Klaus Iohannis salută decizia privind desfășurarea trupelor americane în România: ”O demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite”

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 21:53 1999 citiri
Președintele Klaus Iohannis a transmis că decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului strategic FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat miercuri, 2 februarie, decizia SUA de a trimite în țara noastră 1.000 de militari, în contextul creșterii tensiunilor între Rusia și Ucraina.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022.

”Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării Flancului estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

”Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată şi de alte demersuri în acelaşi sens în context aliat, precum şi că dialogul diplomatic va continua şi că vor fi identificate soluţii viabile pentru situaţia actuală de securitate.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe Flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Poza alex-7
alex-7
rank 4
il asteapta elicopterul.......