"Statul paralel" de la Bruxelles anunta "regres" in Romania cucerita de Dragnea. Raport MCV cu impact dur pentru PSD

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 19:29
16886 citiri
"Statul paralel" de la Bruxelles anunta "regres" in Romania cucerita de Dragnea. Raport MCV cu impact dur pentru PSD
Foto: Hepta.ro

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, s-a grabit sa spuna ca textul publicat de Comisia Europeana este unul pozitiv, dar nu a reusit sa dea amanunte.

Sfatul domnului Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, pentru Guvernul Romaniei este "sa evite regresul", iar acesta nu e un enunt pozitiv. Traducerea libera din limbaj diplomatic suna a dezastru pentru mandatul lui Tudorel Toader.

O astfel de opinie venita de la Bruxelles pe adresa din Piata Victoriei il descrie pe actualul ministru al Justitiei ca fiind un instrument de distrugere a sistemului juridic din Romania si nu unul care incearca sa-l consolideze.

"Comisia Europeana constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Deci, domnii Dragnea, Tudose, Toader si Iordache, ca sa numim doar actorii principali ai acestui dezastru, pot sa-si ia adio de la ridicarea MCV, desi reprezentantii comisiei inca mai spera la o schimbare de atitudine pe ultima suta de metri, dar pare a fi doar o "speranta diplomatica".

Liviu Dragnea, cercetat intr-un nou dosar de coruptie, a devenit o povara politica tot mai mare pentru PSD. Foto: Hepta.ro

"...printr-o politica ferm ancorata in realizarile trecutului si prin respectarea independentei sistemului judiciar, Romania va putea, in viitorul apropiat, sa puna in aplicare recomandarile restante", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Cine impinge Romania afara din Uniunea Europeana?

Acest raport inseamna o noua povara pe umerii lui Mihai Tudose, premierul Romaniei, care a evitat sa faca vreo referire la MCV in sedinta de guvern, desi ministrul Toader era prezent.

Monitorizarea pe Justitie, in sine, e un semnal prost transmis de catre Bruxelles Romaniei cu privire la fragilitatea sistemului juridic si la expunerea la coruptie. Daca la asta se adauga si un raport care vorbeste de stagnare, impactul politic asupra PSD si ALDE va avea efecte majore in relatia cu institutiile europene, dar si in ce priveste perceptia publica. Eticheta de partide corupte va fi greu de dat jos in urma semnalului dur venit de la Bruxelles.

Acest raport negativ va gripa relatiile si asa tensionate dintre Mihai Tudose si Liviu Dragnea.

PSD se afla la rascruce, daca merge pe mana celui din urma va trebui sa-si asume marginalizarea Romaniei in interiorul Uniunii Europene care va avea, in final, consecinte financiare grave.

Acceptarea Romaniei in spatiul Schengen devine un vis indepartat, iar aceasta ratare e doar varful iceberg-ului.

O alta lovitura pe care o da noul raport MCV actualei coalitii conduse de Liviu Dragnea este aceea ca impune o conditie obligatorie de validare a eventualelor modificari la Legile Justitiei, cea de a avea punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, punct de vedere pe care atat ministrul Toader cat si fostul ministru Iordache au evitat sa-l solicite.

Sprijinul Comisiei de la Venetia a devenit obligatie pentru Iordache si Toader

"Punerea in practica a unui sistem independent si robust de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia", se arata intr-o recomandare expres a Comisiei Europene trecute in raportul MCV, publicat in data de 15 noiembrie 2017.

Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene, roaga executivul din Romania sa nu regreseze in ce priveste lupta impotriva coruptiei. Foto: Hepta.ro

Social-democratii se afla in situatia dificila de a nu mai avea niciun fel de credibilitate atat pe plan intern cat si international. Noul dosar de urmarire penala deschis pe numele lui Liviu Dragnea, asociat cu raportul negativ pe Justitie va avea efecte politice devastatoare. PSD se indreapta in mare viteza spre zid, iar presedintele Klaus Iohannis, comentand raportul Comisiei Europene, descrie indirect si situatia tulbure din interiorul partidului de guvernamant.

"Intregul efort facut de Romania pentru intarirea reformelor din domeniul justitiei si combaterea coruptiei poate fi periclitat de actiunile unor oameni politici care refuza sa accepte ca datoria lor este sa lucreze in slujba cetatenilor si nu a unor interese partizane sau de grup", a declarat presedintele Romaniei.

Dupa acest raport, niciun oficial PSD-ALDE nu mai poate vorbi despre o posibila ridicare a monitorizarii pe justitie sau despre acceptarea Romaniei in spatiul Schengen fara a cadea in ridicol. Doua obiective politice cu impact major asupra economiei nationale si a bunastarii cetatenilor au fost spulberate de PSD in mai putin de un an de zile de guvernare.

"In ciuda angajamentului asumat de Guvern de a incerca finalizarea MCV cat mai curand posibil, progresele referitoare la abordarea recomandarilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situatia politica. Intr-o perioada de noua luni de la raportul din ianuarie 2017, in Romania s-au succedat doua guverne, in timp ce tensiunile crescande dintre puterile statului (Parlament, Guvern si sistemul judiciar) au ingreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea", se arata in Raportul Comisiei Europene publicat in data de 15 noiembrie 2017.

Cine isi va asuma acest esec de proportii?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Toader MCV negativ, #PSD MCV dezastru, #Comisia Europeana critica guvern, #raport MCV Romania , #stiri Tudorel Toader