Două transplanturi de ficat la Institutul Clinic Fundeni. Beneficiarii sunt fetița de cinci ani cu Boala Wilson şi un adult

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 17:30
2848 citiri
Două transplanturi de ficat la Institutul Clinic Fundeni. Beneficiarii sunt fetița de cinci ani cu Boala Wilson şi un adult
Foto: pixabay.com

Echipe medicale complexe realizează, sâmbătă, la Institutul Clinic Fundeni, transplanturi de ficat fetiţei de cinci ani cu Boala Wilson şi unui adult.

Fetiţa este intubată, în stare foarte gravă, iar medicii apreciază că transplantul este singura ei şansă la viaţă. Operaţia poate dura între 4 şi 8 ore, fiind prima intervenţie de acest gen în România în ultimii opt ani.

Medicul Dana Tomescu, şefa Secţiei ATI de la Institutul Clinic Fundeni, a precizat, sâmbătă, că fetiţa de cinci ani cu Boala Wilson este un copil subponderal şi mai mic decât este normal pentru vârsta sa.

Starea fetiţei este gravă, fiind sedată şi intubată. ”Ea practic a venit la spital pentru vărsături şi un sindrom diareic acut, cu deshidratare şi cu un tablou care semăna a viroză digestivă. În momentul în care s-au văzut analizele şi ficatul era cel care era afectat, s-au făcut numeroase analize pentru a vedea care este cauza (...) Necesitatea transplantului este de 100%, iar mortalitatea este de 100% la o Boală Wilson cu manifestare acută”, a declarat Dana Tomescu.

Potrivit acesteia, este important că există un donator şi că nu este nevoie de un lob hepatic de la unul dintre părinţi, care ar putea fi purtătorii acestei boli genetice. Întrebată dacă şansa acestei fetiţe la viaţă este acest transplant, Dana Tomescu a precizat: ”Din punctul nostru de vedere cred că da”.

La rândul său, medicul Vlad Braşoveanu, Şeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni a precizat că vârsta donatorului permite efectuatea a doua transplanturi de ficat.

Lobul stâng va merge la această fetiţă, iar lobul drept va merge la un adult”, a precizat medicul. Ficatul a ajuns în jurul orei 15.00 la Institutul Clinic Fundeni.

În perioada post-operatorie o să stea o perioadă mai îndelungată în ATI (...) Copiii recuperează rapid în mod normal, comparativ cu adulţii. Noi sperăm că va fi o recuperare foarte bună. Sigur, cazul este foarte grav. Această intervenţie este destul de rară pentru că ultimul transplant pediatric sub 10 ani a fost efectuat în 2014, în România”, a mai declarat profesorul Braşoveanu, precizând că o astfel de operaţie durează între patru şi opt ore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Zeci de botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe, în intervalul 1-15 aprilie. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati", 26 de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#transplant, #ficat, #Fundeni, #spital, #fetita, #adult , #spital