Tudor Chirilă, avertisment pentru părinți. "Atrag atenția asupra unei situații care se perpetuează cam în toate domeniile"

Miercuri, 20 Septembrie 2023, ora 15:48
78223 citiri
Tudor Chirilă, avertisment pentru părinți. "Atrag atenția asupra unei situații care se perpetuează cam în toate domeniile"
Foto: Arhiva Facebook/ Tudor Chirila

Mulți părinți care consideră că au copii talentați la muzică plătesc în particular lecții de canto, la fel ca unii adulți care visează la o carieră muzicală.

Frecvent, cei interesați de astfel de cursuri caută profesori pe Internet. Tudor Chirilă a atras atenția că mulți dintre aceștia sunt impostori. Artistul a enumerat într-o postare pe Facebook criteriile de care ar trebui să se țină cont atunci când se caută un profesor de canto.

"M-am gândit să fac un profil de profesor de canto"

"Din ce în ce mai multă lume pretinde că poate oferi ore de canto.

Ofertele sunt variate, ele se bazează pe "experiență" îndelungată și acoperă o gamă largă de servicii adresate la grămadă copiilor și adulților. Oameni care nu înțeleg responsabilitatea pe care și-o asumă când pretind că știu să lucreze cu o voce, să o ghideze, s-o formeze sau s-o șlefuiască, sunt profesori de canto.

Există multe familii care se lasă amăgite de promisiunile construcțiilor de voci, căci cine nu vrea să ajungă să cânte bine sau măcar stabil? Pe scurt, e vorba de impostură. Așa că m-am gândit să fac un profil de profesor de canto și să fac o listă cu ce ar trebui să primească "clientul".

1. Prima dată trebuie știut că orice fel de metodă solidă de cântat ar trebui să fie un derivat al canto-ului clasic, acolo unde se învață plasarea vocii într-un anumit fel în raport cu respirația, cavitatea bucală și căile nazale. Vocea lucrează cu două cutii de rezonanță: gura (cavitatea bucală) și cutia toracică."

"Noțiuni solide de teorie muzicală"

2. Oricine predă canto ar trebui să poată cânta la pian sau/și să aibă noțiuni solide de teorie muzicală ( să citească note, să poată solfegia, etc)

3. Fără cunoștințe anatomice solide această meserie este incompletă. Formarea corectă a sunetului implică zeci de mușchi din zona gâtului, feței, abdomenului, mușchii spatelui, de fapt o întreagă postură care contribuie la emisia corectă a sunetului."

"Orice profesor ar trebui să prezinte un curs acreditat"

4. Nu poți preda canto bazându-te doar pe experiența personală de cântat. Există un loc comun al vocii, principii de emisie vocală determinate și dezvoltate în timp, astfel încât orice profesor ar trebui să prezinte un curs acreditat de la o instituție profesionistă, verificată.

5. Nu în ultimul rând, depistarea unei emisii corecte a sunetului este o derpindere care se formează în timp și adevărata experiență nu decurge din cântare, ci din ascultare."

"Canto-ul la copii (înainte de 16 ani la fete, 18 ani băieți) este inutil și chiar dăunător"

"6. Din punctul meu de vedere, moștenit de la doamna Gabriela Duțescu (fostul meu terapeut și al altor zeci de soliști vocali), canto-ul la copii (înainte de 16 ani la fete, 18 ani băieți) este inutil și chiar dăunător. Din diverse motive: musculatură nedezvoltată, schimbări hormonale, absența capacității de a înțelege din perspectivă anatomică formarea sunetului. Știu că industria activităților pentru copii e uriașă, dar să nu picăm fără discernământ în plasa ei. Nu, nu mi-aș da copilul la canto.

Școlile de teatru din România duc lipsă de profesioniști care să formeze voci. Generații întregi de studenți care ulterior au devenit actori au experimentat pe pielea lor ce înseamnă efort vocal nesprijinit de o bază solidă de învățare a tehnicii vocale. Când școlile de profil sunt în penurie de profesioniști, dar oferta pe internet este mai mult decât generoasă te întrebi unde e adevărul?

În momentul de față România duce lipsă de terapeuți vocali sau de profesori de canto care să stăpânească în profunzime o metodă completă și care să fie bazată pe prevenția exceselor și a folosirii defectuoase a vocii. De ce? Pentru că foarte puțini oameni sunt dispuși să investească în învățare.

Scriu postarea asta doar ca să atrag atenția asupra unei situații care se perpetuează cam în toate domeniile de activitate în România: impostura", a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#Tudor Chirila, #profesori, #canto, #profesionisti, #lista, #profil, #impostori , #profesori