Tiraspolul cere recunoașterea independenței Transnistriei după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE

Vineri, 04 Martie 2022, ora 16:24 7516 citiri
Vadim Krasnoselski, liderul autoproclamatei republici Transnistrene este un apropiat al Moscovei FOTO Facebook

Tiraspolul a cerut vineri, 4 martie, recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Oficialii s-au declarat nemulțumiți că nu a fost consultată și partea transnistreană în această decizie.

O declarație în acest sens a emis astăzi așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol, care a invitat Chișinăul la dialog "pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale", relatează Hotnews.ro. Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.

În cadrul declaraţiei, emise pe site-ul aşa-zisului minister de externe al regiunii transnistrene se menţionează că „semnarea de către autorităţile de la Chişinău a cererii de aderare la Uniunea Europeană în condițiile unui conflict nesoluţionat, fără luarea în considere a opiniilor tuturor părţilor şi fără consulări cu “partea transnistreană”, pune un punct în procesul de reglementare, care necesită o soluţie urgentă la nivel internaţional.”

Reprezentanţii aşa-zisei structuri mai spun că în aceste circumstanţe, create de conducerea Moldovei, chemăm partea moldovenească să înceapă un dialog cu Transnistria pentru o reglementare civilizată a relaţiilor a două state independete, prin semnare unui acord amplu.

Autorităţile Republicii Moldova nu au venit deocamdată cu vreo reacţie.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat joi că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News