Toader confirma ce a spus Dancila: Am refuzat sa-mi insusesc vreunul dintre proiectele de OUG referitoare la amnistie si gratiere, elaborate in alte "centre de reflectie"

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 08:26
9172 citiri
Toader confirma ce a spus Dancila: Am refuzat sa-mi insusesc vreunul dintre proiectele de OUG referitoare la amnistie si gratiere, elaborate in alte "centre de reflectie"
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader confirma, miercuri dimineata, spusele premierului Viorica Dancila, care a precizat marti seara tarziu ca pe masa Guvernului nu a existat niciun document referitor la amnistie si gratiere.

"Confirm spusele dnei premier!

Pe masa Guvernului nu a ajuns nici un proiect de OUG referitor la amnistie si gratiere.

MJ nu a elaborat nici un proiect de OUG referitor la amnistie si gratiere.

Am refuzat sa imi insusesc vreunul dintre proiectele de OUG, referitoare la amnistie si gratiere, proiecte elaborate in alte centre de reflectie", a scris pe Facebook Tudorel Toader in aceasta dimineata.

Fostul ministru insira apoi intr-un post-scriptum la prima postare "motivele neavizarii/in mod corect neinsusirii/celor doua proiecte de OUG pentru modificare Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, proiecte elaborate tot in alte centre de reflectie".

Iata care sunt acestea:

"- lipsa urgentei adoptarii unei OUG, in sensul prevederilor din Constitutie si a jurisprudentei CCR. Necesitatea indeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocata drept urgenta pentru adoptarea unei OUG;

- nu constituite urgenta nici vointa adoptarii unor solutii legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescriptie a raspunderii penale; reducerea fractiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea conditionata; dezincriminarea sau modificarea continutului unor infractiuni etc.;

- falsitatea motivelor invocate - incercarea de a se crea o perceptie eronata. Legiuitorul sau Guvernul, dupa caz, trebuie ca in termen de 45 de zile sa modifice legea, in acord cu deciziile de neconstitutionalitate, doar atunci cand respectiva decizie se pronunta cu privire la o lege in vigoare, in controlul a posteriori.

Atunci cand decizia se pronunta cu privire la un proiect de lege, in controlul a priori, adica asupra unui proiect de lege, nu exista obligatia pozitiva ca in termen de 45 de zile sa fie modificata lege, in sensul transpunerii solutiilor legislative declarate ca fiind constitutionale. In aceasta ipoteza, legiuitorul poate sa renunte la finalizarea respectivului proiect de lege, insa, in ipoteza continuarii legiferarii, trebuie sa tina cont de respectivele decizii si de considerentele acestora;

- lipsa vointei de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, in acord cu obligatiile izvorate de numeroasele decizii de neconstitutionalitate pronuntate in ultimii ani, in sensul celor doua proiecte de lege din iulie, respectiv noiembrie 2017, proiecte initiate de catre MJ;

- potrivit jurisprudentei CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG, substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat in dezbateri parlamentare/ facem referire, cu titlu exemplificativ, la decizia de neconstitutionalitate a OUG prin care era preluat, in forma modificata, proiectul Legii educatiei nationale!".

La final, ca o concluzie, Toader subliniaza ca nu crede "in afirmatiile potrivit carora, solicitandu-se modificare Cp si a Cpp prin OUG, in locul procedurii parlamentare normale, s-a incercat evitarea testarii majoritatii parlamentare, evitarea controlului de constitutionalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate".

Dancila acuza presiuni pe Justitie

Premierul Viorica Dancila a spus, marti seara, ca nu a avut niciodata pe masa un proiect de ordonanta de urgenta pe amnistie si gratiere, iar legat de alte proiecte pe justitie spune ca nu a vrut sa puna in pericol Romania si sa fie activat Articolul 7, refuzand sa mentioneze clar din partea cui veneau insistentele.

Dancila sustine ca ea nu a dat ordonante pe justitie, desi exista celebra OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei.

"O sa fiu foarte sincera, aceasta a fost o opinie in cadrul PSD sa dam OUG pe anumite aspecte referitoare la Justitie. Daca nu le-am dat, nici macar nu am vazut articole. Nu le-am vazut pentru ca am simtit intotdeauna ca ar fi o vulnerabilitate pentru noi, pentru tara, daca Guvernul ar fi dat aceste ordonante. Poate unele dintre aspecte erau necesare.

Am vazut ca s-au facut si anumite abuzuri, au fost incalcate drepturile unor oameni. Pentru noi trebuie sa conteze oamenii. Nu am judecat in prisma daca OUG au fost sau nu corecte. Poate unele masuri trebuiesc luate. Chiar media si ONG-urile trebuie sa vada care e realitatea. Eu m-am gandit ca premier ca pentru mine e importanta tara. M-am gandit ca nu pot pune in pericol Romania sa fie activat Art. 7. M-am gandit la imaginea Romaniei", a spus Viorica Dancila.

Intrebata daca insistentele veneau din partea lui Liviu Dragnea cu privire la OUG pe Codurile Penale, Dancila a evitat sa spuna concret.

"Nu vreau sa ma intorc la insistentele lui Liviu Dragnea. Au fost mai multe insistente. Nu vreau sa il acuz pe dl Liviu Dragnea, care nu e aici si nu poate sa spuna daca da sau nu. Nu ar fi corect din partea mea", a raspuns premierul.

Legat de o ordonanta pentru amnistie si gratiere, Viorica Dancila sustine ca un astfel de document nu a ajuns niciodata pe masa Guvernului.

"Nu am primit niciodata acest document. A fost o discutie pe amnistie si gratiere. Se crease un val, dar nu numai din partea PSD. La DNA Ploiesti, Oradea. A fost un val. Atunci cand s-a vazut ce s-a intamplat la DNA Ploiesti. Se crease un val in societate, dar nu a fost o impunere in a da amnistia si gratierea. Eu nu am avut niciodata pe masa Guvernului un document referitor la amnistie si gratiere, lucru pe care il poate confirma si dl Tudorel Toader".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Toader OUG Dancila Justitie , #ministrul Justitiei