Cât va mai dura prietenia dintre Turcia și Rusia. Erdogan: ”Ucraina nu este o ţară oarecare” ANALIZĂ

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 00:06
13014 citiri
Cât va mai dura prietenia dintre Turcia și Rusia. Erdogan: ”Ucraina nu este o ţară oarecare” ANALIZĂ
Președintele turc Recept Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin/FOTO:dailysabah.com

Din cele 30 de țări membre NATO, niciuna nu a provocat recent alianței mai multe bătăi de cap decât Turcia.

Turcia are a doua cea mai mare armată permanentă a NATO și este situată central într-o regiune semnificativă din punct de vedere strategic, ceea ce o face un aliat indispensabil.

Turcia și-a arătat, de asemenea, disponibilitatea de a se confrunta cu Rusia, un rival de lungă durată, și continuă să sprijine interesele și misiunile NATO în regiune și în întreaga lume. Dar relația de apropiere a Ankarei de Moscova a complicat lucrurile pentru alianță, scrie Bussines Insider.

Starea actuală a relațiilor dintre Turcia și Rusia este produsul schimbării dinamicii și priorităților după Războiul Rece și al schimbărilor aduse echilibrului de putere din regiune în ultimul deceniu.

Este puțin probabil ca relația lor să înflorească într-o alianță proprie, dar apropierea lor aparentă și efectul asupra intereselor NATO i-au deranjat deopotrivă pe factorii de decizie politici și pe analiști.

Cooperare limitată

Din punct de vedere istoric, relațiile ruso-turce au fost tulburi dovadă fiind faptul că au purtat peste o duzină de războaie între secolele al XVI-lea și al XX-lea.

A existat o cooperare limitată la începutul secolului al XX-lea, dar după ce disputele de după cel de-al Doilea Război Mondial au dus la aderarea Turciei la NATO în 1952 (alături de Grecia), Ankara și Moscova erau ferm pe părți opuse în majoritatea problemelor - Turcia a fost chiar de acord să găzduiască arme nucleare americane, multe din acestea fiind încă în bazele din Turcia.

Însă, pe măsură ce Războiul Rece s-a încheiat, relația lor s-a dezghețat. În 1987, Turcia a început să importe gaz sovietic, iar Rusia a devenit în cele din urmă principalul furnizor de energie al Turciei.

Legăturile economice ruso-turce au crescut și ele după dizolvarea Uniunii Sovietice. Rusia a devenit al doilea partener comercial al Turciei (după UE) în 2008. În 2010, au semnat un acord de călătorie fără viză.

Relația dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin a facilitat o cooperare mai strânsă. Aceste legături s-au strâns doar pe măsură ce Erdoğan a devenit mai autocratic, mai ales după lovitura de stat eșuată din 2016.

Un „act de echilibru”

Achiziționarea de către Turcia a sistemului antirachetă rusesc S-400, invazia sa în nordul Siriei și operațiunile împotriva kurzilor de acolo și reprimarea continuă a disidenței de către Erdogan au determinat multe țări occidentale să aplice sancțiuni și să-și reducă cooperarea cu Ankara.

Acea reacție occidentală, combinată cu resentimentele Turciei față de percepția unor standarde duble, tensiunile cu țările europene pe probleme precum Cipru și migrație și tentativa blocată a Turciei de a adera la UE, a determinat Turcia să privească și mai mult spre Rusia.

În consecință, Turcia a trecut de la a fi un partener în mare măsură de încredere pentru țările occidentale la cel care vrea să facă echilibristică între Occident și Rusia.

Dar Turcia nu este deloc confortabilă cu acțiunile și ambițiile recente ale Rusiei.

Înarmarea în curs a Moscovei, anexarea Crimeei în 2014 și intervenția în Siria în 2015, dar și influența sa crescândă în Marea Neagră și Caucaz au crescut anxietatea Turciei față de vecinul său mai mare.

„Turcia încearcă să continue acest act de echilibru care este condus de faptul că, în mod fundamental, nu are încredere în ruși, dar nu sunt siguri de sprijinul occidental”, a declarat Stephen Flanagan, un politolog la corporația RAND, pentru Insider.

Ciocniri și confruntări

Această lipsă de încredere este subliniată de multiple ciocniri mortale dintre armatele turce și ruse, în special în Siria, unde diferențele fundamentale dintre ambițiile Ankarei și cele ale Moscovei sunt evidențiate.

Oficialii americani au spus că „zeci” de soldați turci au fost uciși în operațiunile militare rusești în Siria. Turcia a doborât și un avion rusesc acolo și a lansat operațiuni direct împotriva aliaților sirieni ai Moscovei. Turcia s-a ciocnit și cu mercenarii grupării Wagner în Libia.

