Marian Godină a stârnit o dezbatere cu sute de comentarii despre rolul salvamarilor: "N-ar fi mai bine că steagul roșu să le interzică și lor să intre în apă?"

Miercuri, 10 August 2022, ora 12:03
5101 citiri
Marian Godină a stârnit o dezbatere cu sute de comentarii despre rolul salvamarilor: "N-ar fi mai bine că steagul roșu să le interzică și lor să intre în apă?"
Salvamar care le cere oamenilor să iasă din mare FOTO captură video pro TV

Cazul salvamarului care şi-a pierdut viaţa luni, 8 august, în Eforie Nord, încercând să salveze viaţa unui tânăr care s-a aventurat în larg, în ciuda steagului roşu arborat, stârnește în continuare reacții pe rețelele de socializare.

Mulți se declară furioși că astfel de tragedii apar dintr-un singur motiv, oamenii nu respectă reguli simple.

Marian Godină a făcut o comparație între alte situații de urgență în care se impune intervenția salvatorilor și procedura pe care aceștia trebuie să o respecte înainte de a ajuta.

Polițistul sugerează că dacă astfel de protocoale s-ar aplica și în cazul salvamarilor, ar crește șansele ca oamenii să respecte regulile confruntați cu gândul că sunt pe cont propriu, iar intervenția unui salvamar când este arborat steagul roșii îi pun și lui viața în pericol.

"Regulile de circulație care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată nu pot fi încălcate nici măcar de pompieri, poliție și ambulanță atunci când se află în misiuni cu caracter de urgență, incluzăndu-le aici pe cele care presupun salvarea de vieți omenești.

Legiuitorul a considerat astfel că viața salvatorilor trebuie să fie și ea în siguranță, pe lângă faptul că în cazul unui accident la calea ferată pot exista victime și din tren, în cazul unei catastrofe.

Așadar, dacă o persoană complet nevinovată are nevoie de ajutor urgent, iar pompierii, ambulanța sau poliția întâmpină semnalele roșii și acustice de la trecerea la nivel cu calea ferată, salvatorii vor trebui să aștepte trecerea trenului pentru a traversa în siguranță.

În schimb, la mare, dacă o persoană ignoră acele stegulețe roșii care interzic accesul în apă, iar apoi are nevoie de ajutor, există salvamari care, la rândul lor ignoră acele avertismente și intră în mare pentru a-i salva. De multe ori după ce îi avertizaseră înainte, dar fuseseră luați la mișto.

Zilele trecute a murit un salvamar în timp ce încerca să salveze o persoană.

Cu toții am văzut reportaje în care salvamarii se roagă de persoanele care ignoră acele stegulețe să iasă din apă. Sunt luați în râs, uneori înjurați sau chiar agresați.

Nu ar fi mai bine ca acele stegulețe să interzică și salvamarilor să intre în apă? Măcar să știi că dacă tot te mănăncă să intri în apă când nu e de intrat, nu va veni nimeni după tine", a scris Marian Godină pe Facebook.

Un alt comentator povestește despre comportamentul salvamarilor în Grecia:

"Am văzut salvamari în Grecia și chiar în condiții de valuri mari. Salvamarul mi-a spus în felul următor: "E interzis să intri în apă, dar eu îmi termin la 5.00 programul și plec acasă. Pe urmă poți să faci ce vrei". Evident că nu am intrat, mi-a plăcut însă abordarea "diplomată".".

"Merg de patru ani în Grecia, de fiecare dată în insula Kefalonia, unde sunt o sumedenie de plaje neamenajate, complet sălbatice, trebuie parcurse uneori niște trasee stâncoase destul de problematice dacă ai doar șlapi în picioare, ca să ajungi la ele. Și odată ajuns la respectiva plajă vezi că sunt valuri, nu chiar prietenoase, care se sparg de stânci. Mai vezi niște oameni la o distanță de 100 de metri, nici urmă de salvamar. Probabil grecii consideră că toți avem un cap pe umeri ca să îl folosim. Când nu îl folosești, iaca, mori. Păcat că l-a mai tras și pe altul după el".

Care este soluția în astfel de situații

"La câte OUG-uri se aprobă peste noapte, ar trebui și unele specifice acestor operațiuni de salvare.... până atunci după o salvare efectuată pe timpul arborării steagului roșu, o amendă pt tulburarea liniștii publice, martorii sunt destui pe plaje."

"Valabil și pentru cei care se duc pe munte în șlapi, apoi pretind să vină elicopterul ca să-i recupereze."

"Mulți viteji pe asta se bazează, "ma salvează pe mine cineva dacă va fi nevoie"."

"Acum vreo 20 de ani nu țin minte să fi fost atât de multă „salvamăreală” la mare, adică nu țin minte să ne fi atras careva atenția că facem baie în valuri de peste 1 m sau că am depășit nu știu ce distanță față de țărm. E clar ca dacă-ți asumi să faci baie în ce condiții vrei tu, trebuie să-ți și asumi că nu vine nici dracu după tine. Mi-a plăcut comparația cu trecerea la nivel cu calea ferată."

