Stenograme in dosarul "Mafia retrocedarilor": Cum negocia Chiuariu onorariul de 3 milioane de euro

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 13:51
13777 citiri
Stenograme in dosarul "Mafia retrocedarilor": Cum negocia Chiuariu onorariul de 3 milioane de euro
Foto: B1 TV

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justitiei trimis in judecata in dosarul "Mafia retrocedarilor", a fost inregistrat chiar de unul dintre invinuiti, Gheorghe Paltin Sturdza. In plus, in interceptarile aflate la dosar apar informatii legate de sumele cerute si locurile de intalnire conspirativa.

Vineri, Tudor Chiuariu s-a prezentat in instanta pentru a cere un exemplar al rechizitoriului din dosar. In fata jurnalistilor, el a dezmintit toate acuzatiile ce i se aduc in acest dosar si a negat categoric ca ar intentiona sa demisioneze din Senat.

Chiuariu a declarat ca s-a intalnit cu Paltin Sturdza, dar pentru a vorbi despre un contract de asistenta juridica pentru ca nu el a stabilit valoarea. El a negat ca intalnirile s-ar fi facut in locuri ascunse si cu telefoanele lasate in masina, iar despre faptul ca ar fi cerut 3 milioane de euro onorariu a spus ca e "o aiureala".

Intrebat daca s-a gandit sa isi dea demisia din functia de senator, Tudor Chiuariu a raspuns ferm: "Nu, nu m-am gandit".

De asemenea, intrebat daca se simte vinovat, Chiuariu a raspuns: "In niciun fel".

"Totul s-a desfasurat in baza unui contract de asistenta juridica", a mai spus el, argumentand ca totul s-a desfasurat in baza unei hotarari irevocabile si executorii, care e in continuare legala.

Onorariu de milioane

Conform interceptarilor din dosar, Chiuariu ar fi cerut "onorariu fix 3 milioane si onorariu de succes 5 sute de mii (de euro, n.red.) ", scrie Evenimentul Zilei.

Din inregistrarea convorbirii purtate de catre Paltin Gheorghe Sturdza, Zaharia Gabriela, Chiuariu Tudor Alexandru si Vasiljevic Petar Daniel (Domn 1), in biroul SCA Chiuariu si asociatii, relevante au fost urmatoarele dialoguri:

Tudor Chiuariu: Sper ca stiti de ce v-am chemat, adica ma rog dupa parerea mea e mai mult decat mijlocul operatiunii, e angajat domnul Varga dupa cum bine stiti si domnul Varga nu mai are contract cu dumneavoastra, da... si atunci nici noi nu mai putem actiona.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Pai dumneavoastra pe ce directie actionati, pe partea juridica nu, reprezentant la Satu Mare...

Tudor Chiuariu: Partea juridica, dar nu numai in instanta, partea juridica de acolo de la fata locului, cu hartile, pai practic...noi am facut inscrisul.

Tudor Chiuariu: Acum eu nu stiu ce s-a intamplat dar fata de, nu stiu as vrea sa-l chem pe unul de pe aicea... (s.n. Vasiljevic Petar Daniel - prieten cu inculpatul Chiuariu, fara vreo calitate in SCA Chiuariu). (...)

Gabriela-Rodica Zaharia: Ultima incurcatura a fost ca stabilisem sa avem o intalnire intr-o marti, urma sa ne vedem cu prefectul, dimineata la 8 jumate ne-am dus la prefect. L-am intrebat daca are vreo intalnire cu o persoana in domeniu, iar el ne-a spus ca nici nu stie cine e acea persoana, deci in concluzie a mintit!

Domn1: Am inteles ca el de fapt s-a dus la sub-prefect, a schimbat functiile, ma rog, el in disperare ca noi i-am zis hai sa vorbim odata cu domnul Sturdza!

Domn1: Bai si i-am spus, eu nu mai pot sa-l chem din nou pe omul acela la o masa cu carnati, cu varza si cu fasole pana nu am ceva... (...)

Domn1:... si alt secret, Varga s-a dus cu niste clienti acolo, el a cheltuit si chiar a cheltuit, Varga a platit niste bani, pentru ca si noua ne-a platit un onorariu inainte pentru ca altfel nu ne apucam de munca...

Tudor Chiuariu: Bun, ma rog cu sau fara vorbele lui Varga s-a creat o oarecare emotie ca e o patrime din suprafata judetului, ca... emotie pe subiectul asta pe local, na.

Gabriela-Rodica Zaharia: Acuma m-ati convins, da ce-i cu secretomania asta? Joia trecuta trebuia sa ne intalnim...

Domn1: Va spun si ce e cu confidentialitatea asta. Oamenii care lucreaza in institutiile implicate trebuie sa aiba si ei o portita, ca nu stii cu cine vorbesc...

Dan Vasilevici: Nu, dar haideti sa va spun, cand ne-am intalnit toti la Bacau, pentru noi a fost clar ca, ma rog, aveti o... ca mie mi-a spus atunci, "domnule! Domnul Sturdza vrea sa-l vada pe domnul..." Il aducem pe domnul Ghelase daca il face pe om sa fie mai linistit, fara probleme, il aducem unde trebuie! Deci asta zic! Eu zic sa gasim o formula in care toata lumea sa iasa ok... (...)

Gheorghe Paltin-Sturdza: 3 milioane jumatate pentru ce?

Dan Vasilevici: Pentru toata suprafata!

Gheorghe Paltin-Sturdza: Toata?

Dan Vasilevici: Toata! Toata suprafata asta dar pentru prima punere in posesie trebuie platit 1 milion jumatate!