Turcia a oferit sprijin militar țărilor din apropiere care s-au ciocnit cu Rusia sau aliații Rusiei, inclusiv ajutând la construirea flotelor vecinilor Rusiei la Marea Caspică.

Ankara a construit, de asemenea, o relație strânsă cu Ucraina din 2014, vânzând drone de luptă armatei ucrainene pe care Kievul le-a folosit deja în prima linie și ajutând la reconstruirea marinei militare ucrainene.

Ankara a susținut chiar în mod deschis aderarea deplină la NATO a Ucrainei și Georgiei, cărora mulți membri ai alianței s-au opus.

În timp ce achiziția de către Turcia a sistemelor S-400 rusești este un semn de cooperare mai strânsă, eforturile sale de modernizare militară în curs sunt în mare măsură un răspuns la capacitățile militare sporite ale Rusiei.

De asemenea, Ankara nu a renunțat niciodată la parteneriatele sale militare occidentale. Deși SUA au scos-o din programul avioanelor de luptă F-35, Turcia a cerut recent SUA să-i vândă 40 de avioane F-16 noi și 80 de kituri de modernizare pentru flota sa actuală.

Relația ruso-turcă „este pe muche de cuțit”, a spus Flanagan. „Turcia este încă foarte nerăbdătoare să-și protejeze propriile interese în regiune, ceea ce îi deranjează pe ruși”.

Riscuri în viitor

În ciuda preocupărilor sale, Turcia continuă să aibă un angajament extins cu Rusia. Țară care construiește mai multe reactoare nucleare pentru Turcia, iar Erdogan a refuzat să excludă achiziționarea mai multor echipamente militare rusești.

Această cooperare continuă este parțial o reflectare a acceptării de către Ankara a realității geopolitice.

„Turcii, la un anumit nivel, nu au de ales decât să aibă o relație oarecum de cooperare cu Moscova, având în vedere că Rusia controlează jocul în Siria” și și-a sporit puterea în Marea Neagră, a spus Flanagan.

Deși Turcia susține o prezență sporită a NATO în Marea Neagră pentru a contracara Rusia, nu vrea să provoace o criză cu aceasta.

Ankara „ar dori să conducă eforturile de a sprijini orice face NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă în regiunea Mării Negre, dar nu vor să militarizeze excesiv regiunea”, a spus Flanagan. „Ceea ce nu vor ei sunt desfășurari excesive ale SUA care să provoace o criză care să ducă apoi la închiderea strâmtorii Bosfor sau la lupte majore de-a lungul apelor sale teritoriale”.

Erdogan a cerut Rusiai să nu „invadeze“ Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Rusiei să nu "invadeze" Ucraina, potrivit declaraţiilor difuzate de agenţia de presă turcă oficială Anadolu, citată de AFP, pe fondul temerilor Kievului şi Occidentului cu privire la o posibilă agresiune din partea Rusiei împotriva ţării vecine, la frontiera cu care Moscova a comasat zeci de mii de militari şi echipamente.

"Rusia ar trebui să reexamineze situaţia mondială şi propria sa situaţie înainte de a face acest pas", a declarat şeful statului turc. "Nu consider o invazie a Rusiei în Ucraina drept o abordare realistă pentru că Ucraina nu este o ţară oarecare. Ucraina este o ţară puternică", a adăugat Erdogan, într-o declaraţie difuzată de postul de televiziune turc NTV.

"Această regiune nu va accepta un nou război. Nu ar fi corect", a subliniat preşedintele turc. Erdogan a declarat vineri, 21 ianuarie, că s-ar putea deplasa la Moscova pe viitor, după ce a anunţat o vizită în Ucraina la începutul lui februarie pentru a încerca să aplaneze tensiunile între Kiev şi Moscova.

"Am o vizită prevăzută în Ucraina. Între timp, este posibil să discut cu Putin la telefon sau să efectuez o vizită la Moscova", a declarat el presei.

"Putem servi ca mediator pentru ca pacea să prevaleze între Rusia şi Ucraina", a adăugat el. Rusia a respins totuşi precedentele oferte de mediere din partea Ankarei din cauza tensiunilor suscitate de vânzările de drone turceşti Ucrainei.

Turcia a refuzat, de altfel, să recunoască anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014. Ankara susţine de asemenea că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu ar fi o soluţie la problemă.

Relațiile Rusiei și Turciei par destinate să plutească între rivalitate și parteneriat, dar interesele lor concurente în Marea Neagră, Orientul Mijlociu și Africa de Nord oferă acestei relații potențialul de a deveni confruntare rapid.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Turcia, #Rusia, #cooperare, #rivalitate, #Ucraina, #tesiuni, #Marea Neagra, #NATO , #Rusia
Comentarii
Poza Los Angeles
Los Angeles
rank 1
Russia will invade Ro. you are all morons by not acting in defense!
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1