Cum arată ”sulițele deșertului”, trenurile care circulă cu 300 de km/h. Investiția de miliarde de euro pentru a stimula turismul

Joi, 30 Martie 2023, ora 15:44
4218 citiri
Cum arată ”sulițele deșertului”, trenurile care circulă cu 300 de km/h. Investiția de miliarde de euro pentru a stimula turismul
Sulițele deșertului, trenurile care circulă cu 300 de km/h de la Meca la Medina FOTO / Facebook Arab News

De aproximativ 50 de ori pe zi, aceste ”sulițe” elegante, cu nasul lung, străbat deșerturile fierbinți ale Arabiei Saudite, atingând viteze de până la 300 km/h transportând pelerini și alți pasageri.

Trenurile, denumite ”sulițele deșertului”, sunt printre primele zece cele mai rapide din lume. Este doar începutul unei rețele feroviare care se așteaptă să se extindă în Regatul Orientului Mijlociu, cu o investiție de miliarde de dolari în infrastructură, totul pentru a stimula turismul și a diversifica veniturile dincolo de petrol.

Din Jeddah, al doilea oraș ca mărime al țării, pelerinii religioși și călătorii pot călători acum de la terminalul de sosiri al Aeroportului Internațional Regele Abdulaziz la o stație strălucitoare unde trenurile expres electrice zboară cu viteze năucitoare în toată țara.

Deși numai musulmanii pot vizita Mecca, toți călătorii se pot bucura de aceste noi trenuri de mare viteză Haramain pe o linie de 450 de kilometri (280 de mile) care se întinde de-a lungul unei secțiuni a coastei Mării Roșii a Arabia Saudită.

Haramain înseamnă „două sanctuare” în arabă, numit după orașele sfinte Mecca și Medina care se află la capetele opuse ale liniei. Deschis în 2018, acesta leagă și aeroportul Jeddah, Jeddah Al-Sulimaniyah (lângă centrul orașului) și orașul economic King Abdullah.

Într-o zi obișnuită a săptămânii de la începutul anului 2023, un bilet economic între Jeddah Al-Suleimanyah și Orașul Economic al Regelui Abdullah (KAEC, pronunțat ca „kaish”) costa 57,50 riali saudiți (aproximativ 15,30 USD), în timp ce un loc la clasa business era de 97,75 riali (aproximativ 26 USD).

Stațiile de pe traseu sunt eficiente, moderne și confortabile. Ambele stații Jeddah și KAEC – care sunt aproape identice – se spune că sunt inspirate de diamante. Proiectate de arhitecții britanici Foster + Partners, au unghiuri ascuțite, clare, pereți negri și eleganti și sculpturi mici în formă de stea în tavan, care permit diferitelor variații de lumină să se filtreze pe parcursul zilei.

Aceste noduri de cale ferată nu dau senzația de aglomerație specifice a unei gări de navetiști precum Grand Central din New York sau Gare du Nord din Paris.

Stațiile sunt uimitoare, dar sunt și, în cea mai mare parte, goale.

Nu există multe facilități în gări, iar călătorii tind să apară cu puțin timp înainte ca trenurile lor să sosească în stații.

Este nevoie de doar 32 de minute pentru a călători de la Jeddah la KAEC - o distanță de 111 kilometri, potrivit cnn.ro

Chiar și pe o călătorie scurtă precum cea de la Jeddah la KAEC, pasagerii din clasa business au dreptul la un serviciu de masă complet. Acesta constă din hummus, câteva felii de pâine, o brioșă cu ciocolată, o ceașcă cu fructe, un croissant și, la alleger, suc de mere și apă. Masa este servită de un însoțitor în uniformă dintr-un cărucior de băuturi în stil avion.

În tren există mici televizoare, în spătarul scaunelor, cu opțiuni limitate de: Paw Patrol, curse de Formula E sau o predică islamică.

Anunțurile la bord sunt făcute în arabă și engleză, iar toate semnalizările sunt, de asemenea, în ambele limbi. Odată ce călătorii ajung la tren, însoțitorii în uniformă îi vor ajuta să-și găsească zona de îmbarcare, să transporte bagajele și să-i ajute cu scaunele cu rotile și cărucioarele.

Trenul este liniștit și călătoria lină – fără viraj bruște sau șocuri bruște.

Deși pasagerii nu îl pot vedea pe șoferul trenului, este posibil mecanicul să fie o femeie.

În ianuarie 2023, prima clasă de 32 de femei a absolvit un program de formare de un an la Politehnica Căilor Ferate Saudite, calificându-le cu licențe pentru a conduce trenuri de mare viteză pe rețeaua Haramain.

Prin contrast: în 2018, când s-a deschis prima linie de cale ferată, femeile din regat tocmai începuseră să conducă mașini.

Când vine vorba de calea ferată de mare viteză, se pare că linia Haramain este doar începutul în Arabia Saudită. Există, de asemenea, îmbunătățiri ale liniilor existente în nord-vestul țării, cu mai multe servicii de mare viteză planificate.

În ianuarie 2022, ministrul de Investiții al Arabiei Saudite, Khalid al-Falih, a anunțat că are în plan să construiască 8.000 de kilometri de cale ferată în toată țară.

Românii vor merge la munte și la mare cu un tren făcut de chinezi. A fost adus cu vaporul în Portul Constanța
Românii vor merge la munte și la mare cu un tren făcut de chinezi. A fost adus cu vaporul în Portul Constanța
O companie privată de transport feroviar ce operează pe cele mai căutate destinații de vacanță ale românilor, adică Valea Prahovei și Constanța, a cumpărat din China o garnitură de tren...
Nicolae Stanciu, decisiv în Arabia Saudită, împotriva unui coleg de națională
Nicolae Stanciu, decisiv în Arabia Saudită, împotriva unui coleg de națională
Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a fost esenţial pentru formaţia Damac FC, în meciul câştigat cu scorul de 2-1 în deplasare cu Al-Okhdood, sâmbătă, în etapa a 28-a a primei ligi saudite...
#tren, #desert, #Arabia Saudita, #pelerini, #medina , #Arabia Saudita