Criza face prăpăd într-o țară iubită de români: ”Nu am găsit de închiriat, este mai scump ca în New York”

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 04:00
18163 citiri
Criza face prăpăd într-o țară iubită de români: ”Nu am găsit de închiriat, este mai scump ca în New York”
Chiriile din Istanbul au devenit foarte mari, depășind New York-ul FOTO / captură Rodin

Numărul de turiști români care și-au petrecut vacanța în această țară europeană, în anul 2023, a depășit 430.000, atingând un nivel record. Însă acum, criza face prăpăd aici, inflația a urcat până la aproape 65%, iar locuințele sunt foarte greu de găsit pentru închiriere în Istanbul, prețurile fiind mai mari ca în Manhattan, New York, se plâng localnicii.

În schimb, Banca Centrală a Turciei și-a modificat agresiv politica monetară, mărind de la 8,5% la 42,5% rata dobânzii de referință, potrivit Euronews.

Producția industrială a Turciei a scăzut în noiembrie 2023 din cauza scăderilor din sectoarele minier și din cariere. Cifrele anuale ale producției industriale ale Turciei pentru luna noiembrie a anului trecut au fost de 0,2%, în scădere de la 1,3% în aceeași lună din 2022. Acesta a fost cel mai scăzut din iunie 2023, în principal datorită scăderii producției miniere și în cariere la 3,5% de la 6,8% în octombrie 2023, împreună cu producția, de asemenea, scăzând la 0,1% de la 1,3% luna precedentă.

Va avea Ucraina o bază în România? Un general american răspunde neașteptat: ”100% așa ar fi, dar este o problemă”

Cu toate acestea, producția de gaze și electricitate a crescut de la 3,9% în octombrie 2023 la 4,5% în noiembrie. Producția industrială lunară a înregistrat o valoare de -1,4%, de la -0,3% în octombrie 2023.

De asemenea, țara încă se luptă cu un cost extrem de ridicat al materialelor. Acest lucru a dus la închiderea sau reducerea producției mai multor fabrici, în timp ce cele funcționale au fost nevoite să transfere costurile către consumatori.

Cu toate acestea, în condițiile în care consumatorii înșiși se confruntă cu facturi mai mari și costul vieții ridicat, cererea pentru majoritatea bunurilor, în afară de cele esențiale, a scăzut semnificativ, ducând, la rândul său, la reduceri de producție.

Rata șomajului pentru noiembrie 2023 a fost de 9%, o creștere față de cel mai mic din ultimii 11 ani de 8,6% înregistrat în octombrie 2023. Nivelul ocupării forței de muncă a scăzut cu 236.000, până la 31.611 milioane, în timp ce activitatea a scăzut la 52,9% în noiembrie, de la 53,1% în octombrie.

Războiul de 10.000 de miliarde de dolari stă să explodeze: Peste conflictul lui Putin, războiul din Israel și pandemia COVID împreună

Rata ocupării forței de muncă a scăzut, de asemenea, la 48,2% de la 48,6% în octombrie, în timp ce șomajul pentru persoanele cu vârsta între 15 și 24 de ani a crescut cu 0,3% până la 16,5%.

Turcia s-a confruntat cu o inflație din ce în ce mai mare în ultimele luni, chiriile caselor fiind îndeosebi inaccesibile majorității populației, inclusiv a noului guvernator al băncii centrale, Hafize Gaye Erkan.

Erkan a dezvăluit recent: „Nu am găsit o casă cu chirie în Istanbul. Este teribil de scump. Ne-am mutat la părinții mei. Este posibil ca Istanbulul să fie mai scump decât Manhattan-ul (cartier din New York -n.a.)?”

Acest lucru s-a datorat în principal reticenței Turciei de a majora ratele dobânzilor pentru cea mai lungă perioadă de timp, în ciuda semnelor de avertizare ale inflației, președintele Recep Tayyip Erdogan menținând opinia controversată că reducerea ratelor dobânzilor ar ajuta într-adevăr la domolirea inflației.

Să menționăm faptul că țara situată lângă strâmtorile Bosfor și Dardanele este una dintre principalele destinații de vacanță pentru turiștii de la noi, iar peste 430.000 de români și-au petrecut vacanța în Turcia, în anul 2023, un adevărat record.

Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Un studiu realizat de către experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite, publicat în Journal of Climate anunță vești groaznice pentru turiști, înclusiv...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Turcia recesiune, #inflatie Turcia, #criza Turcia efecte Romania, #Turcia, #turisti romani turcia, #destinatii turistice , #Turcia