Manevre militare organizate de Rusia în Transnistria. Anunțul provocator trimis din Moscova de Ministerul Apărării

Marti, 01 Februarie 2022, ora 16:32 5488 citiri
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria FOTO Unsplash

Rusia a organizat noi exerciții militare în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova. Este o nouă provocare în contextul acuzațiilor venite din partea Occidentului privind o posibilă invazie a Ucrainei.

Grupul Operațional al Forțelor Ruse (OGRF) a desfășurat exerciții de antrenament în poligonul său de tragere din Transnistria împotriva unor ”ținte care simulează o infanterie care avansează și echipamente militare inamice”, a transmis marți, 1 februarie, Ministerul rus al Apărării.

”Militarii au exersat mișcări sub acoperire, luarea de poziții de tragere și deghizări improvizate. O atenție deosebită a fost acordată distrugerii țintelor mici situate la distanțe maxime”, a adăugat instituția, precizând că trupele ruse au folosit lansatoare automate de grenade AGS-17 de concepție sovietică, potrivit Știrile PROTV.

Armata nu a precizat câte trupe au fost implicate în timpul acestor manevre, însă este cunoscut faptul că aproximativ 1.000 de militari ruși păzesc depozitul de arme dezafectat din Transnistria.

Exercițiile militare au avut loc după ce, recent, autoritățile de la Kiev au avertizat că serviciile speciale din Moscova ar putea pregăti ”provocări cu steaguri false” împotriva trupelor rusești staționate în regiunea separatistă pentru a justifica o invazie mai amplă a Ucrainei.

De când s-a desprins de Moldova, în 1990, Transnistria a încercat să se alăture Rusiei. Din populația de aproximativ 500.000 de locuitori, o treime sunt etnici ruși și o treime moldoveni.

Un mic contingent de aproximativ 400 de pacificatori ruși este desfășurat într-o zonă demilitarizată ca parte a unei comisii de monitorizare moldo-transnistreano-ruse din 1992.

În 2018, ONU a adoptat o rezoluție susținută de Republica Moldova care solicită retragerea imediată și completă a forțelor de menținere a păcii ruse din Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor rusești din Transnistria de la alegerea sa, în 2020.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii