Istoria trupelor sovietice staționate în România: Când s-au retras, după 14 ani de ocupație militară? VIDEO

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 05:00
13094 citiri
Istoria trupelor sovietice staționate în România: Când s-au retras, după 14 ani de ocupație militară? VIDEO
Trupele sovietice pe străzile din București, în 1944 FOTO: Wikipedia

Istoria mai puțin cunoscută a României dezvăluie o perioadă de timp în care țara noastră a fost sub dominația politică și militară a Uniunii Sovietice, în care sute de mii de soldați ai Moscovei au staționat aici. După sosirea lor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ostașii sovietici au plecat de-abia după 14 ani, după decizia lui Nikita Hrușciov, liderul de atunci al URSS-ului.

Dacă la sfârșitul războiului, în mai 1945, armata sovietică din România număra aproximativ 80.000 de soldați, ea și-a sporit masiv efectivele în numai câteva luni, ajungând la 500.000 în noiembrie 1945, potrivit istoricilor.

Adevăratul motiv al prezenței sporite a trupelor Moscovei, imediat după terminarea conflagrației mondiale, a fost asigurarea dominației politice sovietice asupra României (ca și în alte țări din estul Europei). Fluctuația forțelor de ocupație ale Uniunii Sovietice din țara noastră a atins un maximum în martie 1946 (615.000 de militari), pentru ca în anul 1947 să coboare între 60.000 și 130.000.

Însă după încheierea Tratatului de pace din 1947 de la Paris, Franța, efectivele sovietice și-au micșorat prezența în România, până la 30.000 de soldați, în ultimii ani ai staționării. Ei au fost cazați în diferite garnizoane din țara noastră, precum Timișoara-Arad, Galați-Brăila, Constanța, dar și în alte zone, precum Ianca și Otopeni.

Un magnat rus anunță că Putin este ”blocat” în Ucraina: ”Acum are doar două opțiuni”

După venirea trupelor sovietice în România după război, ele au staționat în mod permanent în diverse regiuni ale țării, ca Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, Oltenia și valea Oltului.

Decizia retragerii trupelor sovietice din România a fost luată după o lungă perioadă de timp, iar aceasta l-a implicat în mod direct pe Nikita Hrușciov, președintele URSS-ului, din acea perioadă.

Totul a culminat cu întâlnirea de la București dintre Hrușciov – Tito, președintele Iugoslaviei – Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al Partidului Comunist din România, din august 1957. Atunci, la discuția de la Snagov, Hrușciov i-ar fi anunțat pe Tito și Gheorghiu-Dej de hotărârea URSS-ului de a-și retrage trupele din România și o divizie din Ungaria.

Lavrov a uitat de războiul din Ucraina de 4 zile: Misiunea lui Putin de a atrage o mare putere de partea Rusiei

Astfel forțele sovietice din România ar fi plecat complet în 1958, potrivit istoricilor. Documentele dezvăluie faptul că retragerea armatei URSS-ului din țara noastră a făcut parte dintr-o strategie a Moscovei de a obține retragerea trupelor americane din Europa occidentală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#trupe sovietice, #Uniunea Sovietica, #uniunea sovietica istorie, #URSS, #Nikita Hrusciov fost lider sovietic, #Gheorghe Gheorghiu Dej , #Rusia