Mișcările periculoase ale lui Putin și NATO: SUA și Rusia în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 04:05
4567 citiri
Mișcările periculoase ale lui Putin și NATO: SUA și Rusia în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial
Înțelegerea dintre Gorbaciov și Reagan a fost anulată de Putin și NATO FOTO: APNews

Analiștii internaționali susțin că recentele mișcări ale lui Vladimir Putin și NATO, aduc Statele Unite și Rusia în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial. Cele două părți au călcat în picioare o înțelegere dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE) din anul 1990.

Președintele rus a semnat decretul prin care Rusia s-a retras din tratat, iar ministerul de Externe de la Moscova a anunțat că Federația Rusă a ieșit oficial începând cu 7 noiembrie 2023 din acordul parafat de Uniunea Sovietică, NATO și Pactul de la Varșovia (printre care și România) la sfârșitul Războiului Rece, pe 15 noiembrie 1990. La rândul său, NATO a comunicat că alianța suspendă tratatul referitor la forțele convenționale din Europa, potrivit The Express.

Rusia a rupt un tratat de referință încheiat după o înțelegere dintre liderul Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan, care limita cantitatea de forțe convenționale pe care Moscova și NATO le pot plasa în Europa, pe măsură ce tensiunile cresc până la un punct nemaivăzut de la Războiul Rece.

Al doilea front al Rusiei din Europa: Pericolul creat de Putin pentru un nou război

Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că tratatul este „istorie” și că nu mai servește interesului Moscovei. De asemenea, a acuzat NATO că a eludat restricțiile prin extinderea alianței conduse de SUA.

Mișcarea vine pe fondul unor tensiuni nemaivăzute de când criza rachetelor din Cuba aproape că a aruncat SUA și apoi Uniunea Sovietică într-un posibil război nuclear în 1962.

NATO a răspuns mișcării printr-o declarație în care confirmă că și alianța suspendă tratatul „atâta timp cât va fi necesar” în urma deciziei Rusiei.

Declarația spunea parțial: „Rusia continuă să demonstreze nerespectarea controlului armelor, inclusiv principiile cheie ale reciprocității, transparenței, conformității, verificării și consimțământului națiunii gazdă și subminează ordinea internațională bazată pe reguli”.

Biden, mari provocări în Israel și Ucraina: Adevărul necruțător aflat de președinte, ce îl pune în încurcătură

Mișcarea vine la mai puțin de o săptămână după ce Vladimir Putin a renunțat la implicarea Rusiei în Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT). Moscova a testat, de asemenea, o rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară lansată de submarin.

Sprijinul Occidentului pentru Ucraina împotriva Rusiei a dus la o deteriorare bruscă a relațiilor dintre Moscova și NATO, nemaivăzută de la apogeul Războiului Rece. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în acest weekend că relațiile Rusiei cu SUA sunt „sub zero”.

În 1990, CFE a impus constrângeri atât pentru NATO, cât și pentru Pactul de la Varșovia de atunci, asupra armelor lor convenționale. Scopul tratatului era de a opri o acumulare de forțe care ar putea fi utilizate rapid într-un război european.

Acum „aliaţii NATO condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE) şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, care este contrar obiectivelor tratatului. Retragerea Rusiei este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni care subminează în mod sistematic securitatea euroatlantică”, a anunțat alianța de la Bruxelles.

„În consecinţă, statele-părţi aliate intenţionează să suspende funcţionarea Tratatului CFE atât timp cât este necesar, în conformitate cu drepturile lor, în temeiul dreptului internaţional”.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#tratat forte armate conventionale, #Putin razboi, #decret putin, #NATO, #NATO Rusia, #Mihail Gorbaciov, #George Bush , #NATO