Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader

Sambata, 02 Martie 2019, ora 12:10
Autor: Ionel Stoica
Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta

Mai multe articole din OUG 7 /2019 de modificare a legilor Justitiei vor fi schimbate sau abrogate, a anuntat, vineri seara, intr-o conferinta de presa, presedintele CSM, Lia Savonea.

Declaratia a fost facuta dupa ce la CSM a ajuns spre avizare proiectul de OUG de modificare a OUG 7, proiect anuntat de sefa CSM ca fiind in masura sa aduca "clarificari substantiale pe zonele care au generat stare de ingrijorare si conflict". O trimitere la sutele de magistrati care protesteaza in strada sau prin suspendarea activitatii, un protest fara precedent in Justitia din Romania.

Citeste si: Sefa CSM a explicat ce contine proiectul de modificare a OUG 7 si cum s-a desfasurat intalnirea cu premierul Dancila

Desi sunt abrogate mai multe articole decat anuntase initial ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ramane o prevedere cu efecte foarte grave pentru independenta sistemului judiciar. Mai exact, articolul potrivit caruia Sectia pentru investigarea magistratilor este decuplata practic de sub controlul ierarhic al procurorului general ramane in vigoare.

Ramane in vigoare si posibilitatea ca aceasta Sectie sa retraga apelurile in dosarele preluate de la alte parchete.

Abrogarea acestor articole nu apare in proiectul de OUG care a fost trimis de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la CSM, si studiat de Ziare.com.

"Ori de cate ori Codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la procurorul ierarhic superior in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, prin acesta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia", este prevederea care a fost introdusa prin OUG 7/2019 in Legea 304/2004 de organizare judiciara.

Despre acest articol, procurorul Cristian Ban, membru in CSM, spunea ca in baza lui "apare un Parchet paralel, total decuplat de sub autoritatea procurorului general".

Sectia de investigare a magistratilor este condusa de procurorul Gheorghe Stan si de procurorul-sef adjunct Adina Florea (foto) .

Lazar: Incalca Constitutia

De asemenea, in sesizarea pe care Augustin Lazar a trimis-o Avocatului Poporului, se arata ca prin aceasta dispozitie, conceptul de procuror ierarhic superior este limitat, respectiv identificat exclusiv, in ceea ce priveste Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), la procurorul sef al acestei sectii.

"Aceasta are ca efect excluderea absoluta a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de la exercitarea controlului ierarhic, control care se impune a fi exercitat atunci cand este vorba de actele procurorului sef al SIIJ; actele procurorului sef al SIIJ raman in afara controlului ierarhic, ceea ce afecteaza principiile legalitatii si impartialitatii care guverneaza activitatea procurorilor si al caror corolar il reprezinta principiul controlului ierarhic", explica Augustin Lazar.

Potrivit procurorului general, nu exista un criteriu obiectiv si rational care sa justifice aceasta dispozitie care contravine in mod flagrant Constitutiei.

Sectia poate retrage apelul

Nu este singura prevedere criticata de asociatiile de magistrati care nu este abrogata.

Ramane in vigoare si prevederea potrivit careia Sectia de investigare a magistratilor poate exercuta sau retrage apelurile in dosarele preluate de la alte parchete.

"Exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", este articolul care a fost introdus prin OUG 7/2019 in Legea 304/2004 de organizare judiciara.

Asta in conditiile in care procurorul SIIJ nici nu participa la sedintele de judecata in cauzele de competenta sa. De altfel, nici nu are structura de judiciar, asa cum au toate parchetele, inclusiv structurile specializate.

Prevederi contradictorii

In dosarele Sectiei, participarea in sedintele de judecata revine procurorilor din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau procurorilor cadrul parchetului de pe langa instanta investita cu judecarea cauzei.

Propunerea este deosebit de controversata. De pilda, retragerea unei cai de atac este propusa si motivata de catre procurorul care a participat la sedinta de judecata procurorului ierarhic superior. Practic, procurorul de sedinta cui ar trebui sa propuna asta: sefului SIIJ sau procurorului sau superior?

Prin efectul acestei dispozitii, procuorii de sedinta (inclusiv procurorii cu functii de conducere, chiar si la acelasi nivel ierarhic cu procurorul sef SIIJ), pot ajunge subordonati procurorului sef SIIJ.

Protestele magistratilor au avut efect

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de modificare a OUG 7/2019 trimis la CSM, ministrul Justitiei explica de ce a abrogat o parte din prevederile controversate.

De exemplu, in cazul schimbarii procedurii de numire a sefilor marilor parchete sau a delegarilor procurorilor sefi, Tudorel Toader arata ca se impune abrogarea in baza reactiilor venite din sistemul judiciar.

