Tun anti-smog revoluționar testat în Polonia. "Folosim o undă de șoc verticală care proiectează în sus aerul poluat"

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 19:43
2266 citiri
Tun anti-smog revoluționar testat în Polonia. "Folosim o undă de șoc verticală care proiectează în sus aerul poluat"
Tunul anti-smog FOTO Gazeta Krakowska

Pentru a combate smogul, cercetătorii polonezi testează într-un oraş din sudul ţării un tun care, graţie undelor sonore, împinge particulele nocive în straturile înalte ale atmosferei terestre, permiţându-le astfel localnicilor să respire un aer mai curat, informează AFP.

Instalat pe verticală deasupra unui container, acel tun cu ţeavă lungă produce un zgomot puternic la fiecare tragere, realizată o dată la şase secunde. Dispozitivul trebuie să disperseze smogul instalat deasupra oraşului Kalwaria Zebrzydowska, care, la fel ca întreaga ţară, se confruntă cu această problemă, prezentă mai ales în timpul iernii, când localnicii îşi încălzesc locuinţele folosind sobe în care ard cărbuni.

După asfinţitul soarelui, un strat gros de smog se instalează asupra micului oraş polonez, unde coşurile locuinţelor elimină fuioare groase de fum.

Polonia este una dintre cele mai poluate ţări din Europa, înregistrând depăşiri de câteva sute de procente ale normelor acceptate.

Tunul în cauză, a cărui denumire ştiinţifică este "generator de unde sonore", contribuie la reducerea concentraţiilor de particule PM2,5 şi PM10.

"Aici folosim o undă de şoc verticală, care este creată graţie combustiei dintre un amestec de acetilenă şi aer. Acea undă proiectează în sus aerul poluat", a explicat Dominik Grybos, cercetător la Academia pentru minerit şi metalurgie din Cracovia (AGH) şi coautor al acestei invenţii brevetate.

Particulele nocive sunt trimise la înălţimi de mai multe sute de metri în atmosferă, unde devin astfel inofensive pentru localnici.

"Am remarcat că dacă utilizăm tunul între o jumătate de oră şi o oră, poluarea este redusă cu 15%-30% într-un perimetru de 2-3 kilometri în jurul tunului, iar acest lucru se întâmplă pentru o perioadă cuprinsă între o oră şi trei ore", a explicat acelaşi cercetător polonez.

Un studiu aflat în desfăşurare trebuie să determine frecvenţa tirurilor şi durata intervenţiei. Costurile se ridică la o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de zloţi (221-332 de euro) pentru o oră de funcţionare a tunului cu unde sonore.

Dominik Grybos speră într-o viitoare comercializare a acestei invenţii, în contextul în care piaţa din Polonia este una foarte importantă.

Locuitorii din Kalwaria Zebrzydowska s-au declarat de acord cu ideea folosirii tunului, în pofida zgomotului provocat de acesta.

"Smogul este foarte mare aici, nu putem nici măcar să ne aerisim apartamentele, atât de puternic este mirosul. Deci, dacă tunul poate să ne ajute, dacă ei vor să facă aceste teste, atunci ar trebui să le facă", a declarat Jolanta Walkowicz, o contabilă de 43 de ani. "Aproape că nu auzim zgomotul, e comparabil cu cel produs de focurile de artificii", a adăugat ea.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#tun antismog, #indepartare poluare, #modalitate indeparte smog , #Polonia
Comentarii