Si penali, si parlamentari (Opinii)

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 22:52
2515 citiri
Si penali, si parlamentari (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

I-auzi, ia, ce scoate pe gura Crin Antonescu, mai marele in exercitiu peste oastea national-liberala, in contextul condamnarii, ma rog, cu suspendare, a fostului ministru Tudor Chiuaru pentru oarece matrapazlacuri in cazul Posta Romana:

"In functia de presedinte al Comisiei Juridice nu va putea ramane. Este o opinie strict personala, pentru ca o asemenea decizie se ia la nivelul conducerii partidului. Functiile de conducere in Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi, este dat de cetateni si daca legea ii da dreptul sa il pastreze, evident il va pastra", a declarat Crin Antonescu.

Te uiti o data, te mai uiti de cateva ori si nu-ti vine a crede ochilor si simtului cu care ar trebui sa fie inzestrat fiecare individ, bunul-simt. Adicatelea, se mai pune problema?! Un personaj care a ajuns in cele mai inalte ranguri in Statul roman este declarat prin sentinta definitiva infractor de drept comun, este condamnat la trei ani si jumatate puscarie, chiar daca fara executare, si mai face act de prezenta prin Senatul tarii. Eventual tot ca presedinte al Comisiei Juridice, sau ca raportor si coautor al Codului Penal sau al proiectului de modificare al Constitutiei?!

Pentru ca vedem ca retragerea nu se produce automat, e nevoie de o decizie in acest sens a conducerii partidului, care, la o adica, poate sa considere ca numitul este bun si pe mai departe pentru importanta functie. In rest, apud C.A., daca cetatenii l-au trimis acolo, musai sa fie pastrat pana la soroc, indiferent ca intre timp s-a dovedit ca e certat cu legea si e pedepsit in virtutea prevederilor ei.

Halal, democratie, halal Constitutie, care prevede egalitatea in fata legii si alte marafeturi elegante si morale. Deci, pentru a te angaja vanzator la chioscul de la colt ori portar la stadion, ai nevoie de un cazier nepatat, in timp ce in Parlament merge si daca ai fost dovedit drept hot, santajist, escroc de duzina.

Doar "colegii" vor putea sa decida daca respectivii mai au dreptul de a fi alesii natiei sau nu. Exemplele abunda si regula este ca daca persoana apartine unui grup majoritar sau are anvergura ramane pe loc.

'Geaba se sustine ca imunitatea nu exista. Ea exista cu prisosinta, asa cum am vazut adesea, si nu pentru opinii politice, ci pentru delicte de drept comun.

Motivatia cea mai uzitata in cazul demnitarilor infractori este prezumtia de nevinovatie. Cu alte cuvinte, pana la un verdict definitiv al justitiei, adica de regula, la al doilea complet al ICCJ, cel in cauza ar trebui sa beneficieze de clauza cea mai favorabila de care beneficiaza orice individ, prezumtia de mai sus.

Ea este un principiu al democratiilor avansate care vor sa protejeze pe cetatenii lor de orice fel de abuzuri si prejudicii posibile din partea autoritatilor sau a semenilor lor. Omul este prezumat, pana la dovada definitiva contrarie, drept nevinovat si beneficiaza in rastimpul cercetarii si derularii mecanismului de justitie de toate drepturile sale. E bine asa? Probabil, da.

Situatia alesilor si demnitarilor publici e cumva alta. Pentru ca prezumtia de nevinovatie este corelativa cu prezumtia de vinovatie, care sta la baza cercetarii penale. Persoana cu functie de reprezentare si demnitate publica ar avea obligatia morala, daca nu legala, de a reactiona la aceasta suspiciune de culpa pentru ca in cazul lor pretentiile ar trebui sa fie sporite.

Modurile de reactie ar fi in principal doua. Autosuspendarea sau demisia din functie. Cel putin pana la elucidarea definitiva a cazului. Un lucru care se intampla dezarmant de rar in societatea noastra, in care notiunile de onoare si demnitate publica nu sunt la mare cautare.

Sa observam ca termenul de demnitar se leaga tocmai de acest concept de demnitate. Cand ar trebui sa se produca aceasta retragere voluntara? Poate pe la debutul cercetarii penale, poate de la verdictul de vinovatie al primei instante, dar oricum, cel mai tarziu la finalizarea sentintei definitive.

In absenta acestor traditii, ar fi bine poate ca legea sa prevada expres conduita obligatorie in asemenea cazuri. Dar cine s-o faca?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Tudor Chiuariu condamnat, #Tudor Chiuariu Constitutie, #Tudor Chiuariu inchisoare , #Crin Antonescu