Turcia acceptă aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Condițiile pentru care a renunțat la veto-ul vizând extinderea alianței

Autor: N.G.
Marti, 28 Iunie 2022, ora 21:53 8991 citiri
Liderii celor trei țări au semnat un memorandum. Foto Twitter

Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței din capitala spaniolă Madrid.

Anunțul a fost făcut de președintele finlandez Sauli Niinistö. Potrivit acestuia, renunțarea de către Turcia la veto-ul anunțat a venit după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”.

Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un memorandum privind candidatura țărilor nordice la NATO după discuțiile avute la Madrid.

”Paşii concreţi ai aderării noastre la NATO vor fi conveniţi de aliaţii NATO în următoarele două zile, dar această decizie este acum iminentă”, a spus președintele Finlandei.

Acordul semnat în faţa camerelor de miniştrii de externe ai celor trei ţări "confirmă că Turcia va sprijini, la summitul din această săptămână, invitaţia adresată Finlandei şi Suediei de a adera la NATO", a mai afirmat preşedintele Sauli Niinistö.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut "cooperare deplină" a Finlandei şi Suediei împotriva combatanţilor kurzi din PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii, marţi, la Madrid, în marja summitului Alianţei Nord-Atlantice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News