Scurgere masivă de informații care arată că politicieni de top au ajutat în secret la expansiunea Uber. Emmanuel Macron, printre numele vehiculate

Duminica, 10 Iulie 2022, ora 22:49
4005 citiri
Scurgere masivă de informații care arată că politicieni de top au ajutat în secret la expansiunea Uber. Emmanuel Macron, printre numele vehiculate
Documentele arată ajutorul uriaș pe care Uber l-a primit din partea unor lideri mondiali importanți, precum Emmanuel Macro FOTO Facebook/ Uber

O scurgere importantă de informații în presă, cu mii de dosare confidențiale, a dezvăluit cum gigantul tehnologic Uber a ignorat legile, a păcălit poliția, a exploatat violența împotriva șoferilor și a făcut lobby în secret pe lângă guverne în timpul expansiunii sale agresive la nivel mondial, potrivit theguardian.com.

Documentele arată ajutorul uriaș pe care Uber l-a primit din partea unor lideri mondiali importanți, precum Emmanuel Macron.

Scurgerea fără precedent a peste 124.000 de documente, cunoscute drept „fișierele Uber” – dezvăluie practicile discutabile care au alimentat transformarea companiei într-una dintre cele mai de succes produse de export ale Silicon Valley.

Scurgerea de informații acoperă o perioadă de cinci ani în care Uber a fost condusă de cofondatorul său Travis Kalanick, care a încercat să impună serviciul de ridesharing în orașe din întreaga lume, chiar dacă acest lucru însemna să încalce legile și reglementările privind taxiurile.

Documentele arată cum Uber a influențat prim-miniștri, președinți, miliardari, oligarhi.

În mesaje se arată că directorii Uber nu își făceau griji cu privire la încălcarea legii de către companie, unul dintre ei glumind pe seama faptului că au devenit "pirați", iar un altul recunoscând: "Suntem pur și simplu ilegali".

În memoria cache a fișierelor, care se întind din 2013 până în 2017, sunt incluse peste 83.000 de e-mailuri, mesaje pe mesagerie și mesaje WhatsApp, inclusiv comunicări fără menajamente între Kalanick și echipa sa de directori executivi de top.

Într-un schimb de mesaje, Kalanick a respins îngrijorările unor directori că trimiterea șoferilor Uber la un protest în Franța îi expunea la riscul de violență din partea unor oponenți furioși din industria de taxi. "Cred că merită", a spus el. "Violența garantează succesul".

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al lui Kalanick a declarat că acesta "nu a sugerat niciodată că Uber ar trebui să profite de violență în detrimentul siguranței șoferilor" și că orice sugestie că ar fi implicat într-o astfel de activitate ar fi complet falsă.

Scurgerea de informații conține, de asemenea, texte între Kalanick și Emmanuel Macron, care a ajutat în secret compania în Franța pe vremea când era ministru al economiei, permițând accesul frecvent și direct al Uber la el și la personalul său.

Se pare că Macron a făcut eforturi extraordinare pentru a ajuta Uber, spunându-i chiar companiei că a negociat o "înțelegere" secretă cu adversarii săi din cabinetul francez.

În alte mesaje, directorii își arătau nemulțumirea față de alți oficiali care au fost mai puțin receptivi la modelul de afaceri al companiei.

După ce cancelarul german, Olaf Scholz, care era primar al orașului Hamburg la acea vreme, a ripostat împotriva lobbyiștilor Uber și a insistat să plătească șoferilor un salariu minim, un director executiv le-a spus colegilor că este "un adevărat comediant".

Când vicepreședintele SUA de atunci, Joe Biden, un susținător al Uber la acea vreme, a întârziat la o întâlnire cu compania la Forumul Economic Mondial de la Davos, Kalanick i-a trimis un mesaj unui coleg: "I-am pus pe oamenii mei să-i spună că fiecare minut de întârziere pe care îl are este un minut mai puțin pe care îl va avea cu mine".

După întâlnirea cu Kalanick, Biden și-ar fi modificat discursul pregătit la Davos pentru a se referi la un CEO a cărui companie ar oferi milioanelor de muncitori "libertatea de a lucra câte ore doresc, de a-și gestiona viața așa cum doresc".

The Guardian a condus o investigație globală cu privire la scurgerile de informații din dosarele Uber, împărtășind datele cu organizații media din întreaga lume prin intermediul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație. Peste 180 de jurnaliști de la 40 de instituții media, printre care Le Monde, Washington Post și BBC, vor publica în zilele următoare o serie de reportaje de investigație despre gigantul tehnologic, scrie sursa citată.

Într-un răspuns la scurgerea de informații, Uber a recunoscut "greșeli și pași greșiți", dar a transmis că s-a transformat din 2017 sub conducerea actualului său director general, Dara Khosrowshahi.

Uber este în prezent o companie de 43 de miliarde de dolari (36 de miliarde de lire sterline), care efectuează aproximativ 19 milioane de călătorii pe zi.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Uber, #Emmanuel Macron, #scurgere de informatii , #stiri internationale