Toader, despre dezbaterea din PE pe Legile Justitiei: Erau cativa eurodeputati asa, rasfirati colo, colo, mai ca nu-i vedeai

Vineri, 09 Februarie 2018, ora 00:41
10631 citiri
Toader, despre dezbaterea din PE pe Legile Justitiei: Erau cativa eurodeputati asa, rasfirati colo, colo, mai ca nu-i vedeai
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a continuat joi sa sustina ca in dezbaterile din Parlamentul European despre Legile Justitiei au fost spuse "multe inexactitati, multe neadevaruri", fiind "un fel de furtuna intr-un pahar cu apa".

"O constatare deloc placuta a faptului ca nu Europa are ceva cu noi, ci, din pacate, se pare ca noi avem ceva cu noi. (...) Ati vazut la televizor, ieri, in direct sau filmat, faptul ca in sala nu erau chiar foarte multi; sala e foarte generoasa, frumoasa, dar erau asa, rasfirati cativa colo, colo, in sala aia mai ca nu-i vedeai si n-am numarat, ca nu aveam posibilitatea, dar cred ca majoritatea erau de-ai nostri.

Prin urmare, sa nu intelegem ca Uniunea neaparat are ceva cu noi, noi avem o vocatie din asta, cu ghilimele, de a exporta si de a inventa lucruri care trebuie discutate, dezbatute. (...) Daca vreti sa fac o caracterizare, a fost asa, ca un fel de furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca nu ramaneau decat eurodeputatii nu stiu care, de la Opozitie, sa se certe cu cei de la Putere si asa mai departe. Daca intram pe fond, multe inexactitati, multe neadevaruri", a sustinut Toader, la postul public de televiziune.

Vezi aici cum s-a desfasurat dezbaterea din Parlamentul European: Declaratii acide, acuzatii de minciuna, dar si multe vorbe bune despre romani

Ministrul Justitiei a precizat ca nu se pune problema ca Romania sa fie in situatia Poloniei, pentru ca in Romania deciziile Curtii Constitutionale sunt respectate.

"Nu s-a pus problema schimbarii judecatorilor, nu s-a pus problema ca ministrul Justitiei sa numeasca direct procurorii si sefii de instanta. Suntem intr-o alta situatie. Alta paradigma. Nu isi gaseste alaturarea situatia din Polonia cu situatia din Romania", a explicat Toader.

Raspunzand unei intrebari, ministrul Justitiei a spus nu s-a pus problema vreunui repros din partea prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, in timpul discutiei pe care a avut-o cu acesta la Strasbourg.

"In afara de intrevederea cu Frans Timmermans, am avut alte opt intrevederi. In doua zile, am avut noua intalniri cu decidenti din Parlamentul European, cu grupuri parlamentare", a precizat Toader.

Ministrul a explicat ca nu el a stabilit aceste intalniri, sustinand ca in Parlamentul European a fost de fapt o dezbatere politica.

"Sa nu-si faca cineva iluzii ca ministrul Justitiei se duce la Comisie sau la Parlament, bate la usa: Alo! Alo! Domnul prim-vicepresedinte, am venit stam o ora de vorba. Exclus asa ceva. Vedeti ca spatiul public este intoxicat si din pacate manipulat. (...) Poate ceva rea-credinta, poate ceva nestiinta. (...) Pretextul dezbaterii pe Legile Justitiei a folosit pentru o dezbatere eminamente politica. De ce spun asta? S-a facut intre politicieni, cu o sala mare, frumoasa si goala", a afirmat Toader.

Ministrul Justitiei a repetat ca nu a fost cineva care sa-i fi precizat ce articol este incalcat prin modificarea Legilor Justitiei.

"Nimeni, niciun articol. Pai ce sa imi precizeze mie? Haideti sa va spun. Lidera sau vicelider de la Grupul Verzilor, care a initiat dezbaterea, care de la inceput a spus: 'eu nu sunt jurista si nu ma pricep'. Daca nu esti jurist si nu te pricepi, eu ce sa iti explic? Nu ai ce sa-i explici, pentru ca nivelul este prea jos", a adaugat Toader.

Multi europarlamentari straini au criticat miercuri la Starsbourg actiunile coalitiei de guvernare, aratand ca sprijina coruptia. Unii s-au aratat nedumeriti cum de un om ca Liviu Dragnea, vizat de atatea anchete, ocupa inca o functie cheie. Dar ceea ce au avut in comun multe discursuri au fost aprecierea si sustinerea pentru zecile de mii de romani care au iesit in strada sa apere valorile europene.

Comisarul european pentru Justitiei Vera Jourova a fost principalul critic al actiunilor de modificare a legislatiei judiciare, dar le-a transmis romanilor ca drepturile lor sunt egale cu ale oricaror alti cetateni si vor fi aparate de Comisia Europeana.

In schimb, europarlamentarii PSD si ALDE au insistat ca Romania e stat suveran, ca nu accepta ca alte organisme sau tari sa intervina in procesul legislativ si, la final, au tras concluzia ca maxim 20 de europarlamentari sunt impotriva Legilor Justitiei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a vrut sa ia cuvantul in plenul european, dar cum regulile nu permiteau nu a fost lasat. La dezbatere fusese invitata premierul Viorica Dancila, asa cum au anuntat oficialii europeni, insa PSD a sustinut ca si acest lucru a fost o minciuna si o dezinformare.

Citeste analizele si editorialele publicate pe Ziare.com despre dezbaterea din PE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader dezbatere justitie Parlament European, #Toader minciuni europarlamentari , #ministrul Justitiei