Fostul primar din Pitești merge la pușcărie. Tudor Pendiuc a scăpat de acuzația de mită, dar a primit totuși 4 ani de închisoare

Vineri, 05 Mai 2023, ora 13:51
4600 citiri
Fostul primar din Pitești merge la pușcărie. Tudor Pendiuc a scăpat de acuzația de mită, dar a primit totuși 4 ani de închisoare
Tudor Pendiuc a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu în Dosarul Publitrans

Fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, merge la pușcărie pentru următorii 4 ani în Dosarul Publitrans, urmare a deciziei definitive pronunțate vineri, 5 mai, de Curtea de Apel București. Tudor Pendiuc, care primise la fond o pedeapsă de 8 ani de închisoare, a scăpat de acuzația de luare de mită urmare a intervenției prescripției. Judecătorii l-au condamnat, însă, pentru abuz în serviciu, iar decizia este definitivă.

Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată în legătură achiziția ilegală a 80 de autobuze în valoarea de 6,3 milioane de euro, edilul primind de la reprezentanții firmei căreia i-a fost atribuit contractul un apartament de 130.000 de euro pentru fiica sa, Ema Pendiuc.

Tribunaul București l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 8 ani de închisoare.

Pendiuc a atacat decizia la Curtea de Apel București, care a pronunțat decizia definitivă vineri, 5 mai:

„Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând:

  • Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă şi pedeapsa complementară rezultantă aplicate inculpatului Pendiuc Tudor în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor.
  • Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Pendiuc Tudor pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită,ca urmare a intervenirii prescrip?iei răspunderii penale. (faptă din 18.02.2008)
  • Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Pendiuc Tudor pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată, (...) de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Pendiuc Tudor să execute pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare”, se arată în minuta Curții de Apel București.

Tudor Pendiuc, obligat să plătească prejudiciul de 23 de milioane lei

Alături de Tudor Pendiuc au mai fost condamnați la câte 4 ani de închisoare Constantin Scarlat și Ghoerghe Văsâi, (ambii pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În același dosar, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru fiica lui Tudor Pendiuc, Emanuela, ca urmare a intervenței prescripţiei. Emanuela Pendiuc era beneficiara mitei primită de tatăl ei, alegându-se cu un apartament de 130.000 de euro.

Alți 9 inculpați au scăpat de acuzații după intervenția prescripţiei, iar cu privire la unul procesul penal a încetat ca urmare a decesului.

De asemenea, inculpaţii condamnați au fost obligați să plătească, în solidar, prejudiciul de peste 23 de milioane de lei.

„Admite acţiunea civilă exercitată de SC Publitrans 2000 SA Piteşti şi obligă în solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC Girexim Universal SA Pitesti), Scarlat Constantin (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC Cncd SA Pitesti) şi Nechita Emilian (numai până la concurenţa sumei de 21.710.406,06 lei) la plata către partea civila SC Publitrans 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706.03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC Cncd SA si Girexim Universal SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount”, se mai arată în decizie.

Acuzațiile procurorilor DNA în „Dosarul Publitrans”

Dosarul în care Tudor Pendiuc a fost condamnat definitiv are legătură cu un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigura transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti.

Potrivit DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut că Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
#Tudor Pendiuc condamnare, #luare de mita, #prescriptie, #abuz in serviciu, #condamnare , #justitie