După SUA, și Turcia reține la sol avioane Boeing de tipul celui care a pierdut vineri o ușă în zbor. Turkish Airlines: „Au fost rechemate pentru verificare”

Duminica, 07 Ianuarie 2024, ora 09:58
1971 citiri
După SUA, și Turcia reține la sol avioane Boeing de tipul celui care a pierdut vineri o ușă în zbor. Turkish Airlines: „Au fost rechemate pentru verificare”
Un avion al Alaska Airlines a pierdut o ușă în zbor pe data de 5 ianuarie. FOTO: YouTube.com

Compania Turkish Airlines (THY) a anunţat duminică, 7 ianuarie, că reţine la sol toate cele cinci Boeing 737 MAX 9 din flota sa, în urma unui incident la bordul unei aeronave de acest tip a companiei Alaska Airlines, care a pierdut o ușă în zbor. Aeronava MAX produsă de Boeing a avut parte și în trecut de asemenea evenimente legate de securitatea pasagerilor.

„În urma incidentului de la bordul unui avion Boeing 737 MAX 9 al companiei Alaska Airlines, cinci avioane Boeing 737 MAX 9 din flota THY au fost rechemate pentru verificare ca măsură de precauţie”, a precizat compania aeriană pe site-ul său.

Cele cinci aeronave vor fi „retrase din flota operaţională acolo unde vor ateriza” şi vor fi inspectate înainte de reluarea zborurilor, a adăugat aceasta.

Turkish Airlines, cu sediul pe noul aeroport internaţional din Istanbul, deserveşte 120 de ţări.

Ea revendică titlul de „compania aeriană care deserveşte cele mai multe ţări din lume”.

Un avion al Alaska Airlines a pierdut o ușă în zbor

Un zbor al companiei Alaska Airlines a pierdut o uşă vineri seara, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Portland (Oregon, nord-vestul statului american).

În Statele Unite, Agenţia federală americană a aviaţiei civile (FAA) a ordonat sâmbătă inspectarea imediată a 171 de avioane Boeing 737 MAX 9, care au fost menţinute la sol după incident.

Directiva FAA „cere operatorilor (companiilor aeriene) să inspecteze aeronava înainte de un nou zbor”, a precizat agenţia.

Agenţia americană pentru siguranţa transporturilor, NTSB, a anunţat că a trimis o echipă la Portland pentru a investiga cauzele defecţiunii.

Potrivit mai multor specialişti, printre care Jon Ostrower, şeful site-ului specializat The Air Current, pare a fi vorba de o uşă încuiată, ascunsă de un perete despărţitor care lasă să se vadă doar o fereastră.

Aeronava MAX de la Boeing, cel mai „inspectat” avion din istorie

Boeing 737 Max a fost descris ca fiind „cel mai inspectat avion de transport din istorie” după o serie de probleme de siguranţă.

Max a fost oprit la sol în martie 2019 pentru un an şi jumătate, după ce două exemplare de acest tip s-au prăbuşit în circumstanţe similare, ucigându-i pe cei aflaţi la bord.

Mai recent, Boeing a declarat că va creşte ritmul livrărilor de 737 Max după ce a rezolvat o eroare de aprovizionare care a necesitat efectuarea unor inspecţii îndelungate ale noilor avioane şi ale stocurilor sale, a relatat agenţia de ştiri Reuters.

Aproximativ 1.300 de avioane 737 Max au fost livrate clienţilor, arată datele Boeing.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Turcia, #avioane pasageri, #incident aviatic, #Turkish Airlines, #siguranta pasageri , #Turcia