Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Siropuri naturale pentru diferitele tipuri de tuse

Advertorial
Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 18:43
5654 citiri
Siropuri naturale pentru diferitele tipuri de tuse
FOTO: Shutterstock.com

Tusea constă în expulzarea rapidă a aerului din plămâni atunci când există un factor iritant. Se declanșează atunci reflexul de tuse care, forțează aerul să iasă sub presiune mare din căile respiratorii pentru a curăța substanțele iritante și pentru a proteja plămânii.

Tusea poate fi voluntară, fără semnificație patologică sau involuntară, cel mai adesea ca simptom al unor afecțiuni respiratorii.

Tipuri de tuse care apar în cazul bolilor respiratorii

  • Tusea cu expectorație sau productivă este unul dintre simptomele infecțiilor respiratorii precum răceala, gripa, bronșita, pneumonia, emfizemul pulmonar, afecțiuni caracterizate de o creștere a cantității de mucus (spută).
  • Tusea seacă, iritativă este specifică debutului virozelor ce afectează nasul și gâtul (răceala obișnuită, rino-faringita, laringita); poate rămâne încă 2-3 săptămâni după o viroză respiratorie; însoțește afecțiunile alergice precum rinita sau astmul bronșic alergic.
  • Tusea convulsivă, cunoscută popular ca “tuse măgărească” apare din cauza infecției cu bacteria Bordetella pertussis.
  • Tusea spastică produsă de bronhospasm (contracția spastică a mușchilor netezi din pereții bronhiilor și bronhiolelor care produc îngustarea temporară a acestora cu reducerea fluxului de aer). Apare la persoane cu hiperreactivitate bronșică (reacție exagerată a căilor respiratorii în cazul expunerii la anumite substanțe iritante, alergeni, toxine), cum este la cei cu astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), dar uneori poate apărea și în urma unor infecții virale.

Ce sirop este adecvat fiecărui tip de tuse?

În cazul tusei productive alege un sirop expectorant, care fluidifică și ajută eliminarea secrețiilor bronșice cum este siropul de ridiche neagră, de muguri de pin sau de ghimbir. De asemenea, formulele de sirop alcătuite din combinații de plante medicinale și uleiuri esențiale au rezultate foarte bune prin acțiunea sinergică dintre substanțele active din plante (saponine) și componentele volatile ale uleiurilor (de eucalipt, pin, fenicul, cimbru, lavandă), care lichefiază mucusul, reducându-i vâscozitatea și facilitează o expectorație ușoară. Unul dintre produsel recomandate este sirop tuse Plantusin forte de la Fares, o rețetă complexă cu 18 plante medicinale și 7 uleiuri esențiale cu efect puternic antitusiv.

În cazul tusei seci sunt recomandare siropurile care conțin principii vegetale cu efect balsamic, emolient pe mucoase și calmant al iritațiilor, precum siropul de pătlagină, dar și siropurile cu salcâm, nalbă mare sau lichen de piatră. Formulele de sirop pe bază de miere adaugă, în plus, efecte antiinflamatorii, antibacteriene și calmante, datorită conținutului de miere. Încearcă siropul Plantusin cu miere și propolis, pentru buna funcționare a aparatului respirator.

În cazul tusei seci spastice și a celei convulsive se utilizează siropuri din plante medicinale (roua cerului, iederă, podbal) și uleiuri esențiale (de fenicul, lavandă spic, frunze de portocal amar) cu efect antispastic bronșic, care relaxează musculatura căilor respiratorii.

De multe ori apare evoluție în timp a tipului de tuse. Într-o răceală, la început tusea este seacă, apoi devine productivă, iar la final, poate persista o tuse seacă. În bronșită și în astmul bronșic, tusea este adesea productivă și spastică, iar în afecțiunile respiratorii alergice dar și în cazul infecției Covid 19, tusea este simultan seacă și spastică.

În astfel de situații apelează la siropurile cu formule mixte care asociază plante medicinale cu proprietăți expectorante și fluidificante ale secrețiile bronșice, cu plante emoliente și antispastice bronșice, cum sunt siropurile Plantusin Forte, Plantusin pentru copii și bebe Plantusin.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#tuse, #siropuri tuse, #siropuri naturale tuse , #sanatate