Tuberculoza, maladia care amenință sistemul de sănătate și afectează deopotrivă români și ucraineni. Beatrice Mahler: ”Cred că spre sfârșitul anului o să vedem deja primul impact”

Sambata, 26 Martie 2022, ora 04:05
4146 citiri
Tuberculoza, maladia care amenință sistemul de sănătate și afectează deopotrivă români și ucraineni. Beatrice Mahler: ”Cred că spre sfârșitul anului o să vedem deja primul impact”
Plămâni afectați de TBC FOTO Pexels

Tuberculoza este o continuă amenințare pentru sănătatea publică în special în regiunea europeană a OMS unde, potrivit estimărilor din 2020, aproximativ 231.000 de persoane s-au îmbolnăvit cu tuberculoză și s-au înregistrat aproximativ 21.000 de decese prin această boală.

Are a doua cea mai mare mortalitate din lume, după COVID-19. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de oameni se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și vindecabilă.

În acest moment preocuparea OMS este tuberculoza rezistentă la medicamente.

România și Ucraina, printre țările cele mai afectate de tuberculoză din Europa

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză. Pe de altă parte și Ucraina, țară greu încercată de război, sunt raportate anual aproximativ 30.000 de noi cazuri de tuberculoză.

Are una dintre cele mai ridicate rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume. Acest tip de TBC se care se tratează doar cu medicamente inovative care trebuie administrate urgent.

Din acest motiv, specialiștii recomandă ca refugiații ucrainenii care au simptome de TBC să fie îndrumați mai întâi către un serviciu medical specializat, apoi să fie cazați.

”Acest lucru nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se poate face un consult medical, o radiografie, este gratuit, și în acest fel îl protejează și pe refugiat și pe cel pe care îl primește în casă”, a explicat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai important spital de boli pulmonare din România, joi, 24 martie, în cadrul unei dezbateri organizate cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei.

Valul de tuberculoză va afecta sistemul sanitar din România

Autoritățile spun că această criză a refugiaților din Ucraina care succede criza sanitară ne găsește ceva mai pregătiți pentru a face față problemelor de sănătate pe care le are populația ce vine din țara vecină aflată în război.

Însă dr. Beatrice Mahler admite că o eventuală explozie a cazurilor de tuberculoză reprezintă un risc major pentru sistemul de sănătate.

”Este un risc major din două puncte de vedere. Pe de o parte prin prisma faptului că tuberculoza se transmite pe cale aeriană și, desigur nu putem compara acest risc cu cel dat de infecția cu SARS-CoV-2 dar el există.

Iar pe de altă parte este un risc legat de finanțare pentru că tratamentul unui pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă costă în jur de 40.000 de euro. Este o sumă uriașă dacă comparăm cu tratamentul tuberculozei sensibile. În acest moment, România are în jur de 200 de pacienți cu tuberculoză rezistentă la medicamente (TB MDT) și finanțarea tratamentului se face pentru anul 2022 și 2023 cu fonduri norvegiene.

Prin urmare dacă o să ne trezim în perioada următoare cu un număr mare de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă asigurarea tratamentului va fi extrem de problematică. Ucraina are aproximativ 7000 de pacienți cu TB MDT.

Iar dacă tratamentul nu este administrat în timp util, 6 din 10 pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă decedează.

Primul impact, la finalul anului

Autoritățile sanitare din România spun că deocamdată nu s-au confruntat cu cereri de asistență medicală în această direcție, ”dar suntem abia la debutul acestei crize, iar tuberculoza, o boală a consumului fizic și emoțional, este una dintre principalele riscuri de sănătate la care este expusă populația care se refugiază din calea războiului. Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este pregătit să asigure serviciile medicale și de suport gratuit tuturor refugiaților care au nevoie de ele”, a mai spus managerul spitalului.

Beatrice Mahler a mai precizat că undeva ”spre sfârșitul anului o să vedem deja primul impact sau primele date despre ce înseamnă prezența unor boli cu transmitere aeriană, atlele decât COVID-19 pe teritoriul României, de la o populație care nu are nicio vină din păcate că este supusă unei astfel de traume”.

”Dar în acest sens cred că este extrem de important ca în zonele unde locuiesc refugiații să existe programe prin care ei să fie îndrumați către dispensarele TB.

Avem în acest moment o barieră destul de importantă care este limba pentru că reușim să comunicăm extrem de greu cu ei dar cred că putem să găsim soluții și în următoarele luni să putem să facem screening mai ales cu cei simptomatici respiratori care au avut în trecut antecedent de tuberculoză pentru a evalua dacă au risc de reactivare. Avem cu ce să facem diagnostic în România.

Problema, din punctul meu de vedere se pune în asigurarea terapiei pentru că fondurile necesare vor fi uriașe”, a mai arătat medicul.

Tuberculoza în România. Adriana Pistol: ”Nu este numai o problemă a pacientului ci și a sistemului de sănătate”

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat la dezbaterea organizată cu ocazia Zilei TB că ”tot ceea ce s-a făcut în ultimul deceniu în domeniul tuberculozei este vizibil”.

”Însă România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 țări prioritare pentru stoparea TBC în regiunea europeană a OMS și este pe primul loc în Uniunea Europeană. Ministerul Sănătății și eu ca epidemiolog suntem pe deplin conștienți că tuberculoza, mai ales cea multidrog rezistentă este o problemă importantă de sănătate publică. Și nu este numai o problemă numai a pacientului ci și a familiei acestuia, a comunității din care face parte și, evident, a sistemului de sănătate.

Știm cu toții că un diagnostic de tuberculoză implică multă suferință atât din partea pacientului cât și din partea familiei acestuia și multă răbdare. Însă, mesajul pe care trebuie să-l știe toți pacienții noștri este că tuberculoza depistată la timp este o boală vindecabilă 100%”.

Cea mai mare incidență TBC, în zona rurală

Medicul Beatrice Mahler a arătat că incidența tuberculozei la populația rurală, acolo unde au fost derulate acțiuni de screening, este de cinci ori mai mare față de media națională. Acolo unde Institutul Marius Nasta a ajuns prin caravanele de Screening, incidența a 251,97 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Cele mai mari incidențe au fost înregistrate în zonele de sud și est. Medicul Ioana Munteanu a explicat de ce cele mai mari incidențe se grupează în sudul și estul țării.

”Este zona tradițională cu multe cazuri. Sunt zone cu mediu rural aglomerat. se poate transmite mult mai ușor microbul în zona respectivă și sunt multe localități sărace în care nu există acces facil la serviciul medical”, a explicat medicul.

Bilanțul anului 2021 reflectă efortul susținut de depistare a tuberculozei marcând o revenire ușoară a cifrelor față de anul precedent, incidența tuberculozei fiind de 39,5 cazuri la suta de mii de locuitori. Tradus în cifre înseamnă că un număr de 7618 persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, din care 6418 cazuri noi și 1200 recidive.

Județele cu cea mai mare incidență sunt:

  • Dolj cu incidență de 65,5 cazuri la suta de mii de locuitori

  • Olt cu incidență de 63,7 cazuri la suta de mii de locuitori

  • Neamț cu incidență de 61,7 cazuri la suta de mii de locuitori

Cea mai mica incidență în 2021 s-a înregistrat în județele:

  • Sălaj cu incidență de 17,2 cazuri la suta de mii de locuitori

  • Covasna cu incidență de 16,9 cazuri la suta de mii de locuitori

  • Harghita cu incidență de 12,7 cazuri la suta de mii de locuitori

Cu privire la asocierea COVID-19 – tuberculoză, în anul 2021 au fost raportate 73 de cazuri de infecție asociată tuberculoză-COVID19, din care 64 cu localizare pulmonară, în creștere față de anul 2020 când au fost raportate 52 de cazuri din care 43 cu localizare pulmonară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#tuberculoza Ucraina, #boala periculoasa, #marius nasta, #tuberculoza reszistenta medicamente, #razboi Rusia Ucraina , #medici