Propunere-șoc a unei țări NATO, care ia prin surprindere SUA și aliații săi: Rusia, mișcare neașteptată

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 02:47
16745 citiri
Propunere-șoc a unei țări NATO, care ia prin surprindere SUA și aliații săi: Rusia, mișcare neașteptată
Rusia nu este de acord cu propunerea Turciei de a înființa un alt ONU FOTO: Newsweek

Războiul dintre Israel și Hamas a adus noi accente privind strategia geopolitică a mai multor țări, în privința conflictului din Orientul Mijlociu, dar și a unor noi parteneriate internaționale. O țară NATO a făcut o propunere-șoc: Turcia a anunțat că se pregătește să creeze un nou organism internațional, o alternativă la ONU, lucru care a luat prin surprindere SUA și aliații săi occidentali. Rusia a răspuns în mod neașteptat, fiind contra cererii făcute de o țară ”prietenă”, al cărui lider, Recep Erdogan este un apropiat al lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Fahrettin Altun a spus că propunerea țării sale se datorează faptului că Consiliul de Securitate al ONU „și structurile internaționale similare nu sunt în măsură să rezolve în totalitate problemele globale și chiar au început să le adâncească și să conducă la crize”, potrivit Newsweek.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins propunerea Turciei, țară NATO, în timpul unei conferințe de presă de marți. „Credem că sistemul ONU, în ciuda marii sale ineficiențe în privința problemelor vitale de pe agendă, rămâne singurul și un mecanism necontestat internațional”, a declarat Peskov reporterilor. El a adăugat că propunerea turcă „necesită cel puțin un consens internațional”.

Un fost apropiat al Kremlinului anunță turnura de la Moscova: Putin, mutare radicală față de Netanyahu

„Este posibil în această perioadă dificilă de contradicții critice și schimbări conceptuale care au loc... doar viitorul poate răspunde”, a spus Peskov, menționând că sistemul ONU „la un moment dat... a fost creat ca un produs al unor acorduri foarte complexe, al unui consens internațional complex”.

„Este clar că este necesar să se înființeze noi organizații internaționale, în concordanță cu spiritul noului secol și al noii ere, ținând cont de noile echilibre”, a spus Altun într-un comentariu publicat pe site-ul guvernului Turciei.

„Turcia se pregătește pentru noua conjunctură internațională multidimensională și multi-actoră, în conformitate cu motto-ul „Lumea este mai mare decât cinci”, așa cum a declarat președintele nostru”, a spus el.

Putin intră în conflict cu un oficial de rang înalt din Rusia. Tactica președintelui care lovește Occidentul

„Lumea este mai mare decât cinci” este un slogan care a fost folosit în mod repetat de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru reforma ONU și se referă la cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, China, Franța, Rusia și Marea Britanie.

În septembrie, Erdogan a declarat că Consiliul de Securitate al ONU „nu mai este garantul securității internaționale și a devenit un câmp de luptă în care strategiile politice a cinci țări se ciocnesc”.

„Trebuie să restructurăm imediat instituțiile sub acoperișul ONU responsabile de asigurarea păcii, securității și bunăstării mondiale”, a adăugat Erdogan. „Trebuie să construim o arhitectură de guvernare globală care să fie capabilă să reprezinte toate originile, credințele și culturile din lume”.

Fără îndoială, propunerea Turciei a surprins atât Statele Unite, cât și aliații săi NATO din Europa, mai ales că ea vine din partea unui membru al organizației nord-atlantice, dar deocamdată nu au fost luări de poziție pe această temă.

O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
După invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, strategia geopolitică a statelor a cunoscut o dinamică continuă în funcție de interesele proprii ale fiecăruia. Acum, o țară...
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
#Turcia NATO, #turcia israel, #ONU, #ONU rusia, #Organizatia Natiunilor Unite, #turcia rusia, #Consiliul Securitate ONU , #Turcia