"Aceste reactii au venit in principal din partea reprezentantilor institutiilor sistemului judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public -, precum si a asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor", explica Toader.

"In prezent, aceste nemultumiri ale unor membri ai corpului magistratilor afecteaza functionarea optima a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea si genereaza pericolul de dezbinare a societatii, in contextul general de neincredere", motiveaza Tudorel Toader.

Citeste si: Exasperati de OUG 7 si de opacitatea lui Toader, sute de magistrati au iesit in strada. Imaginile protestului (Galerie foto video)

 Articol citit de 21138 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  florescujohn
  05.03.2019, 14:02
  Trei aspecte nocive
  Tudorel, Adina si csm-isti lui Dragnea
  LIBERALUL
  05.03.2019, 13:53
  Existența secției Florea,
  Naștere și botez pe numele A.Florea a unui parchet paralel și incă,ma periculos,căci este unul POLITIC.
  De ce mai periculos?Pentru că,inainte de toate,trebuie să existe o Lege a responsabilității magistraților-din cate știu,sunt și procurori și judecătorii in aceeași...grupă!-.
  Nu este normal să se ajungă la abuzuri la adresa onoarei unei oarecare persoane dar și demnitar,nici de către procuror care iși apleacă urechea la diverse denunțuri ori intervenții ale serviciilor,fără dovezi sigure inainte de a cita o persoană la audieri-meteahna comunistă:cel chemat să motiveze nevinovăția!-.Nici judecătorii-și sunt exemple să nu dea curs judecății,fără asumare de responsabilitate și prevederi in greșeli față de onorabilitatea persoanei.E un lucru care trebuie să fi fost deja existent,fără jongleriile lui tuDorel.
  Tot așa și miniștrii ce habar nu au ce lise cere in funcția desemnată politic,dar și in alte meserii-medic,profesor- căci ai relații cu oamenii și indatoriri profesionale față de ei.Doar atunci,inși ca mulți făcători de legi,ar avea un indrumător clar,ce au de făcut ca legiuitori in parlament ori ca imbunătățiri in guvern!
  Altfel,după Toader vine Nico lichea ori Șerb Nico și descoperim altă "sculă a răului"!
  stef49
  02.03.2019, 15:03
  eu-ca 08:09. Mințiți ca o ... gazetă imperialistă. Facultatea
  drept a Universității Babeș-Bolyai, Cluj, a precizat in scris că Laura Codruța Lascu, actuală Kovesi, a avut media anilor de studiu 9,41, iar cea de la licență 8.66. (a se vedea https://www.bugetul.ro/raspunsul-universitatii-ce-medie-a-avut-de-fapt-laura-codruta-kovesi-la-absolvirea-facultatii-noi-neconcordante/
  hello
  02.03.2019, 13:18
  Abrogarea in totalitate este singura solutie corecta ! Mafiotii lui
  drakknea trebuie blocati in actiunile lor de a tine prizonier tot statul roman si a decide ei, niste infractori incompetenti in Romania !
  Gicapescaru
  02.03.2019, 10:40
  un soricel tia....si mai multe asazise asociatii ale magistr...
  s-a intalnit cu motanul tt si cu vulpea vv ,soricelul,timid si asa zisele asociații dau acum prilejul celor doi sa afirme ca au cosultat parțile implicate si ca pot promova ogu7.cred ca este necesar ca toate asociatiile sa poata prezenta cu liste numarul membrilor iar acestia sa poata confirma in rest, brasoveni sa continuați cu Savonea iar Societatea Civila declansati retragerea lui a.Listar din CSM..
  Cucucorapshan
  02.03.2019, 11:01
  Mai Basil, sa nu-mi spui ca Kovesi nu era Basista! )))
  Zic ERA pentru ca intre timp basismul a disparut si Kovesi s-a mutat la ambasade!

  Ia calculeaza cate dosare au clasat Kovesi si Lazarica lui Basescu, Iohannis si firmelor straine si cate lui Dragnea si Tariceanu si firmelor romanesti!
  laurell
  02.03.2019, 13:57
  Cububurosule
  Iarăși o dai in balarii mai capdecreta? I-a bagat fratele si "amanta" la pirnaie,capdezimbru.Cind ma gindesc că zdrentosi ca tine merg la vot, nu ma mai mira nimica...
  ZeroAbsolut
  02.03.2019, 12:00
  domnu' Bercea,
  Iata un video edificator - tribul sobolanilor disperati pesedisti si mascota lor, SIIJ:
  https://www.youtube.com/watch?v=74-WSM0xTyE

  Eu v-am mai spus: nu sustineti modificari cu dedicatie, pentru ca nu stiti niciodata cui ii vor folosi. Mai stiti ceva despre "dosarele" in care l-au implicat pesedistii pe Basescu&co cu comisiile palavramentare? Ca nu i-am mai auzit sa chitzaie nimic pe temele respective.
  basil
  02.03.2019, 11:12
  Ba da, Kovsi a fost atat de basista incat i-a
  bagat fratele la bulau si i-a inhatat si pe favorita lui Udrea "cea cinstita". Pe Udrea vad ca ati spalat-o voi de toate pacatele, facand din ea o victima a regimului basist.

