Monica Macovei: Procedura de revocare a procurorului general ar trebui intrerupta, iar Toader sa fie anchetat pentru un posibil fals

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 20:21
5593 citiri
Monica Macovei: Procedura de revocare a procurorului general ar trebui intrerupta, iar Toader sa fie anchetat pentru un posibil fals
Foto: Arhiva Ziare.com

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar ar trebui intrerupta, iar Tudorel Toader sa retraga raportul de evaluare, pentru ca a manipulat opinia publica.

Mai mult, spune Monica Macovei, ministrul Justitiei ar trebui anchetat pentru un posibil fals.

"Toader a creat si a mentinut cu rea-credinta, timp de o saptamana, o situatie de confuzie, pacalind opinia publica atunci cand, la raportul de evaluare a procurorului general, s-a referit la o odonanta de clasare semnata de 'procurorul Lazar'.

Minciuna a fost descoperita: ordonanta de clasare era semnata de procurorul Cristian Lazar, nu de procurorul general Augustin Lazar. A apelat Toader la un fals pentru a-si crea un motiv pentru revocarea procurorului general? Acest aspect trebuie anchetat penal de indata", precizeaza europarlamentarul intr-un comunicat remis Ziare.com.

Monica Macovei mai afirma ca Tudorel Toader a mentinut constient ambiguitatea, a lansat teme false de dezbatere, toate bazate pe un posibil fals comis chiar de el.

"O confuzie de nume nu este nici credibila, si nici acceptabila la un ministru, Toader trebuia sa stie numele acelui procuror care a emis rezolutia de clasare in dosarul Iohannis si ca nu este actualul procuror general.

Este inacceptabil ca Romania sa aiba un ministru al Justitiei care face orice, imoral sau ilegal, pentru a indeplini ordinele grupului de crima organizata care conduce tara si care, evident, vrea sa scape de un procuror general independent.

Cariera unui magistrat nu poate fi decisa prin exprimari echivoce si insinuari bazate pe un fals. De aceea, raportul de evaluare si propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazar trebuie retrase, fiind cel putin ilegale", conchide europarlamentarul Monica Macovei.

Ordonanta de clasare in cazul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, aflata in posesia Ziare.com, este semnata de procurorul Cristian Lazar, care ocupa functia de procuror sef adjunct al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC), din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), nu de Augustin Lazar.

De altfel, si Augustin Lazar a explicat miercuri seara ca ordonanta a fost semnata de alt procuror si ca ministrul Justitiei exploateaza o eroare de grefa din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevarului si pentru o folosi drept motiv de revocare.

Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga ca aceasta ordonanta de clasare ar fi fost semnata de actualul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar.

I.O.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Monica Macovei Tudorel Toader , #Augustin Lazar