TVR, reacție oficială despre Eurovision 2022. Ce spune șeful postului public de televiziune despre anularea votului României

Duminica, 15 Mai 2022, ora 14:52
12081 citiri
TVR, reacție oficială despre Eurovision 2022. Ce spune șeful postului public de televiziune despre anularea votului României
Eurovision. Foto: Facebook / Eurovision Song Contest

Dan Turturică, președintele TVR, a reacționat după acuzele aduse în urma scandalului de la Eurovision 2022.

La ediția din acest an, organizatorul a anunțat că a decis să elimine voturile oferite de juriile din șase țări, printre care și România.

Conform surselor, citate de paginademedia.ro, voturile României au fost direcționate către Ucraina.

Șeful TVR a venit cu precizări.

"Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (irregular) în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar).

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la îmcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor "modele de vot neregulate", o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus.

De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României", a scris Dan Turturică pe Facebook.

Ucraina a câștigat ediția din acest an la Eurovision.

România a ocupat locul 18, cu 64 de puncte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Revoltă la TVR: "Mi-e silă! Nu stăm toți drepți în fața sefului suprem" Vedeta care s-a trezit cu biroul închis
Revoltă la TVR: "Mi-e silă! Nu stăm toți drepți în fața sefului suprem" Vedeta care s-a trezit cu biroul închis
Fostul director interimar al postului public a trăit clipe care i-au provocat "revoltă și silă". Ramona Săseanu, fost director interimar al TVR (2021) și producător general (2022), s-a...
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Postul public de televiziune (TVR) a ieşit în pierdere financiară în anul 2023, potrivit raportului de activitate al instituţiei publice, depus recent la Parlament. Conform...
#TVR, #Eurovision 2022, #Eurovision Romania, #Dan Turturica , #Eurovision 2022