Secretarul de stat SUA Antony Blinken, în turneu diplomatic prin Africa la scurt timp după vizitele șefului diplomației ruse pe continent

Luni, 08 August 2022, ora 09:08 1613 citiri
Secretarul de stat SUA Antony Blinken FOTO / Facebook Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken se află într-un turneu în Africa menit să contracareze influența diplomației ruse.

Oficialul SUA a aterizat duminică, 7 august, în Africa de Sud, și urmează să viziteze Republica Democratică Congo şi Rwanda, arată AFP.

Vizita are loc la scurt timp după turneul african al ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, în luna iulie.

Antony Blinken urmează să se întâlnească luni, 8 august, cu ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor şi să discute noua strategie a executivului SUA pentru Africa.

Discuţiile "vor aborda evoluţiile recente şi în curs privind situaţia geopolitică globală", conform ministerului sud-african de Externe.

Antony Blinken îşi propune să arate "ţărilor africane că au un rol geostrategic vital şi că sunt aliaţi esenţiali în cele mai arzătoare probleme ale timpului nostru, de la promovarea unui sistem internaţional deschis şi stabil la lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, a insecurităţii alimentare şi a pandemiilor globale", declara Departamentul de Stat la sfârşitul lunii iulie.

După Africa de Sud, secretarul de stat Blinken va călători în Republica Democratică Congo şi apoi în Rwanda, care se confruntă cu noi tensiuni în relaţia cu vecinul său congolez, care o acuză că îi susţine pe rebelii "Mişcării din 23 martie" (M23), acuzaţie negată de Kigali. Aceasta este a doua călătorie a secretarului de stat american în Africa subsahariană de la preluarea mandatului. Anul trecut, el a vizitat Kenya, Nigeria şi Senegal.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, diplomaţia americană în Africa s-a concentrat în primul rând pe contracararea influenţei Chinei, care a făcut investiţii semnificative în infrastructura de pe continentul african şi care, spre deosebire de SUA, nu le-a cerut acestor state să respecte standarde în materie de democraţie sau drepturile omului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News