Erdoğan, disperat să câștige alegerile. Jurnalişti arestați, televiziuni amendate din cauza informaţiilor despre cutremur

Marti, 28 Februarie 2023, ora 23:25
2637 citiri
Erdoğan, disperat să câștige alegerile. Jurnalişti arestați, televiziuni amendate din cauza informaţiilor despre cutremur
Peste 50.000 de oameni au murit în urma cutremurului din Turcia/ FOTO: BBC

Jurnalistul independent Mir Ali Koçer se afla la peste 300 de kilometri de epicentru când Turcia a fost lovită de un cutremur devastator pe 6 februarie. Luându-și camera și microfonul, a mers cu mașina în regiunea afectată pentru a intervieva supraviețuitorii.

El a împărtășit povești despre supraviețuitori și salvatori pe Twitter și este acum investigat sub acuzația că a răspândit „știri false” și ar putea risca până la trei ani de închisoare. Dar nu este singurul jurnalist anchetat, mai sunt cel puțin patru ziariști cercetați pentru că au relatat sau comentat despre cutremur, scrie BBC.

Grupurile pentru libertatea presei spun că alte zeci au fost reținuți, hărțuiți sau împiedicați să-și facă meseria.

Cel puțin 50.000 de oameni au murit în urma cutremurelor care au lovit atât Turcia, cât și Siria.

Autoritățile Turciei nu au comentat despre rețineri.

Provocatori

Koçer a fost impresionat de afluxul de voluntari și echipe de salvare care au venit din vestul Turciei și a împărtășit poveștile lor pe Twitter. Unii dintre supraviețuitori i-au spus că nu au primit ajutor zile întregi. Plângeri similare au fost citate în mass-media pro-opoziție.

Vizitând zonele afectate de cutremur, președintele Recep Tayyip Erdogan le-a spus oamenilor că le va reconstrui orașele. Dar el a avertizat și că cei care răspândesc „știri false” și „provoacă haosul social” vor fi urmăriți penal, numindu-i „provocatori”.

Koçer spune că, în timp ce raporta din regiunea lovită de cutremur, poliția din Diyarbakir a lăsat un bilet la apartamentul său, în care îi spunea să viziteze secția de poliție și să dea o declarație.

La secție i s-a spus că este cercetat în temeiul unei legi a dezinformării recent introdusă. El a spus că poliția l-a interogat despre relatările sale din zona cutremurului și l-a acuzat că a răspândit informații false.

Noua lege a Turciei a fost adoptată în octombrie. A incriminat răspândirea publică a dezinformării și a acordat statului puteri mult mai largi de a controla site-urile de știri și rețelele sociale.

Comisia de la Veneția a spus că legea interferează cu libertatea de exprimare. Partidele de opoziție o numesc „lege a cenzurii”.

Lui Erdogan nu-i plac criticile

Koçer insistă că a fost meticulos în munca sa și a intervievat toate părțile, de la supraviețuitori, la poliție, jandarmerie și salvatori. „Nu am împărtășit informații fără o cercetare și o analiză amănunțită”, spune el.

Reporteri fără frontiere (RSF) a numit anchetarea lui Koçer „absurdă” și a cerut autorităților să renunțe.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cel puțin încă trei jurnaliști se confruntă cu acuzații penale.

Merdan Yanardağ și Enver Aysever sunt comentatori politici proeminenți din Istanbul, cu un număr mare de urmăritori pe rețelele sociale. Ambii au criticat eforturile de salvare ale guvernului. Amândoi sunt investigați împreună cu Mehmet Güleș, care, ca și Koçer, are sediul în Diyarbakir. El a fost reținut sub suspiciunea de „incitare la ură” pentru că a intervievat un voluntar care critica efortul de salvare al guvernului și ulterior eliberat, potrivit RSF.

Numărul celorlalți jurnaliști investigați este neclar. Săptămâna trecută, poliția a declarat că a reținut 134 de persoane pentru „posturi provocatoare” și a arestat 25 dintre ele, dar identitatea lor nu a fost dezvăluită. Unii dintre cei deținuți s-ar putea să fi răspândit minciuni. Dar criticii spun că reprimarea a depășit cu mult pe cei care răspândesc dezinformări dăunătoare.

„Guvernul încearcă să suprime informațiile care vin din zona cutremurului”, spune expertul în drepturi cibernetice Yaman Akdeniz, care predă la Universitatea Bilgi din Istanbul.

Arestările au venit după ce directorul direcției de comunicare al lui Erdogan a avertizat împotriva „dezinformării letale” care pune în pericol eforturile de salvare. Direcția a lansat, de asemenea, o aplicație pentru smartphone numită „Serviciul de raportare a dezinformării”, care încurajează oamenii să raporteze postări manipulatoare despre cutremur.

„De fiecare dată când oficialii turci și guvernul sunt criticați, nu le place”, spune Arzu Geybulla, jurnalist din Istanbul, care acoperă autoritarismul digital și cenzura.

„Dar de data aceasta sunt poate mai vocali”.

