Situatia justitiei din Romania si ordonantele lui Tudorel Toader sunt pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Comisiei de la Venetia

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 08 Iunie 2020, ora 09:39
9483 citiri
Situatia justitiei din Romania si ordonantele lui Tudorel Toader sunt pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a Comisiei de la Venetia
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Comisia de la Venetia va discuta in sesiunea din 18-19 iunie situatia la zi a justitiei din Romania. Autoritatile de la Bucuresti au tinut sau nu cont de avizele pe care acest organism al Consiliului Europei le-a dat cu privire la modificarile legislative facute de coalitia PSD-ALDE? Ce s-a intamplat legislativ in ultimul an in justitia din Romania!

Acestea sunt temele puse in discutie de Comisia de la Venetia. Potrivit ordinii de zi afisate pe site-ul institutiei, pe 18 iunie se va discuta despre cele cele doua ordonante promovate de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, OUG 7/2019 si OUG 92/2019 de modificare a Legilor Justitiei. Era vorba de modificari legislative care schimbau prevederi din trei legi: Legea privind organizarea judiciara, Legea CSM-ului si Legea privind statutul magistratilor.

Trebuie reamintit ca cele doua acte normative promovate de Tudorel Toader in 2019 au revoltat asociatiile de magistrati, iar sute de procurori si judecatori au protestat in fata parchetelor si instantelor, nemultumiti de schimbarile legislative.

Sursa: Site-ul Comisiei de la Venetia

"Practic, Comisia de la Venetia urmeaza sa analizeze ce s-a intamplat in ultima perioada, din punct de vedere legislativ, in Romania. Daca tara noastra a tinut cont de avizele anterioare si care a fost evolutia legislativa," explica surse judiciare pentru Ziare.com.

Comisia de la Venetia este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional.

Critica dura

In iunie 2019, Comisia de la Venetia a criticat dur modul prin care Guvernul Viorica Dancila a legiferat in justitie cu ajutorul ordonantelor de urgenta.

"Comisia de la Venetia invita autoritatile romane sa limiteze drastic utilizarea OUG-urilor," se arata in avizul Comisiei de la Venetia," arata raportul.

Potrivit specialistilor, in ceea ce priveste modificarile ulterioare aduse celor trei legi in domeniul justitiei, acestea ar trebui sa se faca printr-o procedura legislativa normala.

Comisia de la Venetia mai arata ca raman neclare motivele pentru infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie (SS), cu o competenta definita vag.

"Procurorii pe pozitii inalte din aceasta sectie au fost numiti in cadrul unui regim tranzitoriu, care a eliminat de facto aripa procurorilor din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din procesul de luare a deciziilor, care nu este in acord cu conceptul institutional al CSM.

Nu este clar in ce masura procurorii din cadrul sectiei si procurorul sef al acesteia se afla sub controlul ierarhic integral al procurorului general.

Intrucat sectia nu ar fi in masura sa solutioneze in mod eficace toate cauzele care intra in sfera sa de competenta, aceasta risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate", explica specialistii Comisiei de la Venetia.

Iata ce criticau expertii Comisiei de la Venetia - Comisia de la Venetia critica dur OUG-urile din Justitie promovate de PSD: SS - obstacol in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate

Se discuta revocarea lui Toader?

Potrivit draftului agendei publicate pe site-ul Comisiei de la Venetia, in aceasta sesiune nu figureaza solicitarea Guvernului Romaniei de revocare a lui Tudorel Toader din acest organism.

"Ultimul punct pe ordinea de zi, Diverse, ar putea cuprinde aceasta solicitare," explica insa sursele citate.

La sfarsitul lunii mai, Comisia de la Venetia a primit solicitarea Guvernului Romaniei de retragere a fostului ministru al Justitiei Tudorel Toader din calitatea de reprezentant al tarii noastre, formulata de MJ in urma deciziei CEDO in favoarea Laurei Codruta Kovesi.

Procedura de revocare a unui membru al Comisiei de la Venetia este una complicata si greu de realizat. Cea mai simpla cale este cea a demisiei, putin probabil ca Toader sa si-o asume. De altfel, fostul ministru al Justitiei a pasat eventuala raspundere a revocarii lui Kovesi catre CCR si presedintele Klaus Iohannis.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tudorel Toader Venetia, #Tudorel Toader revocare , #ministrul Justitiei