invazie în regiunea transnistreană în zilele următoare și a îndemnat moldovenii să „nu asculte niciodată Ministerul Apărării al Federației Ruse”. Consilierul prezidențial a exprimat susținerea pe deplin a Guvernului Recean și a președintei Sandu și a reiterat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, recent, că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”. Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Bogdan Aurescu, la ONU: Suntem îngrijorați de recentul plan al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova

România este îngrijorată de planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, a declarat, vineri, 24 februarie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în intervenția sa la Organizația Națiunilor Unite.

El a participat la Dezbaterea la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU pe tema „Menținerea păcii și securității în Ucraina”, în contextul marcării unui an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Șeful diplomației române a numit Republica Moldova „țara cea mai afectată de război, cu excepția Ucrainei”.

„Suntem îngrijorați de recentul plan al Rusiei de a destabiliza țara, lucru pe care l-am condamnat. În acest sens, este pur și simplu inacceptabilă retorica amenințătoare, precum cea din declarația Ministerului rus de Externe de azi (vineri 24 februarie n.t), prin care a anunțat că armata rusă, citez „va răspunde în mod corespunzător unor așa-numite provocări sau atacuri împotriva compatrioților ruși sau a personalului militar (…) din regiunea transnistreană din Republica Moldova“. Asemenea comportament provocator, care nu are nicio bază, care este fundamentat pe declarații fără dovezi, este pur și simplu de neacceptat. Iar noi susținem deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute internațional”, a spus Aurescu.

În contextul războiului din Ucraina, ministrul român a vorbit despre „intensificarea propagandei ruse, ce răspândește relatări false, în încercarea de a submina unitatea societăților noastre și eforturile de sprijinire a Ucrainei”.

„Trebuie să combatem aceste influențe maligne, în aceeași măsură în care trebuie să fim uniți în efortul de a ne apăra propriile valori”, a arătat el.

Astfel, a spus ministrul Afacerilor Externe, „românii trebuie să fie conștienți de influența rusă din informațiile pe care le citesc sau pe care le aud, dar nu trebuie să pună sub semnul întrebării sprijinul nostru pentru Ucraina”.

„Sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijinirea României”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#ucaraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #destabilizare, #Republica Moldova, #Trasnistria, #Romania, #ONU , #Republica Moldova