Descoperire legată de călătoriile din viitor: Modificare șocantă în organismul uman

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 02:00
7355 citiri
Descoperire legată de călătoriile din viitor: Modificare șocantă în organismul uman
Turismul spațial poate fi periculos pentru organism FOTO: NYT

Dezvoltarea accelerată a tehnologiei zborurilor din secolul al XXI-lea aduce numeroase atracții de petrecere a timpului liber pentru oameni. Cu toate astea, un studiu recent al oamenilor de știință de la Universitatea din Ottawa, Canada, atrage atenția că într-o călătorie în spațiu astronauții și turiștii vor fi confruntați cu probleme de sănătate, prin distrugerea a 3 milioane de globule roșii pe secundă.

Următorul ”salt uriaș” al omenirii ar putea fi o călătorie pe Marte, planeta roșie, dar acest proiect ar putea deveni o adevărată provocare, datorită riscurilor pentru organism, potrivit The Age.

În prezent, se știe că astronauții suferă de o ”anemie spațială”, dar până acum, se credea că ea este temporară. Asta după ce un studiu al NASA a denumit afecțiunea ca ”o boală de 15 zile”.

Dar, de fapt, anemia este ”un efect principal al călătoriei din cosmos”, a spus dr. Guy Trudel de la Universitatea Ottawa, care a condus un alt studiu efectuat asupra a 14 astronauți, finanțat de către Agenția Spațială din Canada.

Echipa lui Trudel a descoperit că în corpul astronauților, care au mers în spațiu, s-a produs distrugerea a 3 milioane de globule roșii pe secundă (față de 2 milioane cât sunt distruse și înlocuite, în mod normal), în timpul misiunilor lor de șase luni.

Un astronom american face o descoperire neobișnuită: Pământul există într-o super bulă gigantică VIDEO

Medicii au atribuit acest fenomen al distrugerii intense a celulelor roșii din sânge datorită schimbărilor fluidelor, pe măsură ce corpul astronauților se adaptează la imponderabilitate și din nou la gravitație, în viața de pe Pământ.

”Am crezut că știm despre anemia spațială, dar nu știam”, a spus Trudel. Astronauții au generat celule roșii suplimentare pentru a le compensa pe cele distruse. Dar, a întrebat, Trudel, ”cât timp poate organismul să producă constant cu 50% mai multe celule roșii?” O misiune dus-întors pe Marte, ar dura aproximativ doi ani, ceea ce ar crea mari probleme în organismul astronauților.

Un miliardar american aruncă bomba: Alarmă privind recesiunea mondială din 2022

Un alt rezultat al studiului, publicat în revista Nature Medicine, a fost acela că, chiar și la un an după revenirea din spațiu pe Pământ a astronauților, globulele roșii ale acestora nu au revenit la niveluri normale, așa cum erau înainte de zbor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#turism spatial, #globule rosii, #distrugerea globulelor rosii, #organismul uman, #organism globule rosii, #astronauti NASA , #descoperire