Un aliat apropiat al lui Putin îi dă o lovitură Rusiei: Eșec sever pentru președintele rus

Miercuri, 12 Iulie 2023, ora 00:12
5861 citiri
Un aliat apropiat al lui Putin îi dă o lovitură Rusiei: Eșec sever pentru președintele rus
Stoltenberg alături de miniștrii de Externe ai Finlandei (stânga) și Suediei FOTO: Newsweek

Războiul lui Putin din Ucraina a divizat lumea, iar țările din Occident au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Însă au existat și state apropiate de Moscova care nu s-au aliniat la acest demers, precum Turcia. Dar acum, Recep Erdogan i-a dat o lovitură Rusiei, acceptând aderarea Suediei în NATO, ”un eșec sever pentru Vladimir Putin”, conform experților internaționali.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că președintele Turciei, Recep Erdogan a fost de acord să trimită parlamentului turc „cât mai curând posibil” protocolul de aderare al Suediei la NATO, punând capăt blocării de luni de zile ale eforturilor țării scandinave de a se alătura alianței militare, potrivit Newsweek.

"Finalizarea aderării Suediei la NATO este un pas istoric care aduce beneficii securității tuturor aliaților NATO în acest moment critic. Ne face pe toți mai puternici și mai siguri", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Un expert german dezvăluie drama poporului rus ascunsă de Putin: Adevăratul număr al soldaților morți în Ucraina

Mișcarea este o lovitură pentru Putin, care s-a opus creșterii membrilor NATO. Putin a spus că extinderea alianței spre est a fost un motiv esențial pentru care țara sa a invadat Ucraina în februarie 2022, dar invazia a determinat atât Suedia, cât și Finlanda, state neutre, să solicite aderarea.

Erdogan a încercat să se poziționeze ca un mediator cheie între Rusia și Occident, deoarece Putin se trezește din ce în ce mai ostracizat de o mare parte a Europei pe fondul războiului Rusia-Ucraina. Liderul turc a parcurs o linie îngustă între opoziția față de invazia Ucrainei de către Rusia, menținând în același timp legături strânse cu Putin, în timp ce încearcă să ocupe un rol mai neutru în această chestiune.

Căderea lui Putin derutează foștii spioni CIA: Președintele rus face încă un pas greșit și își pierde controlul VIDEO

Mathieu Droin, membru al Programului Europa, Rusia și Eurasia al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat luni după-amiază, într-un interviu telefonic, că aderarea Suediei va fi un „eșec strategic și politic major pentru Rusia” și un rezultat al „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Este un eșec sever pentru Vladimir Putin pentru că, evident, în loc să împartă alianța, a apropiat alianța”. El a spus că, deși nu se vor schimba multe despre relațiile Suediei cu țările NATO, deoarece aceasta este de multă vreme cel mai apropiat partener al alianței, apartenența sa va însemna că Marea Baltică „devine aproape un lac NATO”, îngreunând Rusia să manevreze în acest sens.

Schimbarea poziției Turciei cu privire la aderarea Suediei la NATO poate fi rezultatul faptului că Erdogan și-a dat seama că „nu mai este nimic de extras” în urma concesiunilor din partea Suediei, a spus Droin.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Turcia Suedia, #aderare suedia nato, #Erdogan Putin, #Erdogan Putin NATO, #Suedia aderare NATO, #NATO Suedia , #NATO