Ce este sistemul informatic de "core treasury". Care sunt activităţile financiar-bancare specifice pe care le oferă în timp real

Vineri, 06 Mai 2022, ora 12:00
10500 citiri
Ce este sistemul informatic de "core treasury". Care sunt activităţile financiar-bancare specifice pe care le oferă în timp real
Instrument util în gestionarea unor indicatori bancari esențiali FOTO Pixabay.com

În ultimii ani, comunicarea organizațiilor este asaltată de cuvinte și expresii în limbi străine, pe care nu le înțelegi de prima dată și pe care, cumva, în funcție de activitate, este necesar să ți le însușești, ca să te poți integra sistemului actual.

Domeniul bancar se confruntă cu astfel de termeni sofisticaţi pentru clientul obişnuit, dar care s-a autoeducat şi, acum, își doreşte să fie mereu la curent cu ceea ce apare nou pe piața produselor financiare, cât şi în ceea ce priveşte modernizarea operaţiunilor bancare.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este, de fapt, sistemul informatic "core treasury", de ce este util si de ce este bine să cunoşti care este mecanismul de funcţionare şi care sunt operaţiunile pe care le face.

Printr-o traducere mot-a-mot, "core treasury" ar însemna "trezorerie de bază". Core (nucleu, miez, esenţă), treasury (trezorerie).

Soluţiile digitale moderne pentru trezorerie sunt gândite şi dezvoltate doar de câteva firme la nivel global, firme specializate în oferirea de servicii și produse destinate sectorului financiar.

Unele dintre ele sunt extrem de cunoscute, în special datorită dezvoltărilor de tip Fintech (Financial Technology = Tehnologie Financiară, tehnologia și inovația care își propune să concureze cu metodele financiare tradiționale în furnizarea de servicii financiare. Fintech este o industrie emergentă care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți activitățile în domeniul financiar), care adresează segmentele de procesare a plăților, bancar și piețe de capital.

Un astfel de nou sistem de "core treasury" va fi utilizat şi in România pentru activitățile specifice de trezorerie din bancă, cum ar fi:

  • tranzacțiile pe piața interbancară (monetară și valutară);
  • operațiunile cu titluri de stat (o alternativă sigură la depozite, acoperind o gamă largă de maturități), inclusiv generarea mesajelor SWIFT (adresă electronică de identificare a fiecărei bănci din intreaga lume, utilizat in cadrul operatiunilor bancare în valută).

Totodată, sistemul va oferi în timp real situații agregate despre pozițiile bilanțiere ale băncii, fiind un instrument util în gestionarea unor indicatori bancari esențiali, precum:

  • lichiditatea;
  • expunerea la riscul de dobândă sau profitabilitatea.

Prin intermediul acestor tehnologii se realizează miliarde de tranzacţii în valoare de sute, chiar mii de miliarde de euro sau dolari.

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#trezorerie, #Banca, #tranzactii, #tehnologii, #servicii, #instrument, #depozite, #solutii , #Banca