Cum vrea Elon Musk "să modeleze" libertatea de exprimare pe planetă. Planurile celui mai bogat om din lume pentru Twitter

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 03:30
4751 citiri
Cum vrea Elon Musk "să modeleze" libertatea de exprimare pe planetă. Planurile celui mai bogat om din lume pentru Twitter
Elon Musk este aproape să-și impună viziunea legată de Twitter FOTO Hepta

Pe 14 aprilie 2022, Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, a făcut o ofertă de a cumpăra Twitter și de a aduce compania publică în privat.

Într-un dosar la Securities and Exchange Commission, Musk a declarat: „Am investit în Twitter deoarece cred în potențialul său de a fi platforma pentru libertatea de exprimare pe tot globul și cred că libertatea de exprimare este imperativă pentru o democrație funcțională”.

Ce face ca Twitter să fie unic

Twitter ocupă o nișă unică. Mesajele sale scurte favorizează conversațiile în timp real între mii de oameni, ceea ce îl face popular în rândul celebrităților, personalităților media și politicienilor deopotrivă.

Analiștii de rețele sociale vorbesc despre "timpul de înjumătățire" al conținutului pe o platformă, adică timpul necesar pentru ca un mesaj să atingă 50% din implicarea totală, măsurată de obicei în numărul de vizionări sau valori bazate pe popularitate.

Durata medie de înjumătățire a unui tweet este de aproximativ 20 de minute, comparativ cu cinci ore pentru postările pe Facebook, 20 de ore pentru postările Instagram, 24 de ore pentru postările LinkedIn și 20 de zile pentru videoclipurile YouTube. Durata de înjumătățire mult mai scurtă ilustrează rolul central pe care Twitter-ul a ajuns să-l ocupe în conducerea conversațiilor în timp real, pe măsură ce evenimentele se desfășoară.

Capacitatea Twitter de a modela discursul în timp real, precum și ușurința cu care datele, inclusiv datele geo-etichetate, pot fi adunate de pe Twitter a făcut din platformă o mină de aur pentru cercetători pentru a analiza o varietate de fenomene sociale, de la sănătatea publică la politică. Datele de pe Twitter au fost folosite pentru a prezice vizitele la departamentele de urgență legate de astm bronșic, pentru a măsura gradul de conștientizare a unei epidemii și pentru a modela dispersia fumului degajat de incendii, relatează The Conservation.

Tweeturile care fac parte dintr-o conversație sunt afișate în ordine cronologică și, deși o mare parte din interacțiunea unui tweet este încărcată anticipat, arhiva Twitter oferă acces instantaneu și complet la fiecare mesaj public. Acest lucru transformă Twitter într-un cronicar istoric și un verificator de fapte.

Schimbările din mintea lui Musk

Într-o serie de tweet-uri șterse, Musk a făcut câteva sugestii despre schimbarea platformei, inclusiv adăugarea unui buton de editare pentru tweet-uri și acordarea de mărci de verificare automate utilizatorilor premium.

Nu există dovezi experimentale despre modul în care un buton de editare ar schimba transmiterea informațiilor pe Twitter. Cu toate acestea, este posibil să se extrapoleze din cercetări anterioare care au analizat tweet-urile șterse.

Există numeroase modalități de a recupera tweet-urile șterse, ceea ce le permite cercetătorilor să le studieze. În timp ce unele studii arată diferențe semnificative de personalitate între utilizatorii care își șterg tweet-urile și cei care nu o fac, aceste constatări sugerează că ștergerea mesajelor de pe platformă este o modalitate prin care oamenii își pot gestiona identitățile online.

Analiza comportamentului de ștergere poate oferi, de asemenea, indicii valoroase despre credibilitatea și dezinformarea online . În mod similar, dacă Twitter adaugă un buton de editare, analizarea tiparelor de comportament de editare ar putea oferi informații despre motivațiile utilizatorilor Twitter și despre modul în care aceștia se prezintă.

Studiile privind activitatea generată de boți pe Twitter au concluzionat că aproape jumătate dintre conturile care scriu despre COVID-19 sunt probabil roboți. Având în vedere polarizarea politică în spațiile online, permițând utilizatorilor – indiferent dacă sunt roboți automatizați sau persoane reale – opțiunea de a-și edita tweet-urile ar putea deveni o altă armă în arsenalul de dezinformare folosit de roboți și propagandiști. Editarea tweet-urilor le-ar putea permite utilizatorilor să distorsioneze selectiv ceea ce au spus sau să nege că au făcut anumite remarci, ceea ce ar putea complica eforturile de a urmări dezinformarea.

Moderarea conținutului și modelul de venituri Twitter

Pentru a înțelege motivațiile lui Musk și ce urmează pentru platformele de social media, cum ar fi Twitter, este important să luăm în considerare ecosistemul de publicitate online uriaș, dar și opac, care implică mai multe tehnologii utilizate de rețelele publicitare, companiile de social media și editorii. Publicitatea este principala sursă de venit pentru Twitter.

Viziunea lui Musk este de a genera venituri pentru Twitter din abonamente, mai degrabă decât din publicitate. Fără să fie preocupat de atragerea reclamelor, Twitter ar simți astfel mai puțină presiune pentru a se concentra pe moderarea conținutului. Acest lucru ar face din Twitter un fel de site de opinie liberă pentru abonații plătitori. Twitter a fost agresiv în utilizarea moderarii conținutului în încercările sale de a aborda dezinformarea.

Descrierea de către Musk a unei platforme fără probleme de moderare a conținutului este îngrijorătoare în lumina daunelor algoritmice cauzate de platformele de social media.

Mărturia denunțătorului Facebook Frances Haugen și eforturile recente de reglementare, cum ar fi proiectul de lege privind siguranța online, dezvăluit în Marea Britanie, arată că există o îngrijorare largă a publicului cu privire la rolul jucat de platformele tehnologice în formarea discursului popular și a opiniei publice. Oferta potențială a lui Musk pentru Twitter evidențiază o serie întreagă de preocupări de reglementare.

Din cauza celorlalte afaceri ale lui Musk, capacitatea Twitter de a influența opinia publică în industriile sensibile ale aviației și industria auto ar crea automat un conflict de interese.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Twitter, #Twitter schimbare postari, #Twitter cenzura, #elon musk twitter , #stiri Twitter