"Soluția e aplicarea unor amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă semnificația steagului. Cred că salvamarii ar trebui să aibă lângă ei echipaje de poliție care să poată aplică amenzi."

"Cei salvați să plătească amendă în cazul în care ignoră avertismentele!"

"Nu cred că cei care intră în apă atunci când sunt valuri/curenți sau vânt puternic se gândesc vreo clipă că se găsesc în pericol. Pur și simplu bravează bazându-se pe faptul că știu să înoate/au mai intrat și nu s-a întâmplat nimic/sunt sub influență alcoolului/vor să impresioneze pe cineva."

"În Italia, din ce am văzut într-o stațiune, salvamarul intră legat în apă. Pe plajă există un stâlp metalic pe care este amplasat un troliu. Astfel, salvamarul cât și canoea sunt în siguranță în timpul intervenției. O investiție mică, dar siguranță ridicata pentru salvator și victima."

"În Italia în zona unde am fost noi, când este steagul roșu salmarii nu sunt în post!! Așa ar trebui și la noi, dacă tot nu este voie în apă, ei pot fi în pauză, la cafea..suc...unde vor ei. De ce să păzească toți prostii și să își mai dea și viață pt ei? Ia să facă așa....să vezi că nu mai întră șmecherii în apă, că nu are cine să-i salveze!"

"În urmă cu câțiva ani am fost în vacanță prin Bulgaria... Și am văzut cum sunt organizați cei de pe "malul frate" al Marii Negre. Steagul roșu arborat, valuri, mare agitată și un "petrecăreț", că să-i spun așa, era în apă și se cam chinuia vizibil să ajungă la mal... Degeaba l-am solicitat noi și alți turiști pe domnul Salvamar să intervină... Omul ne-a explicat, în bulgaro-rusă, că este STEAG ROȘU!!! El nu intră în apă!!! Cine ignoră indicațiile poate să o facă pe cont propriu!!!

Deci... Trageți dumneavoastră concluziile de rigoare: cine este "civilizat" și cine "cu cefa groasă", cum ne place nouă să-i numim pe vecinii bulgari."

"Am văzut la bulgari o fază interesantă. Doi indivizi refuzau să iasă din apă la insistențele salvamarilor. Cei doi salvamari au intrat în apă, i-au scos din mare, iar la scurt timp a apărut un echipaj de poliție care i-au “săltat” pe indivizi si au plecat cu ei fara drept de apel".

"Nu înțeleg de ce nu intră câte 2 salvamari în situațiile periculoase, cu plutele alea legate de ei. De ce doar unul? Bănuiesc că există proceduri și protocoale care ar trebui revizuite.

Îmi pare rău că am ajuns la vârstă la care zic "pe vremea mea", dar pe vremea mea salvamarii patrulau cu o barcă cu vâsle la limita geamandurii și cei care depășeau limita admisă știau că pot încasa o vâslă în cap."

"Anul trecut am prins o perioada în care erau valuri mari, salvamarul tot atenționa oamenii să nu intre, dar pe mulți nu îi interesa absolut deloc ce zicea omul ăla.

Chiar am rămas impresionată câtă răbdare avea să le spună de 50 de ori unor proști care oricum ignorau. Și cât mai fluieră bietul om, dar nimic pentru unii… Aveau senzația că nu-i lasă doar pentru că nu vrea el."

"Problema este la educația poporului român care lasă de dorit la fel și lipsa de respect sau orice urmă de cei 7 ani de acasă atunci când ajunge la mare (oriunde ar fi ea)."

"O foarte bună parte a activității de salvare acvatică din România se desfășoară după standarde "aduse" în România de instructori din Germania (încă din 2003). Acolo, salvamarii arborează steagul roșu și se retrag la baza. Prezența lor pe plajă devine inutilă, nici nu se pune problema că cineva să mai între în apă."

"Dacà el vrea sà moarà, lasà-l frate sà vădà cum e."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gestul bizar prin care administrația Barcelonei vrea să se protejeze de turiști. Măsura s-a luat la presiunea localnicilor
Gestul bizar prin care administrația Barcelonei vrea să se protejeze de turiști. Măsura s-a luat la presiunea localnicilor
Consiliul local al Barcelonei a convins dezvoltatorii unora dintre cele mai populare soluţii digitale de cartografiere să ascundă traseul unui autobuz, din cauza turiştilor. Traseul...
Comandament special la ANPC pentru ”o vacanță sigură” de Paşte şi 1 Mai
Comandament special la ANPC pentru ”o vacanță sigură” de Paşte şi 1 Mai
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) organizează, în perioada 15-30 aprilie 2024, Comandamentul 1 Mai – Sărbători Pascale, structură special creată pentru...
#turisti, #valuri mari, #steag rosu litoral, #reguli, #salvamari, #inecati Litoral, #marian godina , #Salvamar