Tudor Chiuariu nu a inteles (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 12:25
6523 citiri
Tudor Chiuariu nu a inteles (Opinii)

Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv si irevocabil de ICCJ la 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, in dosarul Posta Romana, infractiune comisa in exercitiul mandatului de ministru al Justitiei. Este un fapt, care a capatat autoritate de lucru judecat.

Dl. Chiuariu contesta condamnarea pe o care o considera "o hotarare data fara probe si fara baza legala". Aceasta este o opinie, si, in general nu am prea vazut un condamnat, mai ales vreunul din politica, care sa fie multumit de un verdict nefavorabil. O opinie pe care intentioneaza sa o supuna judecatii CEDO.

Un alt fapt este ca Tudor Chiuariu indeplineste acum functia de presedinte al comisiei juridice a Senatului si este membru in comisia de reviziuire a Constitutiei.

Comisia juridica are o importanta cu totul speciala in activitatea unei camere a legislativului, pentru ca pe la ea trec absolut toate proiectele de lege, pentru a primi un aviz inainte de a intra pe ordinea de zi a plenului. Tot comisia juridica da avizul in cazul tuturor cererilor parchetului in cazul unui parlamentar: ridicarea imunitatii, perchezitie etc. Este o stare de fapt, stabilita prin lege.

O stare de fapt este ca modificarea Constitutiei este un demers de importanta capitala pentru Romania, un demers care pentru a avea efecte pozitive, dincolo de continutul modificarilor, trebuie sa fie deasupra oricarei suspiciuni.

"Odata cu reluarea, probabil in cursul acestui an, a dezbaterilor constitutionale, (...) va trebui sa se acorde atentie excluderii acelor modificari care maresc posibilitatea politicienilor de a influenta factorii de decizie din sistemul judiciar sau de a contesta independenta si autoritatea sistemului judiciar", scrie in raportul MCV dat publicitatii saptamana trecuta.

Si ma intreb, oare toate starile de fapt enumerate mai sus sunt compatibile intre ele? Este oare admisibil ca in fruntea comisiei juridice a Senatului si in comisia de revizuire a Constitutiei sa se afle o persoana condamnata definitiv si irevocabil de cea mai inalta instanta a tarii pentru abuz in serviciu, cu atat mai mult cu cat el a fost comis in exercitul unei alte demnitati publice?

Eu cred ca nu. Nu cred ca este o situatie buna pentru Romania, pentru imaginea ei externa, pentru credibilitatea celei mai importante institutii politice si democratice, pentru credibilitatea actului de legiferare, pentru increderea in justitie si in generalitatea actiunii, fara exceptie, a efectelor ei.

As fi asteptat de la juristul Tudor Chiuariu sa inteleaga aceste lucruri. Indiferent daca se simte sau nu nedreptatit, sa admita ca puterea legii trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune. Cu atat mai mult cu cat comisia juridica din cealalta camera a trecut prin penibilul moment in care un membru al ei, ma refer la Gigi Becali, a plecat direct de la avizarea legilor acestei tari in puscarie.

Se pare ca dl. Chiuariu nu a inteles. Ramane de vazut daca PNL va intelege si ii va cere d-lui Chiuariu sa demisioneze.

Crin Antonescu a anuntat deja ca situatia lui Tudor Chiuariu va fi discutata in Delegatia Permanenta a partidului, de la sfarsitul saptamanii: "In functia de presedinte al Comisiei Juridice nu va putea ramane. Este o opinie strict personala pentru ca o asemenea decizie se ia la nivelul conducerii partidului. Functiile de conducere in Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi, este dat de cetateni si daca legea ii da dreptul sa il pastreze, evident il va pastra".

Si mai e ceva. Cazul Chiuariu dovedeste din nou cat de important este ca un demnitar suspectat de o fapta penala sa se retraga imediat din functie. Este o modalitate de a apara institutia pe care o reprezinta si care, indiferent de un destin politic individual, trebuie sa fie pe primul plan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudor Chiuariu condamnare, #Tudor Chiuariu dosarul Posta, #demisie Tudor Chiuariu , #PNL