Replica lui Toader in misterul documentelor pentru extradarea fugarului Ghita

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 07:44
5597 citiri
Replica lui Toader in misterul documentelor pentru extradarea fugarului Ghita
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Dupa ce presa de la Belgrad a scris ca documentele privind extradarea lui Sebastian Ghita nu au ajuns la instanta din Serbia, Ministerul Justitiei vine cu precizari si sustine ca acestea au fost trimise inca din 8 martie prin fax cu confirmare, iar ulterior si in original pe 21 martie catre Ministerul Justitiei din tara vecina.

"Instanta competenta din Serbia a apreciat faptul ca sunt necesare unele informatii suplimentare in vederea solutionarii cererii de extradare a lui Sebastian GHITA, Ministerul Justitiei sarb transmitand o solicitare in acest sens Ministerului Justitiei roman.

Adresa emisa de catre Ministerul Justitiei sarb a fost inregistrata la Ministerul roman al Justitiei la data de 27 februarie 2018.

Pentru a fi in masura sa raspunda solicitarilor autoritatilor sarbe, Ministerul Justitiei, dupa traducerea in limba romana a solicitarii, a inaintat-o de indata instantei romane competente, Curtea de Apel Ploiesti, in vederea furnizarii elementelor de raspuns.

Dupa primirea unui raspuns complet al instantei romane, la data de 7 martie 2018, si dupa traducerea in limba sarba a acestuia, la data de 8 martie 2018, Ministerul Justitiei roman a inaintat prin fax respectivul raspuns catre Ministerul Justitiei din Serbia, avand confirmarea transmiterii prin fax.

Intrucat documentele urmau sa fie inaintate si in original, Curtea de Apel Ploiesti le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate in aceeasi zi prin curier rapid catre Ministerul Justitiei din Serbia.

Documentele au fost primite, conform fisei de expeditie, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justitiei din Serbia", explica pe Facebook Ministerul Justitiei.

Institutia condusa de Tudorel Toader subliniaza ca Ministerul Justitiei din Serbia are obligatia de a remite mai departe documentele de extradare catre instanta competenta.

"Desi corespondenta este transmisa intre autoritatile centrale, respectiv cele doua ministere de justitie, documentele primite si transmise pe aceasta cale trebuie inaintate de catre Ministerul Justitiei din statul solicitat catre instanta competenta pentru a decide asupra extradarii", arata MJ.

Asadar, Tudorel Toader sustine ca daca cumva actele respective nu au ajuns la instanta, este responsabilitatea Ministerlui Justitiei de la Belgrad.

Amintim ca presa sarba a dezvaluit ca documentele solicitate, care ar fi trebuit sa clarifice infractiunile de care este acuzat Sebastian Ghita, inca nu au ajuns la Inalta Curte din Belgrad, cea care deruleaza procedura de extradare.

Tudorel Toader a fost luni la Belgrad, unde s-a intalnit cu omologul sau sarb, Nela Kuburovic, ocazie cu care a sustinut ca toate documentele solicitate de autoritatile sarbe au fost transmise din 9 martie.

Ce mai zice fugarul Ghita

Fugarul Sebastian Ghita sustine ca i-a trimis ministrului Toader niste documente, "dovezi" pe care le-a strans ca probele folosite de DNA in dosarele sale sunt false.

"Toate documentele pe care le-am strans, cu dovezi, ca probele folosite de DNA in cererea de extradare sunt false si falsificate le-am trimis domnului Tudorel Toader si sper ca, mai repede, nu mai tarziu, dansul va cere suspendarea acestei extradari. Nu se poate sa semneze pentru revocarea lui Kovesi, dar sa foloseasca probele false ale doamnei Kovesi", a declarat Ghita, marti seara, la Romania TV.

Fostul deputat acum fugar a adaugat ca le-a aratat si judecatorilor sarbi ca probele din dosarele sale sunt false si ca acestia studiaza atat documentele prezentate de el, cat si cele trimise de catre Ministerul Justitiei.

B.B.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Toader documente extradare Ghita , #ministrul Justitiei