Transport subvenționat pentru pensionari. O firmă acuzată că a încasat necuvenit peste două milioane de euro a obținut o primă victorie în lupta cu ANAF

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 04:41
5790 citiri
Transport subvenționat pentru pensionari. O firmă acuzată că a încasat necuvenit peste două milioane de euro a obținut o primă victorie în lupta cu ANAF
ANAF i-a cerut unei firme din Iași să restituie o sumă uriașă încasată pentru transportul pensionarilor FOTO Pixabay

O firmă din Iași a fost obligată, în urma unui control de la Finanțe, să restituie peste 10 milioane de lei, primiți de la Ministerul Transporturilor pentru transportul pensionarilor ale căror călătorii sunt subvenționate. La suma de 10,5 milioane se adaugă încă 4,5 milioane penalități și dobânzi. Compania a obținut o suspendare a deciziei emise de Fisc.

Judedecătorii Curții de Apel Iași au suspendat, în primă instanță, o decizie a Fiscului prin care o firmă de transport persoane din Iași a fost obligată să achite aproximativ 15 milioane de lei (10,5 milioane de lei plăți necuvenite și 4,5 milioane de lei dobânzi și penalități).

Totul a început în urma unui control al Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Activitatea de Inspecţie Economico – Financiară. Inspectorii ANAF au descoperit că în perioada 2015 – 2019, firma de transport din Iași a încasat necuvenit, de la Ministerul Transporturilor, sub formă de subvenții, pentru transportul pensionarilor, suma de 10,5 milioane de lei.

În urma controlului, ANAF a emis o decizie de impunere care oblige firma de transport să achite cei 10,5 milioane de lei încasați necuvenit plus dobânzi și penalități de aproximativ 4,5 milioane lei.

Procesele deschise de firma obligată să restituie banii

În urma deciziei de impunere emise de ANAF firma de transport a deschis două procese. Unul prin care cere anularea actului administrative emis de ANAF și altul de suspendare a documentului emis de Fisc până la judecarea procesului pe fond.

În procesul de suspendare a plății dispuse de Fisc, firma a arătat că „utilizatori ai fondurilor publice acordate în baza Legii nr. 147/2000, Legii nr. 44/1994 şi Legii nr. 448/2006 sunt persoanele fizice beneficiare ale facilităţilor de transport subvenţionat, aceştia fiind destinatarii subvenţiilor a căror contravaloare este încorporată în taloanele speciale de călătorie acordate gratuit de către stat”.

„Agenţii economici care prestează servicii de transport public rutier nu au calitatea de părţi în raporturile administrative menţionate anterior, singura obligaţie legală a acestora - derivată dintr-un alt raport juridic (cel născut ca urmare a acordării licenţei de transport rutier de persoane) – constând în a transporta această categorie de beneficiari”.

„Faptul că operatorul de transport recuperează contravaloarea prestaţiei efectuate în beneficiul categoriilor sociale anterior – menţionate de la Ministerul Transporturilor nu îl transformă pe acesta într-un beneficiar al vreunei facilităţi acordate din fonduri publice. (…) Nefiind beneficiara unor sume acordate de la bugetul de stat „pentru subvenţionarea unor produse sau susţinerea unor activităţi”, reclamanta nu face parte din categoria persoanelor cu privire la care pârâta poate desfăşura activităţi de inspecţie economico – financiară”, se mai arată în apărarea firmei din instanță.

Competența ANAF, contestată

Compania obligată de ANAF să restituie peste 10 milioane de lei s-a mai apărat spunând că decontul transporturilor pentru pensionari nu se face de către ANAF, ci de către Ministerul Transporturilor.

„Autoritatea (Ministerul Transporturilor), după verificarea deconturilor, până la data de 20 a lunii în care au fost primite, va întocmi documentaţia pentru solicitarea şi obţinerea vizei controlorului delegat al Ministerului Finanţelor Publice, în vederea deschiderii creditelor bugetare aferente.

Dacă sunt identificate în borderouri greşeli, acestea sunt respinse la decontare, operatorul fiind încunoştinţat despre viciul documentului justificativ.

În ceea ce priveşte strict transportatorul, realitatea, oportunitatea şi corectitudinea datelor înscrise în borderourile prezentate spre decontare sunt deja verificate de către Direcţia generală economică şi buget din cadrul Ministerului Transportului, Ia momentul primirii borderoului. Abia apoi, după aprobarea finanţării şi primirii creditelor bugetare de la Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia generală economică şi buget din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va efectua viramente către operatorii de transport feroviar, rutier sau naval, cu încadrarea în limitele aprobate pentru această destinaţie prin bugetul de stat al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului”, a mai arătat societatea de transport, în proces.

Compania a mai susținut că „verificarea săptămânală exclude posibilitatea operatorului de a dubla cupoanele folosindu-le în mai multe decontări, cât si imposibilitatea acestuia de a depune la Ministerul Transporturilor borderourile centralizatoare în care să fie alte date de identificare decât cele ce au fost raportate deja.

„Prezentarea cupoanelor de către operator, după ce acestea au fost folosite de către beneficiari la momentul îmbarcării, după legitimarea acestora, face dovada realităţii transportului, neefectuarea unei astfel de solicitări putând avea consecinţe nefavorabile operatorului de transport, acesta fiind obligat la transportul solicitanţilor, neavând facultatea de a refuza transportul lor”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

Documentul ANAF, suspendat până la finalizarea procesului pe fond

În procesul de la Curtea de Apel Iași, ANAF s-a apărat cerând ca documentul emis să fie menținut, iar firma să fie obligată să achite banii.

Judecătorii Curții de Apel Iași au admis, însă, cererea firmei de transport și a suspendat decizia emisă de ANAF. Judecătorii au arătat că cererea firmei privind inadmisibilitatea efectuării unei inspecții economico – financiare după aprobarea cererii sale de decontare a cheltuielilor de călătorie pentru pensionari și virarea sumelor respective, nu poate fi primită.

Totuși, au arătat judecătorii, firma reclamantă a prezentat dovezi care „sunt de natură să creeze o îndoială serioasă asupra legalităţii actului administrativ financiar contestat”.

„Controlul efectuat după o perioadă atât de mare de timp, control ale cărui concluzii neagă în integralitate dreptul societăţii de a beneficia de decontarea transportului de pensionari efectuat, în condițiile în care concluziile organului de control se întemeiază doar pe aspectul nepăstrării cupoanelor – talon, ridică suficiente semne de întrebare care pot îmbrăca forma cazului bine justificat ca şi condiție necesară suspendării efectelor actului administrative, se arată în sentință.

Judecătorii au mai arătat că „executarea patrimoniului reclamantei cu o sumă însemnată, precum este cea în cauză, nu poate să nu producă serioase blocaje în activitatea acesteia de natură a avea repercusiuni şi asupra salariaţilor şi furnizorilor de utilităţi ai acesteia”.

„Prin urmare, interesul reclamantei de a amâna executarea actului administrativ este mai puternic decât al statului de a executa actul la scadenţă, mai ales că nu se pune problema imposibilităţii statului de a recupera debitul, dat fiind solvabilitatea societăţii”, se mai arată în sentința Curții de Apel Iași, de suspendare a deciziei emise de ANAF până la judecarea procesului pe fond. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
Partidul USR acuză, miercuri, 27 martie, că directorul general adjunct al Direcţiei Antifraudă Târgu-Jiu, numit de PNL, s-a folosit de bazele de date ale instituţiei pentru a aduna, ilegal...
#transport, #pensionari, #subventii, #ANAF , #justitie
Comentarii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
pensionarii din Iasi: "ANAF-ura mamii voastre!"