Tudorel Toader scrie Comisiei de la Venetia, in conditiile in care ar putea fi revocat ca membru: Sustine ca a aparat Justitia

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 11:08
9100 citiri
Tudorel Toader scrie Comisiei de la Venetia, in conditiile in care ar putea fi revocat ca membru: Sustine ca a aparat Justitia
Foto: captura video Parlamentul European/imagini arhiva

Fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader a transmis Comisiei de la Venetia, al carui membru inca este, o scrisoare in care sustine ca a aparat Justitia si s-a opus unor masuri dorite de social-democratii din ale caror guverne a facut parte.

Scrisoarea lui Toader vine in conditiile in care exista solicitari catre premierul Ludovic Orban de a-l revoca pe acesta din functia de membru al Comisiei de la Venetia.

In documentul trimis Comisiei si publicat pe pagina de Facebook de Tudorel Toader, fostul ministru spune ca spera ca Guvernul Orban sa ia in calcul in decizie o lista de 7 "imprejurari" pe care le enumera, printre care faptul ca nu a dat ordonanta pentru aministie si gratiere. Despre modificarea Codurilor Penale si Legile Justitiei, Toader arata cu degetul fie spre Parlament, fie spre Curtea Constitutionala.

Astfel, Toader spune, dupa ce isi enumera si functiile din CV, ca, indiferent de ce se va intampla cu titulatura sa de membru al Comisiei de la Venetia, va "ramane atasat valorilor constitutionale promovate de catre Comisie".

"Domnule Presedinte, prin aceste cateva exemple, dintr-o dinamica legislativa plina de interese, suprapuneri de competente si controverse; reafirmand faptul ca imi asum tot ceea ce am facut sau nu am facut eu in domeniul justitiei; reafirmand faptul ca nu imi asum nimic din ceea ce au facut sau nu au facut altii, in acelasi domeniu; dupa 10 ani de judecator constitutional, sapte ani de agent de legatura al Curtii Constitutionale la Comisie; avand calitatea de membru titular al acesteia; indiferent de calea de urmat,

voi ramane atasat valorilor constitutionale promovate de catre Comisie!", isi incheie Toader scrisoarea.

Amintim ca reprezentantii Reset Iasi si fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna au cerut Guvernului Orban inlocuirea lui Toader din Comisia de la Venetia si din toate forurile in care reprezinta statul roman.

Cei de la Reset Iasi amintesc ca in urma analizei mandatului lui Tudorel Toader (23 februarie 2017 - 24 aprilie 2019) si a modificarilor pe care acesta le-a operat la Legile Justitiei, inclusiv infiintarea Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SSIIJ), au constatat "ca activitatea dlui Tudorel Toader din functia de ministru al Justitiei a fost in totala contradictie cu principiile, valorile, Statutul si chiar recomandarile exprese ale Comisiei de la Venetia, organism constituit in cadrul Consiliului Europei".

Ei amintesc ca pe 22 februarie au adresat Comisiei de la Venetia o scrisoare in care au descris masurile luate de Toader, insistand asupra ordonantei de operationalizare a Sectiei Speciale, institutie asupra careia Comisia de la Venetia s-a pronuntat in termeni defavorabili, afirmand ca aceasta "risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate".

Activitatea lui Toader apare si in raportul MCV din toamna acestui an, cel mai dur raport de cand Romania a intrat sub Mecanism.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Tudorel Toader scrisoare Comisie Venetia , #justitie