Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan

Joi, 28 Martie 2024, ora 23:24
1938 citiri
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Ekrem Imamoglu, primarul orașului Istanbul candidează pentru un nou mandat FOTO Facebook/ Ekrem Imamoglu

Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige orașele pierdute în 2019, inclusiv cel mai mare oraș al țării, Istanbul, și capitala, Ankara, scrie Reuters.

Analiştii văd alegerile locale ca un indicator la nivel naţional al sprijinului lui Erdogan, precum şi al rezistenţei opoziţiei, în special al primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu. Pentru orașul, care găzduiește peste 16 milioane de oameni și reprezintă mai mult de un sfert din PIB-ul țării, este așteptată o luptă strânsă.

Ce este în joc?

La ultimele alegeri locale din 2019, principalul partid de opoziție Partidul Popular Republican (CHP) l-a „șocat” pe Erdogan, câștigând la Istanbul și Ankara, punând capăt a peste două decenii de guvernare AKP.

Erdogan, care a condus Turcia de mai bine de două decenii și a militat intens pentru AKP în ultimele săptămâni, și-a început cariera politică ca primar al Istanbulului în 1994.

Potrivit Consiliului Superior Electoral, aproape 11 milioane de oameni din oraș au drept de vot. Prezența la vot la alegerile generale și locale din Turcia este de obicei ridicată - aproximativ 90%.

Principalul rival al primarului în exercițiu Imamoglu este reprezentantul AKP Murat Kurum, fost ministru al mediului. Sondajele arată un avantaj ușor pentru Imamoglu.

În luna mai anul trecut, Erdogan a fost reales președinte, iar alianța sa a câștigat majoritatea parlamentară în cadrul unor alegeri generale tensionate, rezultat care a divizat și dezamăgit alianța CHP și alte partide de opoziție.

Bugetul municipalității din Istanbul depășește bugetele tuturor celorlalte 80 de orașe din țară - 516 miliarde de lire turcești (16,05 miliarde de dolari) în 2024. Bugetul Ankarei este de 92 de miliarde de lire.

Controlul marilor orașe și al bugetelor acestora poate oferi părților capacitatea de a influența finanțarea, contractele și crearea de locuri de muncă, crescând popularitatea acestora pe scena națională.

Istanbulul are o semnificație specială pentru Erdogan, care l-a urcat pe scena politică națională în timpul mandatului său de primar din 1994-1998.

Imamoglu a devenit principalul rival al lui Erdogan din opoziție. Potrivit analiștilor, dacă va câștiga un al doilea mandat de primar, cel mai probabil el va candida la următoarele alegeri prezidențiale, în timp ce o înfrângere i-ar putea afecta cariera și ar putea lăsa opoziția într-o și mai mare dezordine.

Pentru Erdogan, recucerirea Istanbulului și Ankarei ar facilita posibile modificări constituționale care ar putea prelungi puterea lui dincolo de 2028, când expiră mandatul său actual, spun analiștii.

Potrivit actualei constituții a țării, mandatul președintelui este limitat la două mandate. Erdogan a câștigat un al treilea mandat anul trecut datorită unei lacune legale create de trecerea la un sistem prezidențial în 2018, deoarece primul său mandat a fost îndeplinit în cadrul sistemelor anterioare.

Candidați

Murat Kurum, în vârstă de 47 de ani, a ocupat funcția de ministru al mediului și urbanizării din iulie 2018 până în iunie anul trecut, demisionând după alegerile generale din 2023. După aceea, a fost ales membru al Parlamentului de la Istanbul.

Ekrem Imamoglu de la CHP, în vârstă de 52 de ani, provine din orașul Trabzon, unde a fost șeful unuia dintre districte înainte de a deveni primar al Istanbulului. Imamoglu a câștigat alegerile din 2019 de la Istanbul cu sprijinul alianței CHP, al partidului naționalist IYI și al Partidului Democrat Popular pro-kurd. Aceste două partide au proprii candidați anul acesta. Potrivit sondajelor de opinie, mulți kurzi turci intenționează să renunțe la loialitatea față de partid și să-l susțină pe Imamoglu în alegeri.

Primarul din Ankara, Mansur Yavas, ar putea, de asemenea, să candideze în 2028, iar drumul său către victorie duminică este considerat mai sigur.

Recent, Erdogan a declarat că alegerile locale din 2024 vor fi ultimele din cariera sa politică.

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Turcia, #alegeri locale, #istanbul, #ankara, #Ekrem Imamoglu, #recept erdogan , #Turcia