Gheorghe Paltin-Sturdza: Da dar de fapt eu de unde sa va dau daca nu vand?

Dan Vasilevici: E, vedeti! Asta era, ca eu cand am facut contractul cu Varga n-am tinut cont ca...

Tudor Chiuariu: Ultimul act aditional cu sume e acesta! Care e 3 milioane de euro si 500 de mii de euro onorariu de succes!

Dan Vasilevici: Da, 3 milioane jumatate valoarea contractului!

Tudor Chiuariu: Predarii titlurilor de proprietate!

Gheorghe Paltin-Sturdza: Facem toate sau facem defalcat pe paduri?

Dan Vasilevici: Domnul Sturdza! Noi vrem sa va dam mai multe...?.. daca se poate.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Nu, dar vreau sa stiu, dumneavoastra...! Hai sa zicem ca ajungem la o intelegere, da? Deci dumneavoastra spuneti aici "3 milioane se vor achita in 14 zile de la semnarea contractului!" 3 milioane. Cum sa va platesc? Aici e problema! Daca eu am titlul de proprietate, eu il vand si n-o sa va dau banii!

Dan Vasilevici: Dar nu stiti cand il vindeti!

Gheorghe Paltin-Sturdza: A, nu! Il vand imediat!

Gheorghe Paltin-Sturdza: Da. dvs. spuneti aicea ca, mi-ati spus la inceput, ca astia 3 milioane sunt pentru toata suprafata.

Tudor Chiuariu: Nu. 3 milioane sunt ca sa punem in executare acest contract. Ceea ce noi..?... asta nu e, acesta e obiectul contractului. Ce avem noi onorariu fix e 3 milioane. Asa scrie. Onorariu fix 3 milioane si onorariu de succes 5 sute de mii. Am putea considera eventual ca onorariul ala de succes se poate face proportional. Adica daca aveti dvs. numai 40, dam numai 6. Vedem cat e din 5 sute de mii. Ne gandim asa. onorariul de succes.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Hai sa o lasam asa. dvs. ati spus foarte clar. Dvs. faceti o lucrare, cu titlu de proprietate pe 6 mii 2 sute de hectare.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Pentru treaba asta cat vreti? 3 milioane? Data viitoare alte 6, alte 3?

Gheorghe Paltin-Sturdza: Eu tot n-am inteles. Dvs. spuneti ca vreti 2000 pentru 6000 de hectare. Pai bine, si pentru celelalte 6000 de hectare viitoare?

Tudor Chiuariu: Nu. nu se refera la 43 de mii. Se refera la munca pe care noi tre sa o facem cu Varga, ca sa ajungem la momentul in care pana si un metru se pune in posesie. Pentru ca asta il debloca pe el in relatia lui cu partenerii lui care va dadeau...

Tudor Chiuariu: Pai eu asa zic sa facem. Deci e onorariul acesta fix, care e 3 milioane, nu va obliga (?)... Daca e nevoie si un metru sa se puna in posesie. Dar nu legam suma de suprafata. Pentru ca e foarte important sa punem piciorul si pe un metru....?... mai ales pe legea noua, va spun eu ca nu putem sa nu-i luam pe toti. Dar, asta nu o legam suma de...

Intalnire conspirativa in munti, cu telefoanele lasate in masina

Intr-o alta serie de interceptari publicata de Evenimentul Zilei, apar informatii legate de o intalnire conspirativa care ar fi avut in februarie 2013 la o cabana din munti, cu telefoanele mobile lasate in masina.

Procurorii sustin ca scopul acestei intalniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe ca inculpatii Chiuariu Tudor Alexandru si Varga Ioan Gheorghe detin situatia sub control si prin influenta pe care o au ii pot determina pe cei implicati in procesul de retrocedare sa grabeasca aceasta activitate.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Lasam telefoanele in masina?

Domn 1: Da, da.

...

Tudor Chiuariu: Eu am vrut sa ne vedem si ma rog sa fie de fata... (nu se intelege, n.n)... pentru a nu exista discutii de buna... vizibilitate cu care se intampla lucrurile si sa fiti convinsi ca lucrurile se misca cat de repede se pot pe baza legii si pe baza actelor pe care le avem...

Gheorghe Paltin-Sturdza: Pai asta e...

Tudor Chiuariu: Si avem bunavointa tuturor factorilor de decizie... sa aplice legea. Vroiam sa ne vedem la ochi, sa nu credeti ca e ceva, ca e nu stiu ce, sigur ca dupa ce... ma rog, am intrat noi in perioada asta, au fost perioade din astea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri si de asta nu s-au miscat in ritmul in care v-ati asteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

...

Tudor Chiuariu: Absolut... in principal sa ne vedem la ochi si sa aveti convingerea ca nimeni nu vrea sa franeze procesul acesta sau sa compromita interesele (...)

Care sunt acuzatiile

Senatorul Tudor Chiuariu a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, spalare de bani si aderarea la un grup infractional organizat in dosarul in care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc, Chiuariu si Ioan Adam, trimisi in judecata (Video)

"In contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, in noiembrie 2012, inculpatii Ioan Varga si Daniel Calugar s-au inteles cu Tudor Chiuariu sa primeasca suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna.

Aceasta decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 43.227 ha teren forestier ce a apartinut fostului Domeniu Ghica-Comanesti", se arata in comunicatul DNA.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Chiuariu interceptari dosar Hrebenciuc, #Chiuariu inregistrat Paltin Sturdza, #Chiuariu retrocedari Hrebenciuc , #PNL