Președintele Turciei anunță o operațiune terestră în Siria: ”Îi vom face să plătească pe cei care ne creează probleme”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 17:49
1972 citiri
Președintele Turciei anunță o operațiune terestră în Siria: ”Îi vom face să plătească pe cei care ne creează probleme”
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan FOTO Facebook

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit luni, 21 noiembrie, despre posibilitatea lansării unei operaţiuni terestre în Siria, la o zi după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi Irak şi după mai multe tiruri de rachetă asupra teritoriului Turciei dinspre teritoriul sirian, relatează AFP.

”Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată la o operaţiune aeriană”, le-a spus şeful statului jurnaliştilor turci care l-au însoţit în zborul de întoarcere din Qatar, acolo unde a asistat la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal.

Seria de raiduri aeriene, care a făcut circa 30 de morţi duminică în Siria, a fost declanşată ca represalii la atentatul în care au murit şase persoane la 13 noiembrie la Istanbul, atribuit de Ankara ”teroriştilor” kurzi.

”Unităţi competente, Ministerul Apărării şi Statul Major vor decide împreună puterea care trebuie folosită de forţele noastre terestre”, a spus preşedintele, precizând că sunt în desfăşurare consultări.

”Am atras deja atenţia: îi vom face să plătească pe cei care ne creează probleme pe teritoriul nostru”, a reafirmat el.

Duminică seară şi luni dimineaţă, tiruri cu rachete dinspre Siria au lovit frontiera şi teritoriul Turciei, făcând în total trei morţi şi aproape 15 răniţi.

În ceea ce priveşte operaţiunea 'Claw Sword' lansată duminică împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), ”ea a implicat 70 de avioane şi drone”, a detaliat preşedintele.

”Ele au pătruns 140 de km în nordul Irakului şi 20 de km în nordul Siriei”, a precizat el.

Erdogan a mai afirmat că nu a avut nicio discuţie cu preşedintele american Joe Biden sau cu omologul său rus Vladimir Putin pe subiectul acestei operaţiuni.

SUA susţin YPG în nord-estul Siriei în faţa jihadiştilor din grupul Stat Islamic, iar Rusia sprijină miliţiile pro-regim în aceeaşi regiune.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Turcia, #operatiune terestra, #Siria, #Recep Tayyip Erdogan, #atentat Istanbul , #Turcia
Comentarii