Mai puține locuri bugetate în universități. Rectorul UBB Cluj: "Trebuie să îi ajutăm pe cei care nu au bani”

Marti, 16 August 2022, ora 23:56
2698 citiri
Mai puține locuri bugetate în universități. Rectorul UBB Cluj: "Trebuie să îi ajutăm pe cei care nu au bani”
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura prezență românească în topul mondial Shanghai Ranking 2022 FOTO: Facebook Daniel David

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca Daniel David se plânge de faptul că Guvernul a tăiat din locurile bugetate de la licență și masterat. Lucru care nu se întâmplă doar la universitatea unde este rector, ci la mai multe multe facultăți din țară.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Daniel David explică de ce e nevoie de mai multe locuri bugetate.

Avem prea puțini absolvenți de studii superioare raportat la întreaga populație

"Este foarte greu de înțeles de ce s-a tăiat din locurile bugetate, fiindcă în România numărul de studenți raportat la populația generală arată rău față de media europeană și de ce se întâmplă în Europa. Sunt prea puțini absolvenți de studii superioare raportat la populația generală.

În plus, avem un abandon universitar destul de ridicat. Studenții renunță pe parcursul studiilor. Și atunci eu m-aș fi așteptat ca locurile bugetate, dacă nu au crescut, măcar să fi rămas la fel ca anul trecut", explică rectorul Daniel David.

Este greu de înțeles de ce s-au tăiat locuri

"Suprinzător, la nivel național locurile bugetate au fost tăiate, mai ales la licență și la nivel de masterat. Și este greu de înțeles de ce.

Noi la UBB, spre exemplu, avem 42% studenți cu taxă. La nivel de licență numărul este chiar mai mare, de 50%. La nivel de masterat în jur de 20%. La nivel de doctorate 18%. Și dacă ar fi fost mai multe locuri bugetate, mai mulți tineri ar fi putut să studieze și atunci rata de abandon ar fi fost mai mică", spune Daniel David.

Această decizie să fie corectată major în următorul an

"Cred că nu a fost o informare corectă de date la nivelul Guvernului când s-a hotărât să se dea mai puține locuri la licență și masterat, în comparație cu anul trecut. Și sper ca această decizie să fie corectată major în următorul an universitar.

Mie nu mi s-a dat o explicație. Noi am primit locurile pe care le-a dat ministerul. Sigur că noi am întrebat ministerul, iar cei de acolo au invocat faptul că s-au tăiat la nivel național. Deci a fost o decizie luată printr-o hotărâre de Guvern.

Trebuie să ne dorim mai mulți absolvenți de universitate, deci un abadon universitar mai scăzut. Și să îi ajutăm pe cei care nu au bani și își doresc să studieze", spune Daniel David.

În concluzie, Daniel David explică că trebuie să creștem numărul de studenți în toate domeniile, dar cu precădere în zone de științe, matematică și educație unde suntem mult sub media europeană. Iar pentru asta avem nevoie de locuri bugetate mai multe, în general și mai ales în cele trei domenii menționate.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în top

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura prezență românească în topul mondial Shanghai Ranking 2022.

În contextul publicării topului celor mai bune 1.000 de universități din lume, Babeș-Bolyai s-a clasat în intervalul 801-900.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#UBB Cluj, #daniel david, #critica, #locuri bugetate, #putine , #universitati