  Ideea este ca tot spectrul politic a imbratisat doctrina varanista: nu avem puterea, murim de foame ca altceva nu stim sa facem.

  Bataia pentru a pune piciorul pe gatul justitiei nu este pe agenda cetateanului cinstit, este pe agenda celor care paraziteaza bugetul.
  cdi0011
  02.03.2019, 09:35
  Floricica, marimacha pesedista, cam sifoneaza la presa hartiute ..
  Bine la presa prietena si hartiute care ar trebui sa fie confidentiale, cam mare coincidenta ca pe unde umbla marimacha se scurg informatii din sectie.... ma mir ... nu cred ca este ea... doar e fata de lingau pesedist ... nu cred ca si ea ar putea fi lafel... sau???
  Cucucorapshan
  02.03.2019, 10:27
  Iti dai seama ce le tzatzaie turul ca SIIJ nu mai poate fi
  ...cenzurata de Lazarica?
  Eu zic sa va para bine, am auzit ca Procuror sef in locul lui Lazarica va fi numit un pesedist! Numit politic ca in UE! )))
  Comentariu inadecvat
  hello
  02.03.2019, 13:21
  Adica, vrei sa spui ca niste lepre din mafia psd-
  ista a lui drakknea, care n-au habar de justitie, niste indivizi dubiosi fara pregatire, cu iq zero, vor decide in justitita romana ???
  basil
  02.03.2019, 10:45
  Cu alte cuvinte, tu ne spui ca exista procurori
  PSD-isti?!. Mai sa fie, nu stiam ca procurorii sunt impartiti pe partide!. Cum va dati voi de gol fara sa va oblige cineva?
  rc
  02.03.2019, 00:49
  nu au nici un motiv sa opreasca greva si protestele
  pana oug 7 nu e abrogata in totalitate si toader demis. nu e nimic de ales si negociat in aberatia hotilor. trebuie anulat, demis si reparat ce s-a stricat deja
  silvia_h
  02.03.2019, 13:31
  Domnilor magistrați, nu renunțați la proteste!
  ... Nu acceptați să deveniți slugile, executanții infractorilor care conduc țara. Salvați Romania! Va sta in putere să salvați țara și puteți!
  stef49
  02.03.2019, 02:03
  Formele de protest ale magistraților nu pot fi subsumate
  termenului grevă. Ei sunt independenți și se supun numai legii, iar protestele lor sunt indreptate impotriva guvernului care, prin actele normative pe care le adoptă, ii impiedică să-și indeplinească rolul ce le revine de a combate infracționalitatea in Romania.
  silvia_h
  02.03.2019, 13:34
  Tocmai cei care striga ca magistrații care protestează trebuie
  ... pedepsiti, tocmai cocosații aceia ar trebui pedepsiți pentru slugărnicie. Sa le fie rușine magistraților care s-au pus la dispozitia impostorilor care conduc țara.
  Injineru
  02.03.2019, 01:20
  Primiti, ba, o suta de lei. dar scapati-l pe Dragniotu de
  puscarie pectru delapidarea orfelinatelor !
  silvia_h
  02.03.2019, 13:35
  Atenție români!
  ... Nu-i de mirare ce au in cap impostorii care ne conduc și ce vor ei să facă, ci faptul că toți cei care le sunt impotrivă nu fac nimic ca să-i oprească.
  DUTTY
  02.03.2019, 08:37
  Da injinerule Sputnik te iubeste!!!
  .
  eu-ca
  02.03.2019, 08:09
  Primeste ba, n varianta feminina un post negociat
  politic nu in tara ci in UE. Adina a luat MAXIM de puncte, plagiatoarea neamului juduciar doar 6.41 (sa arate ca a terminat cu mai mult) iar Coldea tot sub 7, injiner. Ing ,nu este intelectual. Sa nu stii ce inseamna J la o factura nici unui subinginer nu ii este permis sa nu stie. O LEGE CARE SA SPUNA de ce fac greva procurorii pe scarile judecatorilor?? Se poate conduce o sectie si din Tirgusor. O sa ma rid, o sa se rida, o sa ne ridem de cum Codruta se va descurca la tribunal, prin raspunsurile date. Conu' Iancu perfect. Coana Joitita mai mult ca perfecta.