Descoperire neașteptată a medicilor din SUA: Un organ transplantat funcționează peste 100 de ani

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 01:17
6561 citiri
Descoperire neașteptată a medicilor din SUA: Un organ transplantat funcționează peste 100 de ani
Ficatul transplantat poate funcționa 100 de ani FOTO: New Scientist

O echipă de oameni de știință condusă de Centrul medical Southwestern de la Universitatea Texas, Statele Unite, care și-a prezentat concluziile unui studiu la Congresul Asociației chirurgilor americani, a descoperit că ficatul are potențialul de funcționa mai mult de 100 de ani. Acest lucru a fost observat la analiza transplanturilor de ficat de la peste 250.000 de pacienți.

O concluzie neașteptată, care a reieșit din cercetare, a fost aceea că ficatul prelevat de la persoane mai în vârstă a avut rezultate mai bune decât cel luat de la cei mai tineri, potrivit Mirage News.

Experții au observat că optimizarea factorilor donator și primitor permite o longevitate mult mai mare pentru anumite organe, cum ar fi ficatul. Medicii au constatat că vârsta cumulată a funcționării ficatului depășește 100 de ani, aici cumulând perioada în care acesta a fost în corpul donatorului și durata extinsă din organismul primitorului, în cazul unui transplant.

Descoperire fantastică lângă coastele SUA: Submarinul german secret ce nu trebuia găsit niciodată VIDEO

Cercetătorii de la Universitatea Texas au constatat că din cele 253.406 cazuri de transplant de ficat din perioada 1990-2022, 25 dintre acestea au îndeplinit condițiile funcționării de peste 100 de ani al organului.

„Ne-am uitat la supraviețuirea înainte de transplant – în esență, vârsta donatorului – precum și cât de mult a supraviețuit ficatul la primitor. Am stratificat acești ficați remarcabili cu supraviețuire de peste 100 de ani și am identificat factorii donatori, factorii receptori și factorii de transplant implicați în crearea acestei combinații unice în care ficatul a putut trăi până la 100 de ani.”

Risc major de cancer pentru cei cu un obicei zilnic: Peste 5 milioane de români sunt expuși VIDEO

Un lucru inedit care s-a observat în studiu, este faptul că ficații care au funcționat 100 de ani proveneau de la donatori mai în vârstă. Astfel, vârsta medie a donatorului a fost semnificativ mai mare, de 84,7 ani, comparativ cu 38,5 ani, la transplanturile de ficat non-centenare.

„Anterior, am avut tendința să ne ferim să folosim ficatul de la donatori mai în vârstă. Dacă putem stabili ce este special printre acești donatori, am putea obține mai mulți ficați disponibili pentru a fi transplantați și am avea rezultate bune”, a spus coautorul studiului Christine S. Hwang de la Universitatea Texas din Statele Unite.

În SUA există la data de 22 septembrie 2022, 11.113 pacienți pe lista de așteptare pentru un transpant hepatic. După cum au remarcat medicii implicați în studiu, utilizarea mai des a donatorilor de ficat mai în vârstă ar putea extinde numărul de donatori de ficat.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#transplant ficat, #ficat, #transplant organe, #ficat sanatate sfaturi, #transplant de organe, #descoperire medicala , #stiri sanatate