BBC a contactat direcția prezidențială a Turciei pentru comunicații, întrebând despre jurnaliștii investigați și apelurile grupurilor de advocacy de a renunța la investigații, dar nu a primit niciun răspuns.

Amenzi usturătoare pentru posturi radio și de televiziune pentru că au criticat intervenția autorităților în urma cutremurului

Autoritatea de reglementare a presei din Turcia a amendat trei posturi radio și de televiziune pentru că au criticat intervenția autorităților turce în urma cutremurului din sudul țării, care a provocat moartea a peste 50.000 de persoane, a declarat un membru al Consiliului de Administrație al acesteia, desemnat de opoziție, care a criticat decizia, scrie The Guardian.

Halk TV, Tele 1 și FOX au primit amenzi, calculate în funcție de veniturile lor din luna anterioară, pentru că au prezentat deficiențe în răspunsul guvernului la cutremur.

Cele trei canale sunt cunoscute pentru criticile aduse regimului președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, iar Halk TV este puternic aliniat la partidul CHP, principalul partid de opoziție din Turcia.

Halk TV și Tele 1 au fost amendate cu 5% din veniturile lor din ianuarie, a declarat Ilhan Tasci, membru al Consiliului de Administrație al Autorității de Reglementare, care a fost nominalizat de partidele de opoziție.

De asemenea, li s-a impus suspendarea unuia dintre programele lor zilnice, timp de cinci zile.

Halk TV și FOX TV au fost, de asemenea, amendate cu 3% din cifra lor de afaceri din ianuarie pentru abateri separate, a adăugat el.

"Toate aceste sancțiuni s-au bazat pe comentariile și știrile de după cutremur. Trăim într-o perioadă în care informarea este considerată o infracțiune", a scris el.

Șeful Asociației Jurnaliștilor din Turcia, Nazmi Bilgin, a calificat deciziile drept "o crimă" împotriva publicului și a descris autoritatea de reglementare drept un "consiliu de cenzură".

"Prin aceste sancțiuni, membrii penali ai Autorității de Reglementare, care nu țin cont de dreptul publicului de a fi informat și de dreptul victimelor cutremurului de a fi la curent, comit o mare crimă", a declarat el.

Redactorul-șef al Tele 1, Merdan Yanardag, a calificat sancțiunile drept o "rușine totală".

După lovitura de stat eșuată din 2016, Erdogan a declanșat o vastă campanie de represiune, care a plasat o mare parte din mass-media sub controlul guvernului și al aliaților săi de afaceri.

Fanii echipei Fenerbahce Istanbul au cerut demisia guvernului turc în timpul meciului cu Konyaspor (4-0), de sâmbătă seara, din prima ligă turcă de fotbal, primul după cutremurul care a zguduit această ţară pe 6 februarie, soldat cu zeci de mii de victime, scrie DPA. Și suporterii echipei de fotbal Besiktas au lansat un apel rar la demisia guvernului, alăturându-se celor ai clubului Fenerbahce, la aproape trei săptămâni după cutremurul devastator din sud-estul Turciei, transmite AFP.

Fanii au scandat "Demisionează omule!", cu referire la preşedintele Erdogan, şi "Jos Guvernul". De asemenea, într-un videoclip distribuit pe platforma fanilor lui Fener, Tek Yol Fener, se vorbeşte despre "20 de ani de minciuni şi fraude".

Alegerile prezidențiale și parlamentare vor avea loc în mai. Recept Erdogan va candida pentru realegere, iar modul în care administrația sa a gestionat cutremurul a devenit un câmp de luptă cheie. Multe familii nevoiașe au atacat guvernul pentru că nu a reușit să ajungă la ele și să îi salveze pe cei dragi de sub dărâmături.

Principalul lider al opoziției, care se află la egalitate cu președintele Erdogan în sondajele de opinie, a fost vârful de lance al criticilor.

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, în 2022, Turcia s-a clasat pe locul 149 din 180 în ceea ce privește libertatea presei.

Alegerile prezidențiale din Turcia sunt la doar câteva luni, iar Erdoğan este mai vulnerabil ca niciodată. El nu a reușit să stopeze o criză economică de ani de zile, iar recentul cutremur a scos la iveală adâncimea incompetenței sale. El va fi supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a-și consolida puterea și pentru a-și susține sprijinul oricum poate. Regimul său va continua să încerce să semene discordie în afara Turciei, în special în Europa, unde există o diasporă turcească semnificativă.

Erdoğan devine disperat – și chiar mai periculos. Un deputat din partidul său a promis recent că va „distruge” dizidenții, indiferent unde se află în lume. Faptul că regimul său se simte confortabil să amenințe viețile membrilor opoziției din statele suverane este un semn sigur că Occidentul eșuează.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este la putere de 20 de ani. După cutremur, foarte mulţi turci au acuzat guvernul că nu a pregătit populaţia cu privire la astfel de situaţii şi nici nu a acordat importanţă modului în care dezvoltatorii imobiliari au construit blocuri.

Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#Turcia, #cutremur, #jurnalisti, #retineri, #relatari, #Amenzi, #televiziun , #cutremur Turcia