Tsunami-ul va lovi Europa 100% anunță UNESCO: Ce orașe ar putea fi distruse VIDEO

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 05:03
31834 citiri
Tsunami-ul va lovi Europa 100% anunță UNESCO: Ce orașe ar putea fi distruse VIDEO
Un tsunami devastator a lovit Japonia în 2011 FOTO: Guardian

UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Educație, a anunțat că un fenomen catastrofal va lovi pentru prima dată în Europa, datorită schimbărilor climatice și a creșterii nivelului mării. Astfel, orașele de coastă de la Marea Mediterană sunt în pericol să fie ținta unui tsunami în următorii 30 de ani.

Este aproape 100% sigur că un tsunami de mari proporții, un val care va atinge peste un metru la țărm, ar putea mătura orașele de coastă din Europa, precum Marseille, Istanbul și cele din Spania, potrivit The Guardian.

Se prevede că riscul unui tsunami în comunitățile de coastă ale Mării Mediterane va crește odată cu ridicarea nivelului mării. În timp ce așezări situate la Oceanul Pacific și Oceanul Indian, unde au loc majoritatea tsunami-urilor, erau adesea conștiente de pericole, acest risc a fost subestimat în alte regiuni de coastă, inclusiv în Marea Mediterană, a anunțat UNESCO.

Descoperire care a intrigat lumea: Monedă cu un extraterestru imprimat, găsită de un american VIDEO

Experții acestei organizații mondiale au comunicat faptul că cinci comunități sunt expuse riscului de tsunami din Marea Mediterană: Marseille, Alexandria, Istanbul, Cannes și Chipiona, un oraș de pe coasta atlantică a Spaniei, de lângă Cadiz.

În plus, și alte 40 de orașe și comunități din 21 de țări, de pe țărmul Mării Mediterane sunt și ele expuse riscului de tsunami. Programul UNESCO denumit ”Tsunami-ready” (Gata pentru tsunami) face parte din efortul mai larg al organizației, lansat înaintea Conferinței ONU Oceans de la Lisabona de săptămâna viitoare.

”Tsunami-urile din 2004 și 2011 au fost un important semnal de alarmă. Am parcurs un drum lung din 2004. Suntem mai în siguranță astăzi. Dar există lacune în ceea ce privește pregătirea și trebuie să îmbunătățim lucrurile, trebuie să ne asigurăm că avertismentele sunt înțelese de vizitatori și comunități”, a spus Bernardo Aliaga, expert de la UNESCO.

Roverul NASA are probleme pe Marte: Tovarăș ciudat și neașteptat de călătorie FOTO VIDEO

Trebuie menționat că tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a fost cel mai distructiv, ucigând aproximtiv 230.000 de oameni din 14 țări, în timp ce cutremurul cu magnitudinea de 9,1 și tusunami-ul din Japonia din 2011, care a atins în larg o înălțime de 40 de metri, a omorât 18.000 de oameni.

Din 2004, Centrul de avertizare al UNESCO a răspuns la 125 de evenimente de tsunami, în medie câte 7 pe an.

Unul dintre cele mai puternice cutremure din istorie a lovit Portugalia în 1755, generând un tsunami de 6 metri înălțime la Lisabona și Cadiz. Până la 50.000 de oameni au murit la cutremur, dar mulți alții au fost uciși în incendiile și în tsunami-ul care au urmat.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#tsunami, #tsunami Europa, #tsunami Japonia, #tsunami Indonezia, #tsunami cutremur Japonia, #Marea Mediterana, #orase coasta inundate incalzire , #fenomen