Triplademia - întâlnirea "urâtă" a trei virusuri respiratorii care va face ravagii în iarnă. „Totul se întoarce cu putere, ca o răzbunare”

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 11:13
8250 citiri
Triplademia - întâlnirea "urâtă" a trei virusuri respiratorii care va face ravagii în iarnă. „Totul se întoarce cu putere, ca o răzbunare”
Centru de vaccinare împotriva COVID FOTO Hepta

Epidemiologii din Statele Unite ale Americii avertizează că țara va fi afectată în sezonul rece care stă să înceapă de un cocktail de virusuri respiratorii.

Specialiștii numesc fenomenul "tripledemic" (triplademia) și presupune intersecția a trei infecții respiratorii - gripa, coronavirusul și virusul sincițial respirator (RSV).

Cazurile de gripă au început să apară mai devreme decât de obicei în Statele Unite și se așteaptă ca numărul acestora să crească în următoarele săptămâni. Copiii infectați cu RSV (care are simptome asemănătoare cu gripa și Covid), rinovirusurile și enterovirusurile pun deja în dificultate spitalele de pediatrie din mai multe state.

„Vedem că totul se întoarce cu putere, ca o răzbunare”, comentează dr. Alpana Waghmare, expert în boli infecțioase la Centrul de Cancer Fred Hutchinson și medic la Spitalul de Copii din Seattle, citată de New York Times.

Cele mai multe cazuri de COVID, gripă și RSV probabil că vor fi ușoare, dar împreună pot îmbolnăvi milioane de americani și să supraaglomereze spitalele, au avertizat experții în sănătate publică.

„Avem această imunitate COVID în scădere, care coincide cu impactul gripei care "se alătură grpului" și RSV”, a spus Andrew Read, un microbiolog evoluționist la Universitatea Penn State> „Suntem pe un teritoriu neexplorat aici”.

Vaccinurile pentru Covid și gripă, deși ar putea să nu prevină infecția, oferă totuși cea mai bună protecție împotriva îmbolnăvirii severe și a decesului, opinează experții. Ei i-au îndemnat pe toți, și în special pe cei cu risc ridicat, să-și facă injecțiile cât mai curând posibil.

Adulții în vârstă, persoanele imunodeprimate și femeile însărcinate sunt cele mai expuse riscului, iar copiii mici sunt foarte sensibili la gripă și RSV. Mulți copii infectați se îmbolnăvesc grav pentru că au imunitate redusă, fie pentru că imunitatea a scăzut, fie pentru că nu au fost expuși la acești viruși înainte de pandemie.

Virusul sincițial respirator este un virus ARN monocatenar, care se transmite pe cale respiratorie prin picăturile expulzate în aer prin tuse sau strănut, numite picături Flügge (de secreție nazo-faringiană), arată un site de specialitate.

Acest virus se localizează doar la nivelul tractului respirator, inițial în celulele epiteliului respirator din nas, apoi se răspândește, din aproape în aproape, în tractul respirator inferior, de-a lungul punților intracitoplasmatice numite sinciții. Pe parcursul traseului său poate produce otite, bronşiolite și/ sau pneumonii.

Incidența maximă a infecțiilor severe se înregistrează la bebeluşii între 2 și 8 luni și, conform datelor statistice, până la vârsta de 3 ani, toți copiii vor avea cel puțin un episod de infecție cu virus sincițial respirator.

În Statele Unite, RSV provoacă anual aproximativ 14.000 de decese în rândul adulților de 65 de ani+ și până la 300 de decese în rândul copiilor sub 5 ani. Nu este disponibil niciun vaccin, dar cel puțin două seruri candidate sunt în studii clinice în stadiu avansat și par a fi foarte eficiente la adulții în vârstă. Pfizer dezvoltă, de asemenea, un medicament antiviral.

„Vedem un număr egal de Covid, gripă și R.S.V. și asta este foarte îngrijorător pentru că este foarte devreme pentru gripă și R.S.V.”, a spus dr. Diego Hijano, specialist în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude.

„Va fi o iarnă grea”, a adăugat specialistul american.

Mai multe țări europene, inclusiv Franța, Germania și Marea Britanie, se confruntă cu o creștere a numărului de spitalizări și decese legate de COVID, în ultima perioadă, determinând experții să creadă că Statele Unite vor urma, așa cum s-a întâmplat în cazul valurilor anterioare.

Unele dintre variantele de coronavirus care "iau avânt" sunt adaptate să evite imunitatea și medicamentele precum Evusheld și Bebtelovimab, care sunt deosebit de importante pentru protejarea persoanelor imunodeprimate.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit „rămân în pericol chiar și în ciuda faptului că primesc toate dozele recomandate sau chiar suplimentare de vaccin”, a spus dr. Waghmare.

Experții în sănătate publică sunt îngrijorați în special de o constelație de variante Omicron care par să evite imunitatea de la vaccinuri și chiar de la infecția recentă mai bine decât variantele anterioare.

Cele mai recente vaccinuri de rapel realizate de Pfizer și Moderna au fost concepute pentru variantele care au dominat în această vară, dar nu și pentru aceste variante mai noi.

Totuși, serurile cresc nivelurile de anticorpi în general și ar trebui să ajute la prevenirea simptomelor severe și la scurtarea duratei bolii, a spus Aubree Gordon, epidemiolog la Universitatea din Michigan.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#triplademie, #virusuri respiratorii, #iarna grea , #coronavirus