O țară NATO ia o decizie riscantă: Rusia a ”inundat” piața acestei țări cu 1 milion de tone de benzină și motorină

Vineri, 10 Martie 2023, ora 20:18
10022 citiri
O țară NATO ia o decizie riscantă: Rusia a ”inundat” piața acestei țări cu 1 milion de tone de benzină și motorină
Trenurile de produse petroliere ale Rusiei pregătite de plecare FOTO: Daily Sabah

Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a bulversat piețele energetice din Europa și din întreaga lume, atât ca prețuri, dar și ca importuri ale țărilor de pe bătrânul continent.

Astfel, o țară NATO care are o populație de 84 de milioane de locuitori, Turcia, a realizat importuri din Rusia de benzină și motorină în cantități record în luna februarie 2023, de 1 milion de tone.

Rusia a redirecționat încărcăturile de produse rafinate după ce a apărut interdicția impusă de Uniunea Europeană, în 5 februarie 2023, către Asia și Africa, potrivit Daily Sabah.

Exporturile de benzină și motorină din februarie 2023 către Turcia ar putea atinge un nivel record de 1 milion de tone, potrivit datelor de transport maritim Refinitiv și calculelor Reuters.

Statele Unite avertizează: Pericolul unui alt război declanșat de Rusia plutește în aer VIDEO

Turcia obișnuia să primească motorină din porturile rusești de la Marea Neagră Novorossiisk, Tuapse și Taman, care au fost dublate luna trecută cu volume din porturile baltice Primorsk, Ust-Luga și Vysotsk.

Destinațiile finale ale unor încărcături rămân neclare. "Se pare că Turcia și-ar putea crește propriile exporturi de motorină după un aflux de petrol pe mare din partea Rusiei", a declarat un trader.

Interdicția UE vine împreună cu un plafon de preț convenit de Grupul celor șapte democrații aliate G7. Scopul este de a permite motorinei rusești să continue să curgă către țări precum China și India și de a evita o creștere bruscă a prețurilor care ar afecta consumatorii din întreaga lume, reducând în același timp profiturile care finanțează bugetul și războiul Moscovei.

Planul nebunesc al lui Putin de a subjuga Europa de Est: Cortina de fier ce cuprinde România, Polonia și Ungaria VIDEO

Cu toate acestea, experții din industrie se tem că această măsură ar putea fi contraproductivă și ar putea avea un impact profund asupra piețelor energetice europene, în comparație cu o interdicție similară impusă în decembrie asupra țițeiului rusesc, în condițiile în care blocul comunitar importa aproape jumătate din motorina sa din Rusia.

Rusia a început, de asemenea, exporturile de motorină către Arabia Saudită în februarie, în timp ce încearcă să facă față embargoului impus de UE, au declarat comercianții și arată datele Refinitiv.

Atac furibund al lui Putin asupra Ucrainei, fără precedent: De ce Kievul nu poate doborî rachetele hipersonice ale Rusiei VIDEO

Cel puțin trei încărcături cu 190.000 de tone de motorină încărcate în portul rusesc Primorsk din Marea Baltică în februarie se îndreaptă acum spre Arabia Saudită, arată datele Refinitiv.

Petrolierul Srini, cu 66.000 de tone de motorină rusească, este descărcat în portul saudit Jeddah, în timp ce Apanemo și Zarya au ca destinație Ras Tanura, arată datele. Arabia Saudită, care la rândul ei exportă volume uriașe de produse petroliere, ar putea reexporta motorina rusă către alte destinații după o anumită rafinare, au declarat comercianții.

Fără îndoială Turcia, prin creșterea importurilor din Rusia, riscă sancțiuni din partea statelor occidentale, pentru politica sa duplicitară, care nu a impus interdicții produselor de la Moscova.

O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
După invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, strategia geopolitică a statelor a cunoscut o dinamică continuă în funcție de interesele proprii ale fiecăruia. Acum, o țară...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#turcia rusia, #schimburi comerciale Rusia Turcia, #Rusia Turcia, #produse petroliere rusesti, #benzina motorina , #stiri externe