Dezastrul TVA-ului provocat de Guvernul României

Advertorial
Joi, 30 Iunie 2022, ora 16:55
32891 citiri
Dezastrul TVA-ului provocat de Guvernul României
FOTO: shutterstock.com

Se schimbă iar regulile pe piața imobiliară. Desigur analiștii sunt de părere ca măsurile îi vor face pe români să bată în retragere atunci când vine vorba de achiziția de noi locuințe.

Scurt istoric:

1. În anul 2020 s-a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele care valorează până în 700.000 de lei începând cu 1 ianuarie 2021.

2. În ianuarie 2021 Guvernul a decis ca TVA-ul de 5% pentru locuințe până în 700.000 de lei să fie amânat pentru ianuarie 2022.

3. În sfârșit în ianuarie 2022 a intrat în vigoare cota de TVA 5% pentru imobile până în 700.000 lei.

4. La nici 6 luni distanță, în iunie 2022 Guvernul României dorește sa modifice din nou codul fiscal și să coboare pragul de TVA 5% de la 700.000 lei la 600.000 lei.

Problema este ca în momentul de față sunt mii de romani care au semnate promisiuni de vânzare-cumpărare pentru imobile care vor fi finalizate în 2023 cu cota de tva de 5% până în 700.000 lei.

În orice contract prețul stabilit prin orice contract este net, ceea ce înseamnă ca prețurile tuturor promisiunilor deja stabilite prin promisiunile de vânzare-cumpărare se vor scumpi cu 14% (diferența dintre noul TVA de 19% și vechiul TVA impus de stat în valoare de 19%). Prețul net nu se poate modifica pentru că asta ar duce la evaziune fiscală întrucât deja există un contract semnat cu prețul agreat.

Astfel Guvernul României manifestă o lipsă totală de interes, dar și incompetență față de măsurile fiscale adoptate în raport cu diferite categorii de cetățeni sau investitori și ignoră total necesitatea ca taxele și contribuțiile obligatorii să fie impuse într-o perioadă rezonabilă de timp în vederea bunei desfășurări a activității economice.

Din nou, Guvernul schimbă regulile în timpul jocului și este inadmisibil într-un stat civilizat din Uniunea Europeana, în anul 2022, să modifici o lege la 6 luni după ce a intrat în vigoare chiar dacă sunt mii de romani cu contracte semnate pe legea tocmai aprobata.

O astfel de măsura va duce la scăderea numărului de tranzacții imobiliare pe termen scurt și la o creștere a prețurilor pe termen lung din cauza TVA-ului crescut.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#TVA, #guvern, #lege, #modificare TVA , #stiri imobiliare