Greseala sau manipulare? Ordonanta de clasare in cazul lui Iohannis este semnata de Cristian Lazar, nu de Augustin Lazar

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 20:45
10815 citiri
Greseala sau manipulare? Ordonanta de clasare in cazul lui Iohannis este semnata de Cristian Lazar, nu de Augustin Lazar
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Ordonanta de clasare in cazul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, aflata in posesia Ziare.com, este semnata de procurorul Cristian Lazar, care ocupa functia de procuror sef adjunct al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC), din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), nu de Augustin Lazar.

De altfel, si Augustin Lazar a explicat miercuri seara ca ordonanta a fost semnata de alt procuror si ca ministrul Justitiei exploateaza o eroare de grefa din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevarului si pentru o folosi drept motiv de revocare.

Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga initial ca aceasta ordonanta de clasare ar fi fost semnata de actualul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar.

Ce cauta aceasta ordonanta in dosarul de la Ministerul Justitiei al lui Augustin Lazar este un mister. Urmeza ca Sectia pentru procurori din CSM sa vina cu precizari daca aceasta ordonanta este si in dosarul de candidatura de la CSM.

Trebuie precizat ca procurorul Cristian Lazar a participat, in vara anului 2018, la prima procedura pentru alegerea unui procuror-sef la DNA.

Nuantele din "precizari"

In precizarile facute astazi de ministrul Justitiei, sunt mai multe nuante. In primul rand, Toader nu spune explicit ca ordonanta nu este semnata de Augustin Lazar.

"In dosarul de numire a domnului Augustin Lazar in functia de procuror-sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Ministerul Justitie, s-a identificat o Ordonanta de clasare pentru un dosar deschis in anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea data, domnul Klaus Werner Iohannis", arata Tudorel Toader.

Totusi, ministrul intretine ambiguitatile si da detalii din dosar. Mai mult, Toader spune ca la un moment dat o parte din ancheta a ajuns la Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28 august 2013, perioada in care Augustin Lazar era seful acestui parchet.

Ce nu spune Tudorel Toader este ca partea de ancheta care a fost disjunsa la PCA Alba Iulia a fost preluata de PICCJ, la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, care a dat, in 2014, clasarea dosarului. La finalul articolului, Ziare.com o sa prezinte cronologia cazului asa cum reiese din Ordonanta de clasare semnata de procurorul Cristi Lazar.

Plangerile

Tudorel Toader arata ca la baza dosarului stau doua plangeri, una formulata de un petent, persoana fizica, catre Directia Nationala Anticoruptie, care a fost trimisa ulterior spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18 iulie 2013 si alta formulata de catre o institutie publica la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, transmisa spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28 august 2013.

"La acea data, conform informatiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatura, domnul Augustin Lazar indeplinea functia de Procuror General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia", scrie Tudorel Toader.

Ministrul arata ca in raportul de evaluare a fost precizat faptul ca: "Nu cunoastem daca motivul acestei scapari are vreo legatura cu faptul ca in dosarul de candidatura al actualului procuror general era tocmai o rezolutie de clasare care privea presedintele Romaniei in functie. Am luat doar act de documentele pe care le-am identificat in dosarul inregistrat la Ministerul Justitiei".

"Toate constatarile facute prin Raportul de evaluare sunt corecte si au ca fundament, asa cum am precizat, documentele identificate in dosarul de la Ministerul Justitiei", mai scrie Tudorel Toader.

Cronologia clasarii

Potrivit ordonantei analizate de Ziare.com, ea a fost data de procurorul Cristi Lazar in dosarul 644/P/2013.

19 iunie 2013 - Sibianul A.M.M. Face o plangere la DNA impotriva lui Klaus Iohannis pentru posibile infractiuni de conflict de interese, abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

18 iulie 2013 - DNA a declinat apoi dosarul la PCA Alba Iulia, unde s-a constituit dosarul penal cu numarul 411/P/2013.

8 august 2013 - Agentia Nationala de Integritate (ANI) a trimis la PICCJ un raport de evaluare in cazul lui Klaus Iohannis, privind posibile fapte de conflict de interese. Acest raport a fost trimis, spre competenta solutionare, PCA Alba Iulia, unde a fost inregistrata sub numarul 489/P/2013, la data de 28 august 2013.

30 septembrie 2013 - PCA Alba Iulia a conexat dosarele 411/P/2013 si 411/P/2013, potrivit prevederilor Codului de procedura penala, in vederea unei mai bune infaptuiri a justitiei.

17 septembrie 2013 - ANI a solicitat procurorului general preluarea dosarului penal in care erau efectuate cercetari fata de Klaus Werner Iohannis. Dosarul a fost preluat de Parchetul General.

21 februarie 2014 - ANI a trimis o noua plangere impotriva lui Klaus Iohannis, privind posibile infractiuni de uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

18 septembrie 2014 - Cristi Lazar a clasat acuzatiile impotriva lui Klaus Iohanis. Procurorul a declinat partile din ancheta care priveau alte persoane, catre alte unitati de parchet.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Cristi Lazar, #Augustin LAzar, #Tudorl Toader revcoare Lazar, #Tudorel Toader Lazar , #stiri Tudorel Toader