Chiuariu: Parlamentul trebuie sa joace un rol central in asigurarea standardelor CEDO

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 15:14
1230 citiri
Chiuariu: Parlamentul trebuie sa joace un rol central in asigurarea standardelor CEDO
Foto: B1 TV

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, considera ca parlamentele nationale ar trebui sa joace un rol important in asigurarea standardelor CEDO, inclusiv prin punerea in aplicare a hotararilor Curtii de la Strasbourg.

Astfel, Senatul Romaniei va gazdui joi o conferinta si un workshop despre implicarea sectorului privat in sistemul penitenciar romanesc, ca o solutie pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, ce fac deja obiectul mai multor proceduri impotriva tarii noastre in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, asa cum precizeaza senatorul PNL, potrivit unui comunicat de presa remis marti.

Potrivit sursei citate, liberalul considera ca un alt obiectiv este acela de a lua in considerare eficacitatea structurilor si mecanismelor parlamentare existente pentru verificarea standardelor Conventiei.

"Saptamana aceasta vom gazdui la Senat o conferinta despre implicarea sectorului privat in domeniul penitenciarelor, ca o solutie pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. In ultima perioada, Curtea de la Strasbourg a pronuntat o serie de hotarari impotriva Romaniei in care erau constatate incalcari ale drepturilor omului, prin lipsa unor conditii adecvate de detentie in cazul persoanelor condamnate.

Singura solutie viabila pentru remedierea acestei probleme, in conditiile restrictiilor bugetare, este deschiderea catre investitii din sectorul privat. Conferinta organizata saptamana aceasta la Senat urmareste sa identifice cele mai bune practici pentru ca acest tip de parteneriat public-privat sa aduca beneficii pentru toate partile implicate", a afirmat acesta in timpul seminarului privind rolul parlamentelor nationale in punerea in aplicare a hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, organizat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) si gazduit de Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii, la care senatorul PNL a participat luni.

In cadrul interventiei sale, la seminarul desfasurat la Londra, senatorul a subliniat si faptul ca Romania a implementat deja masuri care sunt recomandate si celorlalte state parti la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cum ar fi analiza prealabila a proiectelor legislative, in vederea respectarii conformitatii viitoarelor acte legislative cu Conventia, precum si implicarea Parlamentului in procedura de selectie a judecatorilor CEDO, in scopul cresterii transparentei acestei proceduri.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Tudor Chiuariu Parlament, #Tudor Chiuariu CEDO, #Tudor Chiuariu Parlament CEDO, #Tudor Chiuariu Senat , #PNL