Mega-proiect pentru București: trenul urban prinde contur. Când ar putea fi gata

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 09:13
9408 citiri
Mega-proiect pentru București: trenul urban prinde contur. Când ar putea fi gata
Harta viitorului tren metropolitan București-Ilfov

Primăria municipiului Bucureşti încheie cu CFR SA un parteneriat privind realizarea proiectului de introducere a unui tren urban şi metropolitan. În acest sens, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) are luni, 31 octombrie, spre aprobare, o hotărâre prin carte avizează protocolul cu CFR SA. Consiliul de Administraţie al CFR a aprobat deja protocolul, în 13 octombrie.

Protocolul de colaborare dintre Municipiul Bucureşti şi Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" - SA privind pregătirea si implementarea proiectului "Introducerea şi, ulterior, dezvoltarea serviciilor de tren urban şi metropolitan Bucureşti-llfov", având ca primă etapă "Dezvoltarea serviciilor de tren urban pe semi-inelul feroviar de nord" este supus votului consilierilor generali în şedinţa de luni.

Protocolul propus de municipalitate companiei feroviare prevede sprijin de specialitate acordat de către părţile implicate, corelarea proiectelor derulate de Primărie şi CFR SA pentru evitarea dublei finanţări, precum şi iniţierea unor demersuri in vederea includerii intervenţiilor şi investiţiilor necesare atingerii obiectivului general al Protocolului în documente strategice precum strategii regionale, strategii naţionale, memorandumuri, master-planuri de transport, planuri investiţionale, programe de investiţii sau bugete.

Conform referatului de aprobare privind protocolul de colaborare cu CFR, Municipiul Bucureşti, prin Direcţia Generală Investiţii, a demarat acţiunile pregătitoare pentru proiectului privind dezvoltarea serviciilor de tren urban pe semi-inelul feroviar de nord, fiind vizate ca trasee prioritare: Bucureşti Gara de Nord - Bucureşti Obor, Bucureşti Gara de Nord - Bucureşti Vest şi Bucureşti Vest-Bucureşti Obor.

Protocolul de colaborare a fost aprobat în Consiliul de Administraţie al CFR - S.A. prin hotărârea nr. 174/13. 10.2022.

Cum va arăta trenul metropolitan al Bucureștiului

Toate amănuntele referitoare la trenul metropolitan București-Ilfov au fost prezentate, în luna mai, la Conferința de Infrastructură 2022, de către Iosif Szentes, directorul Direcției Dezvoltare Transport Feroviar din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI). În prima fază, vor fi patru rute, pe o distanță de aproape 100 de kilometri.

În cadrul proiectului se vor construi noi puncte de oprire și pasaje rutiere denivelate, se vor moderniza unele treceri la nivel cu calea ferată, vor avea loc lucrări de modernizare a aparatelor de cale existente și introducerea unora noi.

De asemenea, se vor face lucrări de construcție a unor linii noi și de reînnoire/modernizare a căii de rulare și se va investi în sisteme și subsisteme destinate tracțiunii ce asigură neutralitatea climatică. Nu în ultimul rând, se vor face achiziții de material rulant cu tracțiune electrică.

Iosif Szentes a prezentat situația centurii de cale ferată (inelul feroviar al Capitalei) și a liniilor industriale ale municipiului București. Potrivit lui, linia 301 este unul dintre punctele esențiale pentru implementarea trenului urban care deservește zona București-Ilfov, cu o lungime de 296,64 km. Ea necesită lucrări de intervenții pentru a fi adusă în parametrii de proiectare.

Potrivit clubferoviar.ro, această linie conține:

  • 8 stații cu o lungime a liniilor din stații de 106,591 km;
  • 5 halte de mișcare cu o lungime a liniilor din aceste halte de 31,541 km;
  • Linii duble totalizând 105,374 km;
  • Linii simple, totalizând 53,134 km;
  • Linii electrificate, în total 99,523 km;
  • Linii neelectrificate, cu o lungime de 58,985 km.

Potrivit anuntului facut pe site-ul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București, începând cu anul 2024 locuitorii din București și Ilfov vor putea beneficia de trenul metropolitan, care promite că distanța dintre Gara de Nord și Snagov va putea fi parcursă în 30 de minute.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#tren metropolitan, #tren urban, #CFR, #Primaria Capitalei , #infrastructura